söndag 10 april 2016

Svenskt påskfirande i San Diego


Påsken kom och gick ju för ungefär två veckor sedan. Och jag skrev ju om vår Påskafton här. Så att återigen ta upp den kanske kan uppfattas som att idissla gamla ägg. Men jag vill ändå skriva lite mer om den. Mest för att vi ju hade två påskfiranden precis som förra året. Ett själva och ett med Svenska Skolan. I år skulle Svenska Skolans Påskfirande ha infallit på självaste Annandag Påsk. Men på grund av vädret flyttades det hela fram en vecka. jag vet, vädret förra måndagen skulle säkert ansetts som helt okej på de flesta andra ställen jag bott tidigare (Sverige, NYC) men här i San Diego får folk stora skälvan när det spås regnskurar och temperaturen ligger runt 14-15 grader. Lägg dessutom till en del kraftigare vindar så är alla planerade utomhusaktiviteter mer eller mindre avbokade. Alltså flyttades det hela en vecka framåt i tiden och gick därmed av stapeln nu i måndags istället.

Påskfirandet med Svenska Skolan sker i en riktigt fin Park som ligger i Solana Beach (alltså alldeles på norra sidan stadsgränsen till San Diego). Det är en park jag verkligen tycker om och själva påskfirande är mysigt och brukar uppskattas mycket av både barn och vuxna. De olika klasserna leker svenska lekar som arrangerats av respektive lärare, och barnen får ansiktsmålning och sjaletter ifall de vill vara påskkärringar. De får även måla påskägg på svenskt vis och sedan har man en Easter Egg Hunt på amerikanskt vis.

I år var det andra gången vi var med och det kändes ännu roligare än förra året eftersom vi under året som gått lärt känna fler familjer i Svenska Skolan. Förra året vet vi ju mer eller mindre nya där eftersom Storasyster inte startade förrän i slutet av mars. Detta är en av de saker jag uppskattar mycket efter vår flytt till San Diego. Att ha en så bra och levande svensk skola där jag känner att Storayster och Lillebror kan ta del av svenska traditioner på ett fint och mysigt vis. Att kunna ge dem roliga minnen av påskäggsmålning och Lucia. Samt mer "vardagssvenska" referenser som Pippi, Pettson & Findus, Lassemaja, svenska barnvisor och ramsor. Och det är lite roligt att Storayster numera känner till både Falu koppargruva, Ale Stenar, Storsjöodjuret, Ishotellet, Ringmuren och Stockholms skärgård. 


Vid Påsklekarna som Svenska Skolans Påskfirande kallas brukar alla ta med sig picknickfiltar eller stolar och sedan grillas det korv och leks både fritt samt mer organiserat i klasserna.


De yngre barnen åkte en del "karusell" till jungfru Jungfru Skär.


Påskmålade ägg!

Äggmålning och sedan lekte de äldre barnen Bro Bro Breja...

...plus någon annan stafettlek jag inte riktigt kände till


Korvgrillning


Det är en hel del fri lek också. Här försökte Lillebror hänga med de stora killarna när de spelade fotboll.

Sedan började Äggjakten för de yngsta och Lillebror fullkomligt ÄLSKADE att leta (och hitta) sina ägg


Fem stycken plus en pinne !


Jag och Storasyster i våra påskkärringshucklen, men Lillebror vägrade huvudbonad 


Undrar så vad de tisslade om

Sedan letade även Storayster efter sina påskägg. Och vi hängde lite med kompisar på olika håll.


Lillebror med polarn A i trädet


Min finaste fina påskkäring


Lillebror & jag

Det var två mycket nöjda och glada barn som åkte hem från Påskfirande den kvällen. Lillebror har nu även ordet "påskägg" i sin verbala repertoar och själv njöt jag av att M kunde komma förbi och vara med han också. Det blir både roligare och lättare att vara två föräldrar på sådana här aktiviteter. Och i ärlighetens namn var det skönt att man skjutit upp firandet. För vädret var helt perfekt. En sisådär 20 grader och härligt lent solljus som växlade till guld vartefter eftermiddagen övergick i kväll. 

6 kommentarer:

 1. Ser så fint och trevlig ut alltsammans. OCH vädret, det kunde inte ha varit bättre. Härligt!
  Jamen "it never rains in southern California" :-) Så då får väl folk panik, hihi.
  Svårt för oss som kommer från andra, regniga, platser att förstå.
  Min granne var i LA en gång då det började regna, och hon sa att folk fick verkligen ngn slags panik; IT is RAINING OMG!!!
  Men, tja...händer det så sällan så är det väl så man reggar, kanske?
  Ljuset på dina bilder är verkligen lent och vackert! Så fint.
  OCH ja, underbart att de har en så bra svensk skola i SD. Förstår verkligen att du uppskattar den.
  Förresten, är lillebror lika duktig som E var i samma ålder på svenska?
  E var ju GRYM!!!
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja här blir folk verkligen lite konstiga när det regnar. Det roligaste är att folk inte vill köra bil! Så som många känner när det kommer mycket snö i nordöstra USA eller i Sverige. Men REGN! haha!
   Och ja, Oskar pratar svenska eftersom han är hemma med mig om dagarna. Så hans engelska är inte alls lika utvecklad som Ellas. Men han är något senare än henne med sitt tal rent generellt så han pratar inte lika mycket som Ella gjorde i samma ålder.
   Kram!

   Radera
 2. Ser ut som alla hade kul och solen och värmen syns på bilderna :) jag är så fascinerad av ditt svenska gäng där på andra sidan jordklotet! Jag är rätt ensam skandinav fast jag är så mycket närmre. Det är en annan sak i London förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är rätt fantastiskt med den här svenska "communityn" här. Vi hade ju inte allas samma i NYC. Även om där finns väldigt många svenskar men det var ändå inte på samma vis som här.
   Kram!

   Radera
 3. Det ser alldeles underbart ut! Vilken härlig dag! Och så fint att ha kontakten med svenska skolan, och svenska traditioner genom den. Jag känner mig helt ensam om att försöka ge D svenska traditioner, men det kanske blir annorlunda och lättare, mer givande, när hon blir äldre.
  Vad är en Easter Egg Hunt? Det låter roligt!

  SvaraRadera
 4. Ja det är en jättefin skola tycker jag. Gillar att ha blivit en aktiv del i den. Alltså i gemenskapen och att kunna ge lite svenska traditioner till barnen. Men efter våra många år i NYC utan ngt sådant kan jag även säga till dig att det går utan. Man är lite mer ensam men det är inte omöjligt! :-) Så keep up the good work!
  Kram!

  SvaraRadera