fredag 29 april 2016

Valborg

Så är även april slut. Tänk, maj. Det känns lite konstigt. Tyckte nyss det var mitten av februari och så plötsligt står maj och knackar på dörren. Sista april är ju Valborg. Och Valborgsmässofirande har jag inte varit på sedan vi lämnade Sverige. I New York saknade jag det inte nämnvärt. Jag tänkte överhuvudtaget knappt på att det VAR Valborg ens. Ofta var det inte förrän i efterhand jag kom på att ja just det, Valborg!

Jag läste ett inlägg om just Valborg på Annikas blogg nyss och då inser jag att jag faktiskt har mängder av minnen från just Valborgsfirande. Från det jag var liten och vi eldade våra gamla löv och vårt ofta småsura ris från vårstädningen i trädgården bakom huset. Sjöng "Vintern rasat" vid elden med grannarna. Doften av alla eldar runtom i grannskapet. Hinken med vatten som alltid stod intill elden och så gnistregnet som flög i luften då pappa gick räfsan och liksom "påtade" i elden. Vår.

Sedan andra Valborgsmässoaftnar. Lite äldre. Då dög inte hemmaelden utan då cyklade man till de större eldarna. Träffade kompisar. Grillade korv och sprang omkring och ja, vad gjorde man egentligen. Kollade folk. Värmde sina frusna fingrar (för man var alltid alltid för tunt klädd). Jeansjacka. Öppen såklart. Och det blev oftast kyligt så in i norden senare under kvällen. Oftast inga vantar trots att man cyklade.

På universitetet var ju Valborg stort. Min första Valborg i Umeå minns jag som otroligt rolig men jag har nog aldrig frusit så mycket som då. Det var stort firande nere vid älven minns jag. Mycket folk. Sång. Eld. Vänner. Fast i universitetsvärlden i Umeå är ju Valborg bara "lillebror" medan den stora händelsen där var Brännnbollsyran. I maj. Några år senare firade jag i Uppsala. Där Valborg ju inte heter Valborg. Det firades på traditionellt vis med champagnefrukost, kollade flottrejset i Fyrisån och sedan stod vi på Karolinabacken och kastade våra en gång vita mössor i luften. På kvällen var vi på någon nation, men jag minns faktiskt inte vilken.

Jag minns även Valborgsmässoaftnar tillsammans med en av mina bästa vänner som då bodde i Kungsör. Picknick i bland vitsipporna. Sedan promenad till kören och så kollade vi elden. Mysigt. Otroligt vårigt. Samt en hel del olika, spridda firanden också. Såklart. I min hemtrakt runt Södertälje. Eller runt om i Stockholmsområdet. Eldar vid vatten. Eldar på flottar i vatten. Eldar i hagar och på fält.

Så ja, genom åren har det blivit en del firande och jag har tyckt mycket om just Valborg. Kanske för att det varit ett så kravlöst firande på något vis. Inga jätteförväntningar, utan mer som en bonus. Hände inget stort gjorde det inget. Men var det fest, eller man blev bjuden på något större var det skoj. Och så det att det var den officiella början på våren också på något vis. Drivans blommor smälta ner och dö.

Imorgon blir det första gången på mer än 10 år som jag faktiskt kommer att fira Valborg. För här i San Diego har Svenska handelskammaren och SWEA ordnat Valborgsmässofirande. Det känns lite skoj tycker jag. Att än en gång få se en Valborgsmässoeld. Och att Storasyster och Lillebror ska få uppleva lite Valborg också. Tyvärr ska vädret inte bli sådär jättebra utan regnskurar och kyligare temperaturer har utlovats. Fast det gör kanske bara att känslan av Valborg blir lite starkare?

torsdag 28 april 2016

Besök på Disneyland

Ja, så är vi tillbaka hemma igen då. Efter vår minisemester till Disneyland. Det var två intensiva men mycket lyckade dagar. Vi körde till Anaheim (strax söder om Los Angeles) på söndag eftermiddag och kom fram till vårt hotell på kvällen. Efter incheckning tog vi en av hotellets shuttle-bussar (vi bodde nära så det tog endast ca 5-10 minuter med bussen från hotellet) till Downtown Disney som ligger alldeles intill Disneyland. Där promenerade vi runt och "kom i stämning". Och så åt vi middag. Disneyland är egentligen en av två parker som ligger bredvid varandra (med Downtown Disney mitt emellan) och vi hade planerat att spendera en dag i själva Disneyland och den andra i California Adventure Park som är den andra parken.

Morgonen därpå var det Disneyland som gällde. Och ja, vad ska jag säga om Disneyland? Jag vet inte riktigt. Det var Disney helt enkelt. Allt var otroligt genomtänkt. In i minsta detalj. Man kunde gå runt och kolla in så mycket. Hela tiden kändes det lite som om man promenerade runt i en film. Skön musik som spelade. Och då inte så mycket "Disneylåtar från de nyare filmerna" utan mer sådan där skön bakgrundsmusik som det ofta är i äldre Disneyfilmer med Musse Pigg och Co. Som liksom ramade in upplevelsen på något mystiskt vis. Och så var det såklart väldigt fint med blommor i alla mjöliga färger. Pittoreskt. På Disneyvis. Nedan följer en Disneybildbomb.

Kvällen innan själva Disneylandsbesöket var humöret på topp! Vi promenerade runt i Downtown Disney och sög i oss Disneystämningen


På måndagsmorgon var det dags - här har vi just kommit in genom grindarna


Väl inne kommer man fram till ett torg samt "The Main Street" som leder till en större öppen plats där man sedan kan gå in till de olika delarna av Disneyland.


Gatlykta längs med Main Street


Här skymtar man Disneyslottet i bakgrunden. Och det är här dens stora rondellen finns från vilken  man sedan kan komma till de olika delarna av parken.


Disneyslottet


På väg in!


Här spelades låtar från Disneyfilmer som "Lilla Sjöjungfrun, Askungen, Star Wars" och ja det är faktiskt riktigt härligt att höra dessa låtar live med "brassband".


Snurrande tekoppar intill Mad Hatter's hus (Alice i Underlandet). Jag kan ju säga att jag fullkomligt ÄLSKADE hur man skapat den här riktiga sagostämningen här!


Lillebror kollar in änderna. I bakgrunden kan ni skymta en hjulångare. På den sidan vattnet var ett litet New Orleans inspirerat område uppbyggt.


Jag och Lillebror klättrade upp i Tarzans trädhus. 


Inne i huset kunde man se den lille Tarzan i armarna på den gorilla som tog hand om honom


Den stora favoriten var Indiana Jones-åkturen. Storasyster åkte först med M när jag var med Lillebror hos Tarzan, och sedan fick jag äran att åka med henne. Så himla KUL att ha barn som är såpass stora att de gillar lite mer avancerade åkturer också.


Paus i skuggan


Det blev en del pauser emellanåt


Vissa mer smakrika än andra...!




Ytterligare en åktur jag gillade väldigt mycket var "Finding Nemo". Här gick man ner i en ubåt och sedan fick man se Nemo och hans vänner under vattnet. Dels utbyggt som korallrev och dels som animationer i själva revet. Väldigt häftigt gjort!


Man tittade ut genom de runda ventilerna i ubåten. Här har vi ännu inte startat.


Man satt på rad och hade varsitt fönster att se ut genom (bilden tagen av M).


Såhär kunde det se ut när vi åkte (bilden tagen av M)


Självklart finns en hel Star Wars del också. 


M som är ett stort Star Wars fan tog självklart en tur i den delen också såklart. Och till hans stora lycka var det hans egen bild som visades under turen som "The Rebellion Spy"!





Vi besökte även Mickey Mouse och hans vänner




Lillebror var mest intresserad av bilarna


Som den här fina brandbilen


Blommor och tvätt på tork utanför Goofy's (Långbens) hus 


Lyktor i Piff och Puffs träd


Nämnde jag att Lillebror helst satt i bilarna....


Det allra sista jag gjorde var att gå i The Haunted Mansion. SÅÅÅ BRA!!!! Storasyster och M hade gått den tidigare när jag var med Lillebror, men Storasyster tyckte det var alldeles förfärligt läskigt. Och jag kan säga att om man inte gillar skräck eller om man är lite yngre så ska man inte gå in här! Själv älskade jag det!


På slutet var vi alla rätt trötta och hungriga. Middag åt vi på Plaza Inn vilket var den äldsta restaurangen i Disneyland, och vi fick veta att Walt Disney själv valt ut mycket under bygget av den. T ex var ytterdörrarna och flera andra saker i huset sådant han valt från olika "mansions" i området.


Sprallig efter en heldag i Disneyland

Det är som sagt massor man kan skriva om och visa från ett sådant här besök. Men hur många bilder och hur mycket man än skriver kan man ändå inte riktigt göra det rättvisa. Det är så speciellt. Vissa kanske skulle avsky det. Men jag måste säga att jag gillar det. Mycket. Särskilt hur välgenomtänkt allt var. Alla miljöer. Alla små detaljer. Allt. Snyggt. Välgjort. Roligt. Och de saker vi åkte var himla bra. Så fantastiskt välgjorda. Allt från dockor och mekanik till animationer jag inte trodde var möjligt, samt det stora ordet atmosfär!

Den första åkturen vi gjorde var Peter Pan. Och Lillebror som aldrig tidigare upplevt något liknande var helt förundrad. Vill ni få en whiff av turen kan ni kolla här. En del mindre åkturer och besök inne i slottet gjorde vi. Och så då vår stora favorit Indiana Jones (klickar ni på länken finns ett klipp från åkturen). Fast den fick inte Lillebror åka (42 inches  eller 106 cm tror jag var kravet på längd och Lillebror är inte riktigt det än). Och tur var väl det. Däremot åkte hela familjen Pirates of the Caribbean, men den tyckte både Storasyster och Lillebror var alldeles för läskig. Jag och M njöt dock av hur häftig miljö man skapat. The Haunted Mansion var också en favorit för min del. Helt otroligt häftigt gjort! Men för den som inte gillar den typen av skräck rekommenderar jag att man avstår. Finding Nemo-turen var som sagt något jag verkligen tyckte om. Särskilt som Lillebror verkligen gillade den också. En typiskt bra familjeåktur. Vill ni kolla så finns en film här. Och ja, M storgillande såklart sin Star Wars-tur. Vi såg dock ingen parad eftersom den började klockan åtta på kvällen och våra barn kraschade strax efter sju. Så vi lämnade parken strax efter sju. Då hade vi varit där i nästan 12 timmar. Trötta men väldigt nöjda begav vi oss till hotellet och somnade rätt ovaggade kan jag säga.

söndag 24 april 2016

Födeseldagsresa

Så har det återigen gått en vecka sedan jag skrev senast. En vecka full av funderingar och tankar. Men detta återkommer jag till senare. Just nu fokuserar vi på Storasysters Födelsedagsresa. Jo, för vi ska åka på en sådan. Imorgon. Trots att hon fyller först i juni så blir denna resan av nu. Det bär nämligen iväg till Disneyland. En önskan hon haft länge och vi bestämde tidigare under året att vi skulle åka dit hela familjen istället för att ha födelsedagskalas. Hon fick välja själv och valde utan tvekan Disneyland. Anledningarna till att vi gör resan nu istället för runt hennes födelsedag är flera. Framförallt är det för att vi förstått att den allra sämsta tiden att besöka Disneyland är på sommaren. Dels på grund av hettan, men också för att det då är högsäsong vilket innebär fullt med folk och därmed lååååånga väntetider till allt. Och det ville vi helst undvika så gott det nu går. Alltså blev det nu i april. Efter Spring Break men innan sommaren.

Imorgon kör vi alltså till Los Angeles, eller Anaheim närmare bestämt. Checkar in på vårt hotell och laddar inför måndag och tisdag. Måndag blir det Disneyland och tisdag blir det California Adventure Park. Det känns jätteroligt. Storasyster har valt vilka saker hon allra helst vill göra och det första blir Indiana Jones Adventure. Vi såg filmen förra veckan. Nostalgi för mig och M och ett nytt äventyr för henne. Det märks att hon är nästan 3 år äldre nu än då vi reste på Disneykryssningen. Där var en av höjdpunkterna att få träffa och hälsa på Disneyprinsessorna Snövit, Askungen, Ariel och Jasmine. För Lillebror kommer framförallt Cars i Radiator Springs Racers att bli något tror jag.

Storsyster när hon hälsade på Snövit på Disneykryssningen för ca 3 år sedan

Så nu blir det återigen tyst här på bloggen. Men på Instagram och Facebook kommer jag att posta en del från vår resa. Så vill ni hänga med får ni kolla där. Jag är Saltisinsandiego på Insta. Men jag lovar bilder här på bloggen när vi är tillbaka!



lördag 16 april 2016

Lördag i april

I morse bjöd våra hyresvärd på kaffe och bagels. Vi bor ju en lägenhet på ett s.k apartment complex och ibland ordnar de lite extra saker för sina hyresgäster. Nu i morse hade de köpt in bagels, kaffe och juice som man fick komma och äta i etta av våra gemensamhetsutrymmen. Jag gissar att det är för att de gärna vill öka trivseln och för att man ska får en chans att lära känna fler på området. För ett par veckor sedan hade de en Food Truck här där man kunde beställa sin middag. Det är himla trevliga initiativ tycker jag även om jag inte direkt tycker att jag lärt känna några nya hyresgäster bättre. Men jag tror ändå sådana här saker är uppskattat bland de som bor här.

Efteråt gick vi hem och Storasyster ville göra korsord så vi fortsatte på ett vi påbörjat för länge sedan men ännu inte fått färdigt. Det gick himla bra och jag tycker det är så roligt att hon gillar just korsord. Det är ett väldigt bra sätt för henne att öva ordkunskap och stavning på svenska. Hon har dessutom blivit väldigt duktig och lyckades klura ut flera ord själv utan min hjälp. Och själv tycker jag verkligen det är jätteroligt att göra sådana här saker tillsammans. Den här gången lyckades vi faktiskt lösa hela korsordet vilket jag ofta inte gör.

Till skillnad mot inlägget nedan var det idag en strålande dag med sådant där riktigt fint sommarväder. Så efter vår lugna förmiddag bestämde vi oss för att gå ut.

Korsord

Mitt på dagen promenerade vi till parken. M behövde jobba en del så jag tog barnen och vagnen till vår närmsta park. Där blev vi kvar i nästan 5 timmar. Storasysters allra bästa kompis kom förbi och de hade hur roligt som helst. Dagen var riktigt varm så det var skönast i skuggan. 28 grader, sol och en lätt bris gjorde att det kändes som riktig sommar. 

Först ritade Storasyster i skuggan av ett träd


Sedan kom bästa kompisen och då blev det leka av


Två väldigt glada tjejer


Lillebror och jag hängde mest hela tiden. Det var dessutom ett stort kalas i Parken idag så parken var fylld av folk.  Där fanns en hoppborg och en massa festtält uppsatta där folk åt, drack eller bara satt och pratade.


På små barns vis lyckades han skaffa någon att leka med. Pojken hade dessutom en rosa bil så lyckan var gjord


Efter någon halvtimme eller så anlände två ponnyer. Helt otroligt! Jag har sett flera kalas i Parken, men detta tog nog priset. Ponnyridning!


Storasyster passade även på att klättra upp i trädet.

Nu känner jag mig lite mör efter nära 5 timmar i parken med barnen. Skulle inte ha någots emot en lugn kväll. Tänk att man kan bli så trött ändå av att hänga med en två-åring och en sju-åring i parken en halv dag. 


fredag 15 april 2016

Regnlek

Det är ju inte så vanligt med regn här i södra Kalifornien. Men nu under vintern samt de tidiga vårmånaderna kan det ändå komma lite. Och i år är det ju El Nino år så då skulle det enligt prognoserna komma mycket. Hm, mycket är väl att ta i tycker jag. Det har inte alls kommit så mycket regn som de först förutspådde. Tyvärr. För vi behöver allt regn vi kan få här i torkans trakter. Mest behöver det ju komma nederbörd i form av snö. Då i NORRA Kalifornien. I bergen. Det är den som sedan ska smälta sådär lite sakta och fylla på vattendepåerna i marken och ta hand om hela Kalifornien, även oss här i söder. Och i år har det faktiskt kommit mer snö än de senaste åren, men ändå inte så mycket som man hoppats. Men vi har ändå haft ett par regndagar här sedan början av året. Och ja, jag njuter av dem. Dels för att det är skönt att faktiskt ha mulet och regnigt ibland. Jag tycker att kropp och själ liksom vilar lite när det inte strålar sol hela tiden. Man går ner lite i varv på något vis. Sedan vet jag ju att vi behöver regnet. Marken suger åt sig och under den här delen på året när det faktiskt kommer mer nederbörd är det riktigt grönt och vackert. Senare under sommaren blir det ofta väldigt torrt och istället för grönska skiftar mycket av växtligheten i torra bruna nyanser.

Förra veckan regnade det ett par dagar och den första av regndagarna var faktiskt en riktig regndag. Ni vet sådär så att det bildas pölar på marken. Så efter skolan ville både Lillebror och Storasyster hoppa i vattnet så vi gick ut och gjorde just det. Jag kan berätta att det var rätt många av de bilar som passerade på vägen intill som tittade lite extra. Kanske är det väldigt svenskt att frivilligt vara ute i regn? Att låta sina barn hoppa runt i de inte alltför rena pölarna. Lillebror tappade dessutom balansen rätt ofta och satt i vattenpölarna och plaskade. När vi kom in hällde jag ut en hel del vatten ur hans stövlar...

Det plaskades och hoppades en hel del i de grunda pölarna utanför husen där vi bor


I den här pölen rann vattnet lite eftersom mareka lutade så ungarna testade även att lägga små blommor i vattnet och se de flyta iväg


Storsyster försökte även fånaga regndroppar med tungan men kunde konstatera att det var knepigare än att fånga snöflingor 


Även hinkar och spadar åkte fram


Här lagades soppa och häxbrygd


Efteråt blev det bad och den här lilla killen var mäkta nöjd efter både vattenpölslek och bad inomhus