fredag 10 februari 2017

Ännu en Hans har lämnat oss - denna gång en Hans saknad av folk över hela världen

Nyligen skrev jag om då min egen pappa samt min svärfar försvann från livet här på jorden. Båda hette Hans. Nu har ytterligare en Hans lämnat oss. Denna gång en Hans som var vida känd och oerhört omtyckt, uppskattad och högt värderad för sitt engagemang, sin kunskap och sin enorma vilja att sprida denna kunskap. Hans Rosling. En man som jag inser fyllde en mycket viktig funktion i det mediaflöde som vi lever i idag. Någon som verkligen använder riktiga fakta. Inte #alternativa sådana. Hans Rosling var en person som tog data, statistik och bröt ner dem till siffror och bilder som vi alla kunde förstå. Kunde relatera till.

Media fick sig ofta en känga. För att de inte presenterar världen så som den faktiskt ser ut, baserat på de data Hans Rosling byggde sin forskning på (från FN, världsbanken och andra internationella organisationer). Jag älskar hans dialog med en dansk journalist (se Youtube klipp nedan) där han försöker förklara hur media endast plockar vissa händelser utan att ge hela bilden, genom att peka på sin egen sko och säga "Om du väljer att visa min sko, den är ju bara en del av mig. Den är jätteful. Det är ingen bild som representerar hela mig". Sedan förklarar han i andra intervjuer varför det är såhär. Helt enkelt därför att de positiva förändringarna i världen sker så långsamt. Men nyhetsmedia är gjort för att rapportera snabba förändringar.  Och dessa är ofta negativa. Så som naturkatastrofer, krig, epidemier. Men Hans Rosling menar att det ÄVEN är viktigt att ge oss alla en bild av det som faktiskt går framåt i utvecklingen. Annars ser vi inte helheten. Och därför måste vi, enligt Hans Rosling "förstå världen genom en grundläggande bra utbildning, och sedan lära oss följa upp de fakta som finns. Vi kan inte lära oss förstå världen genom media. Media är bra på att ge en känsla och fakta för små delar, men inte för helhetsförsåelsen".

Dessutom får både miljörörelsen och biståndsrörelsen en del kritik. Hans menade att man ofta är alltför inställd på sitt egen snäva intresseområde, och därmed inte heller ser helheten. Att man försöker sig på generella lösningar och strategier oavsett vilka problemen är i olika länder (eller även i regioner i ett och samma land) vilket såklart också gör att slutresultaten inte blir vare sig bra eller effektiva för de man försöker att hjälpa.

Hans intervjuad i dansk TV
(engelsk textning, publicerad på Youtube 2015, ca 11 minuter)

Flyktingkrisen - Syrien

(på svenska, publicerad på Youtube 2015, ca 11 minuter)

Den hållbara utvecklingen och Miljön

  (på engelska, publicerad 2010, ca 11 minuter)

Den extrema fattigdomen i världen och hur den förändrats 
   (på engelska, publicerad 2015, ca 5 minuter)

Ett av Hans "TED Talks" 

  (på engelska, publicerad på Youtube 2014, ca 20 minuter)


Att han även var oerhört begåvad vad gäller att framföra och presentera dessa data på ett sätt som fick oss att både skratta och tänka efter lite extra, gjorde att hans arbete var ännu viktigare. För i dagens brus handlar det ju inte enbart om att få fram viktiga data. Lika viktigt är det att få ut dem till världen

Hans använde sin egen karismatiska personlighet tillsammans med lådor, legobitar, fantastiska visuella presentationer (utvecklade och framtagna av Gapminder, den non-profit organisation som Hans själv är en av grundarna till) och till och med svärdslukning (!) för att försöka få oss att förstå. Att hans budskap oftast är positivt är även något som känns fantastiskt upplyftande. I en tid när det mesta som kommer ut i media angående vår omvärld handlar om katastrofer och negativa fakta. Och självklart existerar dessa problem. Det är inget Hans Rosling förnekar. Tvärtom. Men han menar att om man inte har rätt fakta och ser vad som är problem och vad som inte är det, så kan man heller inte lösa de problem som finns. Till viss del för att man fokuserar på fel saker. För att kunna hjälpa på bästa sätt, lösa problem som finns så MÅSTE man veta vad som är problem och hur de bäst ska kunna bekämpas. Annars slösar man både tid, resurser och energi på helt fel saker. Vilket slutligen resulterar i att de verkliga problemen inte blir lösta.

Ni som inte sett dokumentären om Hans Rosling på SVT Play - gör det!

Och så finns självklart alla olika Youtubefilmer med Hans Roslings olika framträdanden. TED talks. TV-framträdanden. Gala-framträdanden. SE DEM! Och vill ni veta mer om Gapminder så kolla in deras hemsida. Helt fantastiskt vilken tillgång på data som finns där. Att ta del av helt gratis. 
Jag läste så sent som i morse att UNICEF fått in över en miljon kronor till minne av Hans Rosling. Något som känns fantastiskt fint. Dessutom kommer en ny fond i Hans Roslings namn att startas. Pengarna i denna kommer att gå till att göra det möjligt för forskare att komma ut och fortbilda. Att sprida sin kunskap. Dela med sig av faktan. Så som Hans Rosling gjorde. Utbilda. Fortbilda. Så otroligt viktigt!

Nu hoppas jag verkligen att Hans Roslings arbete och livsverk inte kommer att dö med honom. Jag hoppas innerligt att det kommer att leva vidare. Vi behöver fler Hans!

Tack för allt du lärt oss Hans!*) Bilderna i detta inlägg är lånade från nätet:
Youtube.com
gapminder.org

6 kommentarer:

 1. Ja, det är sorgligt att han gick bort! Det var en duktig karl! Fint med minnesfonden - hoppas den fortsätter att generera pengar, speciellt med tanke på hur stort behovet är nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Annika, jag tänkte också på att just Det där att FÖRMEDLA och sprida kunskap behövs nu mer än någonsin! Jag hoppas så att den kommer växa och skötas väl.
   Kram!

   Radera
 2. När min far och M's morfar, också en Hans!, gick bort 64 år gammal utbrast en god vän: Varför dör de bästa så tidigt? Och så känns det verkligen nu också. Tack och lov fortsätter familjen på samma linje och andra är säkert inspirerade.
  En av mina allra bästa vänner, en kollega sedan kandidattiden, har arbetat hela sin karriär med biståndsarbete. Han råkade dela rum med Hans Rosling under en kursvecka och blev så inspirerad att det inte fanns några andra alternativ. Som pensionär sysselsätter han sig nu med att förse Kap Verde med solcellsenergi - ett av alla de ställen han jobbat med barnhälsovård på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns onekligen så just nu. Sorgligt att så många personer som fortfarande har så oerhört mycket kvar att ge blir sjuka och dör. Jag håller med om att det känns fint att hans familj verkar ha samma drivkraft och jag hoppas att den minnesfond de skapar kan göra det lättare för andra som går i Hans Roslings fotspår. Härligt med din vän!!! All positiv kraft är bra och vi behöver den mer än någonsin nu.
   Kram!

   Radera
 3. Ja denna hans var verkligen en cooling. Han imponerade altid på en med sina sanningar. Äntligen någon som kan slå hål på alla föreställningar och bara tala om som det faktiskt är! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Jag hoppas bara att det finns någon där ute som kan ta över. För det behövs!
   kram!

   Radera