onsdag 31 augusti 2016

Skolstart

Så har det nya skolåret börjat igen. Första dagen var nu i måndags. 29:e augusti. Fredagen innan helgen var vi och kollade klasslistorna som skoladministrationen satt upp i fönstren vid grindarna till skolan. Här i USA splittras klasserna varje år och barnen får därmed både ny(a) lärare samt "nya" klasskompisar varje höst. Anledningen tror jag är dels att motverka att det bildas alltför starka strukturer i klasserna. Alltså att barnen etablerar en "hierarki" i klassen. Ett sätt att motverka mobbning. Jag tycker det på många vis är bra även om det varenda höst är lika jobbigt i början eftersom Storasyster är blyg och inte särskilt pigg på förändringar. Fördelen är såklart (förutom just det att jag tror det är bra att barnen inte cementerar de olika rollerna i klassen) att om man går i samma skola flera år känner man till slut de flesta i sin årskurs. Man har ju varit klasskompis med i stort sett alla någon gång under sin skoltid.

Efter tre dagar känns det bra. Storasyster verkar tycka bra om sin nya lärare Mrs P och idag kom hon hem och berättade att hon blivit kompis med en ny tjej i klassen. Stolt berättade hon att det var hon själv som gått fram och tagit initiativet. Dessutom har det börjat en pojke i hennes klass som flyttat hit från New York. Det tyckte hon också var lite roligt. Så numera har vi alltså en Tredjeklassare här hemma. Otroligt! Tiden rinner så fort.

Vår stora Third Grader


Varje år får hon en ny ryggsäck. I år valde hon denna från Hanna Andersson


Matchande lunchväska också såklart

6 kommentarer:

 1. Otroligt! Lilla E som plötsligt blivit så stor. Härligt att hon hittat klasskompisar fort. Det är viktigt. Jag tycker det är bra med att byta klasser varje år. Och som du skriver, alltid är det någon de känner i klassen. Någon de gått i samma klass tidigare.
  Lycka till nu E!!!
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är otroligt vad fort de växer upp.Tänk Liisa då som nu går Middle School! GALET! Att E hittar nya vänner är så skönt. Hon är ju lite blig men det har blivit bättre och lättare med åren.
   Stor Kram!

   Radera
 2. Tänk vad stor hon är nu! Vi har ju alltid gillat det här amerikanska systemet att blanda eleverna och få ny lärare varje år. Funkar jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns stort med 3rd grade.
   Och att byta klasskompisar och lärare har varit bra tror jag även om vi varje höst känner lite småstress över att hon ska hamna utan några hon känner. Men faktum är att det hänt det med och ändå gått bra. :)

   Radera
 3. Hon må ha vuxit men hon kan ändå nästan få plats själv i sin ryggsäck :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jo ryggsäcken ser nog lite stor ut. Men till viss del är det nog vinkeln också när jag fotade. Fast visst, liten är den ju inte direkt ryggan.

   Radera