söndag 29 mars 2015

Förra veckan i bilder

Det har återigen varit en händelserik vecka med mycket att göra och väldigt lite tid för bloggen. Nu kommer ytterligare en då jag troligen kommer att skriva ganska lite. Det är nämligen Spring Break här så Storasyster är ledig från skolan. Vi har inga stora planer inför veckan förutom att vi på fredag (långfredagen) kommer att köra till Arizona för att hälsa på våra kära vänner Familjen Brooklyn som är där för att fira påsk. Det ska bli otroligt roligt att ses!

Nedan är bilder från den gångna veckan.

Förra lördagen besökte vi Birchj Aquarium i La Jolla vilket blivit ett av Storasysters älsklingsställen


En av dessa glidflygare seglade alldeles över oss där vi stod vid "The Tidepools"


På kvällen var vi hembjudna till en av M´s chefer för "Avtackningsfest" av en annan chef. Såhär fantastisk utsikt hade de från sin trädgård. Det blev förövrigt en mycket trevlig kväll och jag tyckte det var roligt att få träffa M´s kollegor.



På söndagen köpte vi äntligen en ny cykel till Storasyster


Som jag nämnt lite i förbifarten har Storasyster börjat i Svenska Skolan här, vilket inte är en "heltidsskola" utan barnen har lektioner på måndagseftermiddagarna mellan fyra och sex. Detta är alltså en skola som helt bygger på frivilligarbete av familjerna som är medlemmar. Efter enbart två gånger i skolan är jag numera invald i styrelsen och i måndags var jag med på mitt första styrelsemöte. Det var väldigt intressant och jag tycker det ska bli roligt att få vara med under det kommande året.


Ytterligare ett projekt som vi nu börjat ta tag i är vår uteplats. Under veckan har M lagt träplattor över betongen och Lillebror ville naturligtvis hjälpa till.


I torsdags hade skolan där Storasyster går sin stora Fundraiser. Barnen sprang i en timme och samlade in pengar. Efteråt var det olika lekar och aktiviteter. Jag var med och hjälpte till som volontär. Roligt men oerhört varmt eftersom det just denna dagen smällde till och blev 32 grader! Plus sol...!


I fredags hade Storasyster en Playdate med en av sina klasskompisar. Här är vi på väg hem från skolan. Det blev en otroligt lyckad Playdate.

Igår lördag tog vi ytterligare en tur till IKEA. Nu för att köpa utemöbler till uteplatsen. Det blev riktigt bra även om vi fortfarande har en del kvar att fixa med. Men nu känns det verkligen som ett uterum och jag tror vi kommer att komma att vara där ganska mycket under den varma tid som väntar. 

Idag blev det ett besök på San Diego Zoo. Jag gillar verkligen detta zoo:t och är jätteglad över vårt medlemskap där.

Storasyster matade Lillebror under lunchen något de båda tyckte var otroligt roligt.

Nu stundar som sagt en vecka med lov och Påskhelg. Och även nedräkning. För veckan därefter kommer Farmor hit och ska stanna i två veckor vilket ska bli så oerhört roligt! Önskar er alla en mycket fin vecka och en skön Påsk!




fredag 20 mars 2015

Lång vecka

Denna veckan har känts lång. Det har varit mycket omkring oss, både praktiskt och mentalt och det sätter sina spår. M har de senaste kvällarna suttit och förberett ett "talk" som han ska ha idag på jobbet.  Och igår hade jag ett samtal som tyvärr gjorde att luften gick ur mig lite. Jo, det handlade om jobb. För nu försöker jag att kolla runt efter jobb igen. Dels saknar jag verkligen en professionell identitet och den stimulans som ett intressant yrke ger. Dels skulle det inte vara fel med två inkomster igen. Men jag har verkligen ingen aning om hur svårt det kommer att bli denna gången. Jag har ju erfarenhet från min arbetslösa tid för ett par år sedan och det är inga rosenskimrande minnen direkt. Så lite ångest har jag helt klart. Att söka jobb är tufft. och efter gårdagen känner jag att jag behöver lite tid att samla ihop mig igen så att jag kan hoppa upp i sadeln igen.

Men idag är det äntligen fredag och jag är väldigt glad för det. Även om detta blir en ganska lång fredag också. M kommer att gå ut med sitt jobb ikväll för att avtacka en av hans högre chefer och Storasyster har Movie Night i sin skola. Och eftersom jag är ensam med båda barnen så kommer jag helt enkelt att ta med Lillebror dit också och hoppas att han inte blir alltför trött för att stanna under hela filmen.

Nu i förmiddags stannade jag kvar lite i skolan för att hjälpa till med förberedelserna inför nästa veckas Fundraiser. Det är skolans Stora Årliga Fundraiser och man hoppas få in minst $25 per elev. Jämfört med Storasysters skola i NYC är det inte alls mycket pengar. Där körde man en mycket mer aggressiv form av fundraising än här. Pengarna från denna fundraiser kommer till största delen att gå till att bekosta den simundervisning som Storasysters skola har för sina tredje- till femteklassare. Något jag tycker är fantastiskt bra! Här är simundervisning inte alls obligatoriskt i skolorna (iallafall inte i NYC eller här i San Diego) vilket gör att väldigt många barn (och därmed även vuxna) inte kan simma. Skrämmande med tanke på att folk tar sig till stränder och sjöar (här i Kalifornien är det ju även pooler som gäller för många) där man tillbringar rätt mycket tid. Så jag tycker det är otroligt bra att man i Storasysters skola satsar så mycket på att få alla barnen simkunniga.

Men som sagt, denna aktivitet är inte förrän nästa vecka. Ikväll blir det alltså Movie Night. I skolan. Fast själv längtar jag just nu mest efter att få slappa med en kopp te tillsammans med M ikväll efter att barnen somnat. Nämnde jag att det känns som om denna veckan varit lång...?

onsdag 18 mars 2015

Torrey Pines

Vi har ju varit runt och sett oss omkring lite sedan vi flyttade hit för snart exakt 3 månader sedan. Men jag har inte riktigt hunnit med att skriva och visa bilder från flera av våra utflykter. Under julledigheten körde vi omkring och försökte få lite koll på vår nya hemregion och den tog verkligen andan ur oss. På ett positivt sätt. Naturen här omkring är helt fantastiskt storslagen! Dramatisk. Vacker. Vild. På ett sätt jag inte alls har upplevt tidigare. Inte i Sverige. Inte på amerikanska ostkusten. Och som jag redan sagt tidigare så finns här så många olika sorters naturområden och alla är häftiga men på olika vis.

Här tänkte jag visa bilder från Torrey Pines som vi besökte strax efter nyår i år. Detta är en helt magisk plats. Så vacker! En av de saker som gör den så speciell är att den enormt långa stranden omges av branta höga rödskimrande klippor som stupar ner mot sanden. Här kan man välja om man vill promenera längs vågorna längs den milsvida stranden eller om man vill göra en liten hike uppe på klipporna. Eller om man vill göra båda. Det finns nämligen olika vandringsleder där uppe och man får då en helt otrolig utsikt ut över havet. Om man vill läsa mer om Torrey Pines State Natural Reserve kan man läsa på deras egen hemsida här. I inledningen beskrivs området såhär:

"Torrey Pines State Natural Reserve is located within San Diego city limits and yet remains one of the wildest stretches of land on our Southern California coast! Because of the efforts and foresight of the people in this area, 2000 acres of land are as they were before San Diego was developed -with the chaparral plant community, the rare and elegant Torrey pine trees, miles of unspoiled beaches, and a lagoon that is vital to migrating seabirds. One can imagine what California must have looked like to the early settlers, or to the Spanish explorers, or even to the first California residents here, the Kumeyaay people.
There are 8 miles of trails, a visitor center, and guided nature walks on weekends and holidays.
Torrey Pines is visited by travelers from all over the world and by local residents who come daily to rest at the stunning overlooks, walk a peaceful trail, or exercise in a clean, beautiful environment. Spend some time at this web site, then come spend some time at beautiful Torrey Pines State Natural Reserve. Special care has been taken to preserve it and keep it for now and forever." 

Nedan kommer en liten bildbomb från vårt besök här i början av januari i år. Vi började med att besöka stranden och sedan gick vi en kortare och enklare led uppe på klipporna. Bilden ovan till vänster här är tagen just då man kommer ut på stranden intill vägen och parkeringsplatsen och jag har tagit den norrut.

Om man vänder på huvudet och tittar söderut ser man hur stranden fortsätter i vad som känns som evigheter, och längs med den östra sidan stupar klipporna brant ner.


Storasyster älskar att skriva och rita i sanden





M med Lillebror i bärsele


Vattnet var kallt tyckte jag (detta var alltså den 4 januari) men det hindrade inte Storasyster att springa runt barfota i vågorna


Efter att ha promenerat längs med stranden ville vi även gå längs med en av vandringslederna uppe på klipporna


Flera sådana här utsiktsplatser finns och ja utsikten är verkligen helt fantastisk!
Jag kan även meddela att Lillebrors Ergo360 bärsele var superbra under den här väldigt enkla vandringen. Att man kan bära honom på ryggen i den är perfekt och i det här fallet ett måste eftersom leden bitvis var rätt brant och jag hade absolut inte velat gå med en bebis på bröstet (och detta är ingen "beställd reklam" utan jag tycker verkligen det).


Uppe på en av "topparna"


Växtligheten här består mest av låga buskar, gräs, kaktus samt de speciella tallarna som gett namn till stället (pines betyder ju tall).


Storasyster kollade in och kände på kaktusen. Jag har ännu inte riktigt vant mig vid att just sådana här kaktusar hör till den normala floran här. För mig känns det fortfarande otroligt exotiskt...


Vackra vindpinade tallar


Svårt att fånga på bild men här stupade det rätt brant rakt ner så det är bra att man satt ut en del bräder för att försöka förhindra att folk ska gå för nära och ramla ner


Lyfte man på huvudet kunde man njuta av den här utsikten


Den led vi valt att gå slutade ute på spetsen av klippan (som man kan se borta till höger)


Här är vi nästan ute på spetsen


Detta är så långt man kan komma om man inte vill vara mer äventyrlig och gå utanför staketet. Utsikten säger jag bara. Utsikten!


Och runtomkring ser man liknande klipptungor skjuta ut mot vattnet. Jag tyckte att just de här klippformationerna med sina markanta skarpa veck påminde väldigt mycket om Na Pali Coast på norra sidan av Kauai (nordligaste ön i Hawaii) även om den kusten var lummig och grön medan Torrey Pines är torr och nästan lite ökenlik.


På väg mot solnedgången


Återigen de fantastiska klipporna som liksom reser sig ur marken och sträcker sig mot havet.


Torrey Pines är helt klart ett "måste" för den som besöker San Diego och har lite tid att se sig omkring tycker jag. Visst är det ett väldigt välbesökt naturreservat men området är stort så man känner ändå inte av någon direkt trängsel även om man möter folk på just vandringslederna en hel del. Där är man ju mer begränsad också vad gäller yta.

Just att man kan få både havet & stranden men också den mer vilda dramatiska bergiga naturen tycker jag var helt oslagbart! Torrey Pines ligger dessutom nära La Jolla vilket är en stadsdel som många ändå besöker om man är i San Diego. Från oss i Mira Mesa är det lite längre, men ändå inte mer än ca 25 minuter med bil.

måndag 16 mars 2015

Värmebölja och helgaktiviteter

Det har varit en väldigt varm helg. Över 30 grader. Så ja, det känns som om den korta våren är över och sommaren verkar vara här nu. Eftersom det var så varmt gick Storasyster och jag till poolen efter frukosten i lördags. Så skönt och lyxigt att ha en pool här där vi bor.

Först var vi ensamma där och kunde plaska lite som vi ville. Senare kom ett par tonåringar, en ensam kvinna (men hon solade bara) samt en familj med en liten flicka på kanske två år. Poolen är ändå tillräckligt rymlig så det var ingen trängsel direkt. Vi har även en s.k "hot tub" med bubblor och vi satt i den en stund också eftersom Storasyster älskar den.

Efter badet gick vi tillbaka hem och fixade lunch ungefär lagom till att svenska Melodifestivalfinalen sändesSå den kollade vi live. Vi hade våra favoriter och faktum är att jag verkligen gillar Måns Zelmerlövs låt "Heroes" och även hans otroligt bra framträdande så jag är mer än nöjd över att han tog hem segern. Jag gillar även budskapet i låten och tycker det är extra roligt att han genom sociala medier har stött skolbarn och deras arbete mot mobbning. Nu hoppas jag det går bra för honom i stora Eurovision Song Contest också.


Måns Zelmerlöv med sin vinnarlåt "Heroes"

Senare på eftermiddagen kom en av Storasysters klasskompisar över på en playdate. Lillebror fick även han en playdate på köpet eftersom klasskompisen också har en liten bror som är nästan jämngammal med Lillebror. Skoj!

Tjejerna lekte och Lillebror ville så gärna vara med dem också


Han och Lille S fann också varandra men lekte mer parallellt så som 1-åringar ju gör

söndags var det om möjligt ännu varmare men vi tog ändå bilen ner till Hillcrest där de har en bra Farmers Market. Det var min kompis A här som frågat om vi ville komma dit och träffa henne. Jag älskar sådana här marknader där man säljer både frukt, grönt, plantor, kaffe och mat i olika former. Det mesta från lokala producenter och försäljare. 

Hillcrest är "The Gaybourhood" här.

När vi gick runt för att se vad vi ville ha att äta till lunch passerade vi bland annat ett stånd där man sålde sjöborrar. Jag var dock inte tillräckligt modig för att testa, men nästa gång tror jag att jag ska försöka mig på en sådan.

Taggigt

Squashblommor vet jag inte riktigt vad man gör med. Äter gissar jag? Någon som testat och vet hur dessa kan ätas/tillagas (eller om man använder dem till något annat?)



Den här skylten tyckte jag var lite rolig

Det kändes otroligt bra att promenera runt bland stånden. Se på utbudet och på alla människor. Både M och jag fick lite Brooklyn-vibbar. Något som både dämpade men samtidigt ökade min saknad till New York City. Jag tror helt klart att vi behöver göra lite fler sådana här turer ner till de här delarna av San Diego också. Att promenera omkring utan direkt mål. Bara titta på folk och kanske hitta ett fik eller ett lunchställe. Gå in i en park eller en lekpark. Sitta i skuggan och äta på en glass eller sippa på en nyköpt iskaffe. 

Vi stannade dock inte alltför länge på marknaden eftersom hettan verkligen tog andan ur oss. Efter att ha handlat bröd och även några plantor till vår uteplats, samt pratat om ditten och datten med A och sedan ätit riktigt goda crepes åkte vi hem. Väl hemma planterade vi de plantor vi köpt och fixade lite på uteplatsen. Den är väl vårt nästa projekt nu. Vilket passar bra då värmen verkar ha kommit för att stanna (även om helgens värmebölja enligt "alla San Diegans" vi pratat med är ovanlig såhär års). Nu i veckan ska temperaturen sjunka något till lite mer behagliga 25-26 grader.


Bilden på Måns Zelmerlöv är hämtad från poplight.se

fredag 13 mars 2015

Häxbesök

Jag gästbloggar här. Nu vill jag berätta om när Knapp-o-Ella kom hit. Hon är en häxa. Vi väntade länge för att hon skulle komma till oss. Jag visste att hon föddes på Åland. Jag vet att hon föddes från en knapp. Hon har jättemånga knappar i håret. När hon äntligen kom blev jag jätteglad! Jag frågade henne varför det tagit så lång tid och hon svarade att hon varit i Las Vegas och tittade på de kända statyerna. Hon tyckte bäst om Frihetsgudinnan.

När hon kom så var hon trött för att hon hade flygit så långt. Men hon ville ändå se sej runt. Hon var mest nyfiken på poolen. Hon satt och vilade sej i solstolen. Knapp-o-Ella har också en hink, i hinken har hon en höna, och hönan har lagt tre ägg.

Ella

Här bor Knapp-O-Ella nu. Hon flyger intill Storasysters loftsäng med utsikt ut genom fönstret


När hon kom hit ville hon först ta sig en flygtur och titta på omgivningarna.


Palmerna var riktigt fina tyckte hon



Och poolen såklart. DEN var spännande!


Den flög hon fram och tillbaka över. Flera gånger.

Till slut var hon tvungen att vila lite i en av solstolarna


På väg tillbaka till Storasysters rum passerade hon även fontänen 


Även den tyckte hon om och hon stannade till en liten stund här också för att se och lyssna på det porlande vattnet.


Men sedan flög hon tillbaka till sitt nya hem

STORT STORT TACK till Pettas för den fantastiska Knapp-o-Ella! och även Tack till Olgakatt för att ha utfordrat vår lilla söta häxa på vägen hit från Åland. Vi är alla så tacksamma och glada över att hon ville flyga hit till oss i San Diego.

torsdag 12 mars 2015

Att njuta av det man har men att också sakna våren

Jag vill börja med att TACKA alla som kommit med tips på maträtter och webbsidor där man kan hitta recept. TACK TACK TACK!! Så glad att ha fått lite råd om var man kan leta efter mer inspiration.

I övrigt kan jag berätta att värmen nu verkar ha kommit på allvar. De närmaste dagarna ser det ut som om det ska bli lite drygt 30 grader och sol. Sommaren är här! Jag hade gärna haft en lite längre "vår" måste men andra sidan så njuter jag av vädret också. I helgen har vi en playdate inbokad med en av Storasysters kompisar och eftersom det ska bli så varmt hoppas jag att tjejerna ska kunna bada i poolen.

Fast jag gillar nog temperaturer runt 25 grader bäst. Å andra sidan är 30 grader här inte på långa vägar lika "illa" som i NYC där det ju alltid var en enormt hög luftfuktighet under sommaren. Här känns luften torr. Plus att kvällarna faktiskt blir svala. Jag har ju nämnt att vi bor nära öknen och det känns på klimatet en del. Varma dagar men svala nätter. Något jag verkligen tycker om. Det värsta med högsommarvärmen i NYC var just att man aldrig slapp undan värmen och fukten. ACn fick gå för fullt dygnet runt. Annars klibbade man bort. Och om kvällarna kändes det ibland nästan ännu värre då all betong, asfalt och tegel liksom "släppte ifrån sig" den värme som sugits upp under dagen.

Här är det såklart annorlunda eftersom vi inte bor smack, mitt inne i en storstad. Och att dessutom ha tillgång till pool där vi bor, samt att kunna köra till havet på en halvtimme känns inte heller fel nu när den varma årstiden börjar. Men jag har förstått att den stränga vintern på amerikanska ostkusten nu har börjat släppa sitt kyliga grepp. Skönt! OCH jag kan villigt erkänna att när alla vårbilder därifrån (och även från Sverige) kommer att börja slå ut på Insta och Facebook så kommer jag att längta och att sakna. För jag kan säga att sedan vi flyttade hit har jag inte saknat vintern. Alls. Däremot vet jag redan nu att jag kommer att sakna våren. Vårkänslorna. Den där första sprittande energin när vintern släpper taget. Och när allt slår ut i blom.

Jag kommer att sakna körsbärsträden, magnolian och alla andra blommande träd i NYC. Jag kommer att sakna den fantastiska känslan när man strosade runt på Manhattan och solen värmde och folk runtomkring en gick solblekta men glada och alla uteserveringar började fyllas igen. Känslan av att livet återvände.

Och skyarna i vitt och ljusrosa man såg i vissa gathörn där träden stod i full blom. Jag kommer att sakna Vårstaden. Den yrvakna. Som blinkar lite ovant mot den starka vårsolen. Jag kommer att sakna lövsprickningen i Central Park. Att sitta vid dammen och se änderna simma ikapp med de nyss framtagna radiostyrda segelbåtarna. Att inte kunna promenera förbi Balto och säga "hej nu är våren här".

Jag kommer att sakna att ta färjan över till Red Hook. Och att strosa runt i vårsolen vid vattnet i DUMBO och se på Jane´s Carousel. Jag kommer att sakna att kunna ta en springtur runt The Reservoir när det snöar körsbärsblomsblad i luften. Jag kommer att sakna hur solen skiner mellan de höga husen och de skarpa kontraster som uppstår av skuggorna från skyskraporna. Eller att jogga längs med East River och se båtarna som återigen börjar ta sig upp och ned längs med floden. Segelbåtar. Tug boats. Stora fartyg. Och så turistbåtarna.

Ja, jag vet hur mycket jag kommer att sakna just våren. Liksom hösten. I New York City. De var mina absoluta favoritårstider där.

Denna bilden på Storasyster vid Dammen i Central Park är från 5 april förra året. 


Ängelstatyn (Bethesda Fountain) är ett av mina favoritställen i Central Park. Fotot taget i slutet av april förra året


Detta på dammen är taget under samma promenad i Parken.


East River. Vårt närmaste promenadstråk. Bilden från Mors Dag i maj förra året.

Men just nu njuter jag av att slippa klä på en massa kläder på barn som inte vill ha några på sig. Jag tycker det är fantastiskt skönt att det enda man behöver tänka på att ta med sig är solhatt till Lillebror. Och keps till Storasyster. Snart kommer man behöva tänka på solskyddsfaktor och att smörja dem, men än så länge har kläder och skugga räckt. För temperaturen och vädret har hittills varit näst intill perfekt. Visst har det regnat vissa dagar, men mest har det varit sådär lagom skönt. Som en svensk sommardag när den är som bäst. Och ja, det njuter jag av. Det gör mina eftermiddagar med barnen så mycket roligare och enklare. Och våra helger likaså. Här nedan är ett par bilder från veckan som gått.

Storasyster har blivit riktigt "hooked" på Pokémon och förra fredagen spelade hon med en kompis efter skolan. Tyvärr blåste det lite för mycket så de fick avsluta mitt i spelandet eftersom korten ville flyga iväg. Ny spelomgång får snart planeras. Som ni ser satt de i skuggan. De flesta lekparker vi besökt här har bord under tak så att man ska kunna finna skugga. Bra tycker jag.


Och i lördags var vi till Westfield Mall, UTC och testade glassen på The Sloans


Inne på The Sloan´s ser det ut såhär.

Förutom glass i massor av olika smaker säljs även godis i olika form samt leksaker.


I tisdags efter skolan stannade vi till vid den lekpark som vi passerar när vi går hem.


När jag ser detta fotot tycker jag att Storasyster ser så stor ut!


Och här är en bild från ikväll. Vi tog en tur till vår favoritlekpark vid halvfemtiden och stannade där någon timme innan det var dags att åka hem och fixa middag. Fantastiskt skön kväll!

Och imorgon är det fredag. Det känns skönt. Trots att jag tycker denna vecka känns som om den gick väldigt fort. Men stundande helg känns alltid bra. Vi har inga stora planer inför helgen. Antagligen lär vi se Mellofinalen på lördag. Och på eftermiddagen då har ju Storasyster sin playdate. Vi måste även börja barnsäkra köket nu. För Lillebror går fram som en virvelvind. Överallt. Men i övrigt inga planer. Vilket känns skönt. Bästa helgerna är ofta dem med lagom blandning av spontanitet och inplanerade saker. Tycker jag. Önskar er alla en fin helg!