torsdag 28 april 2016

Besök på Disneyland

Ja, så är vi tillbaka hemma igen då. Efter vår minisemester till Disneyland. Det var två intensiva men mycket lyckade dagar. Vi körde till Anaheim (strax söder om Los Angeles) på söndag eftermiddag och kom fram till vårt hotell på kvällen. Efter incheckning tog vi en av hotellets shuttle-bussar (vi bodde nära så det tog endast ca 5-10 minuter med bussen från hotellet) till Downtown Disney som ligger alldeles intill Disneyland. Där promenerade vi runt och "kom i stämning". Och så åt vi middag. Disneyland är egentligen en av två parker som ligger bredvid varandra (med Downtown Disney mitt emellan) och vi hade planerat att spendera en dag i själva Disneyland och den andra i California Adventure Park som är den andra parken.

Morgonen därpå var det Disneyland som gällde. Och ja, vad ska jag säga om Disneyland? Jag vet inte riktigt. Det var Disney helt enkelt. Allt var otroligt genomtänkt. In i minsta detalj. Man kunde gå runt och kolla in så mycket. Hela tiden kändes det lite som om man promenerade runt i en film. Skön musik som spelade. Och då inte så mycket "Disneylåtar från de nyare filmerna" utan mer sådan där skön bakgrundsmusik som det ofta är i äldre Disneyfilmer med Musse Pigg och Co. Som liksom ramade in upplevelsen på något mystiskt vis. Och så var det såklart väldigt fint med blommor i alla mjöliga färger. Pittoreskt. På Disneyvis. Nedan följer en Disneybildbomb.

Kvällen innan själva Disneylandsbesöket var humöret på topp! Vi promenerade runt i Downtown Disney och sög i oss Disneystämningen


På måndagsmorgon var det dags - här har vi just kommit in genom grindarna


Väl inne kommer man fram till ett torg samt "The Main Street" som leder till en större öppen plats där man sedan kan gå in till de olika delarna av Disneyland.


Gatlykta längs med Main Street


Här skymtar man Disneyslottet i bakgrunden. Och det är här dens stora rondellen finns från vilken  man sedan kan komma till de olika delarna av parken.


Disneyslottet


På väg in!


Här spelades låtar från Disneyfilmer som "Lilla Sjöjungfrun, Askungen, Star Wars" och ja det är faktiskt riktigt härligt att höra dessa låtar live med "brassband".


Snurrande tekoppar intill Mad Hatter's hus (Alice i Underlandet). Jag kan ju säga att jag fullkomligt ÄLSKADE hur man skapat den här riktiga sagostämningen här!


Lillebror kollar in änderna. I bakgrunden kan ni skymta en hjulångare. På den sidan vattnet var ett litet New Orleans inspirerat område uppbyggt.


Jag och Lillebror klättrade upp i Tarzans trädhus. 


Inne i huset kunde man se den lille Tarzan i armarna på den gorilla som tog hand om honom


Den stora favoriten var Indiana Jones-åkturen. Storasyster åkte först med M när jag var med Lillebror hos Tarzan, och sedan fick jag äran att åka med henne. Så himla KUL att ha barn som är såpass stora att de gillar lite mer avancerade åkturer också.


Paus i skuggan


Det blev en del pauser emellanåt


Vissa mer smakrika än andra...!
Ytterligare en åktur jag gillade väldigt mycket var "Finding Nemo". Här gick man ner i en ubåt och sedan fick man se Nemo och hans vänner under vattnet. Dels utbyggt som korallrev och dels som animationer i själva revet. Väldigt häftigt gjort!


Man tittade ut genom de runda ventilerna i ubåten. Här har vi ännu inte startat.


Man satt på rad och hade varsitt fönster att se ut genom (bilden tagen av M).


Såhär kunde det se ut när vi åkte (bilden tagen av M)


Självklart finns en hel Star Wars del också. 


M som är ett stort Star Wars fan tog självklart en tur i den delen också såklart. Och till hans stora lycka var det hans egen bild som visades under turen som "The Rebellion Spy"!

Vi besökte även Mickey Mouse och hans vänner
Lillebror var mest intresserad av bilarna


Som den här fina brandbilen


Blommor och tvätt på tork utanför Goofy's (Långbens) hus 


Lyktor i Piff och Puffs träd


Nämnde jag att Lillebror helst satt i bilarna....


Det allra sista jag gjorde var att gå i The Haunted Mansion. SÅÅÅ BRA!!!! Storasyster och M hade gått den tidigare när jag var med Lillebror, men Storasyster tyckte det var alldeles förfärligt läskigt. Och jag kan säga att om man inte gillar skräck eller om man är lite yngre så ska man inte gå in här! Själv älskade jag det!


På slutet var vi alla rätt trötta och hungriga. Middag åt vi på Plaza Inn vilket var den äldsta restaurangen i Disneyland, och vi fick veta att Walt Disney själv valt ut mycket under bygget av den. T ex var ytterdörrarna och flera andra saker i huset sådant han valt från olika "mansions" i området.


Sprallig efter en heldag i Disneyland

Det är som sagt massor man kan skriva om och visa från ett sådant här besök. Men hur många bilder och hur mycket man än skriver kan man ändå inte riktigt göra det rättvisa. Det är så speciellt. Vissa kanske skulle avsky det. Men jag måste säga att jag gillar det. Mycket. Särskilt hur välgenomtänkt allt var. Alla miljöer. Alla små detaljer. Allt. Snyggt. Välgjort. Roligt. Och de saker vi åkte var himla bra. Så fantastiskt välgjorda. Allt från dockor och mekanik till animationer jag inte trodde var möjligt, samt det stora ordet atmosfär!

Den första åkturen vi gjorde var Peter Pan. Och Lillebror som aldrig tidigare upplevt något liknande var helt förundrad. Vill ni få en whiff av turen kan ni kolla här. En del mindre åkturer och besök inne i slottet gjorde vi. Och så då vår stora favorit Indiana Jones (klickar ni på länken finns ett klipp från åkturen). Fast den fick inte Lillebror åka (42 inches  eller 106 cm tror jag var kravet på längd och Lillebror är inte riktigt det än). Och tur var väl det. Däremot åkte hela familjen Pirates of the Caribbean, men den tyckte både Storasyster och Lillebror var alldeles för läskig. Jag och M njöt dock av hur häftig miljö man skapat. The Haunted Mansion var också en favorit för min del. Helt otroligt häftigt gjort! Men för den som inte gillar den typen av skräck rekommenderar jag att man avstår. Finding Nemo-turen var som sagt något jag verkligen tyckte om. Särskilt som Lillebror verkligen gillade den också. En typiskt bra familjeåktur. Vill ni kolla så finns en film här. Och ja, M storgillande såklart sin Star Wars-tur. Vi såg dock ingen parad eftersom den började klockan åtta på kvällen och våra barn kraschade strax efter sju. Så vi lämnade parken strax efter sju. Då hade vi varit där i nästan 12 timmar. Trötta men väldigt nöjda begav vi oss till hotellet och somnade rätt ovaggade kan jag säga.

8 kommentarer:

 1. Bra ide med resa istället för kalas. Ser ut som att ni har det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mala, ja det var väldigt kul och det känns skönt att inte behöva fundera på kalas faktiskt. :-)

   Radera
 2. Jag har ju varit på WDW, och jag vet exakt vad du menar. Det är som att gå i en film.
  Just musiken, miljöerna, och hur otroligt rent det är. Inte ett tuggummipapper på marken.
  Hur trevliga alla är.
  OCH organiserat till max. Minns att jag tom var impad av köerna.
  Ja, en overklig värld är det, men jag gillade den också. Inte för att jag har ngn längtan tillbaka (får bli när vi har barnbarn, haha), men det var roligt att åka ner alla de där åren när K var liten. OCH att se allt genom henne ögon.
  Egentligen är det kul för alla åldrar. Verkligen. OCH går man när det inte är mkt folk är det ju en fröjd (vårt bästa besök var i januari).
  Ja, jag gillade också The haunted mansion, så coolt.
  Det som impar mest är hur otroligt välgjort allt är, snyggt + att det är sådan skön stämning på parkerna.
  Så glad att ni hade så roligt. Perfekt att ni for nu, och inte senare i sommar.
  Hur var det med köerna nu?
  OK.
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja jag förstår att du gillar Disney. :-) Det är som du säger en sådan härlig och mysig atmosfär där. Som att gå runt lite utanför verkligheten. Köer var det men inte alls så som jag gissar att det är när det är högsäsong och/eller helg. Ändå var de längsta köerna upp emot 40-60 minuter ca. Så jag kan inte tänka mig hur det måste vara att vara där när det är ännu mer folk!!!
   kram!!

   Radera
 3. Fin upplevelse! Jag har varit på DisneyWorld i Florida en gång i tiden men aldrig på Disneyland på den här kusten. Jag minns inte så mycket av DisneyWorld annat än at köerna var enorma. Det och kanske Space Mountain som de hade där. Det var säkert smart att åka nu på vårkanten!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på Disney World i Florida när jag var 6 år och minns det som helt otroligt. Jätteroligt och imponerande. Men då hade jag endast Gröna Lund att jämföra med vilket ju inte var så mycket hahaha!
   Kram!

   Radera
 4. Jag gillar Disney World. Allt ar sa valdigt valordnat som du tar upp. Jag tycker det ar en underbar sago varld som de har byggt upp. Det var lange sedan jag var I Annaheim. Men minns att vi akte dit som barn. Disneyland och Disney World star sig bra an I dag och det har kommit till fler parker och aventyr runt omkring. Jag tycker de har nagot for alla I alla aldrar vilket ar fantastiskt. The Haunted Mansion ar ju super coolt. Vilken lyckad och fin weekendresa ni fick. En underbar fodelsedag som E sakerligen alltid kommer att minnas. Det ar fint med alla vackra planteringa och de olika delarna inom parken ocksa. Jag tycker det ar bra hur de har kommit pa saker som fast pass for att dra ner pa koerna. Antar att det bara ar under vissa tider pa aret som det verkligen blir koer som sommar, spring break eller andra speciella lov. Vad kul att ni fick en sadan fin upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är så himla fint precis som du säger. De lägger ner mycket på planteringar och färger, detaljer runt allt. Både det som är "Disney" och annat som är mer generell miljö i parken. Fast pass var guld! Verkligen. och att man även kunde "switch" vad gällde barn, alltså att om man har två barn och hela familjen köar så får den förälder som inte kan åka med det yngsta barnet (om det inte kan eller vill åka) fåmen specialbiljett som gör att så fort det första barnet och den föräldern som åkt tillsammans med det barnet kommer tillbaka från sin tur byta med den förälder som väntat. På så vis får den andra föräldern åka utan att behöva vänta. och om det första barnet vill åka igen går det bra. :-)
   Kram!

   Radera