söndag 20 november 2016

Fantastic Beasts and where to find them

Storasyster är helt inne i Harry Potters värld nu. Hon började läsa första boken i innan skolan började och är nu inne på den femte. Eftersom spin-off-filmen "Fantastic Beasts and where to find them" nyligen hade premiär har det varit mycket Potter överallt. I vår närmaste bokaffär Barnes and Noble har de Potter-tema regelbundet. Förra veckan när Storasyster och jag var där tog vi två bilder i deras "Photo Booth" och postade på sociala medier vilket gjorde att vi vann två "biljetter" till förhandsvisningen av filmen. Den här typen av förhandsvisningar är ju just sådana att man inte är garanterad någon plats utan man måste komma till bion i god tid för att köa. "First come first serve". Jag vet inte riktigt vem av oss som sett fram emot filmen mest, Storasyster eller jag, men vi var båda väldigt exalterade över att få gå och se Fantastic Beasts. Särskilt att kunna se den redan innan premiären här kändes lite extra kul.

Jag förstod att det skulle vara många som ville se den så vi åkte ner till bion nästan 1,5 timme innan den skulle börja. Då var det redan kö. Det kändes helt klart lite annorlunda att köa tillsammans med Storasyster för att se en film. Plötsligt slås man av att hon har blivit så stor.

Till Storasysters glädje var det en hel del av de som köade som hade satt på sig Hogwarts-kläder. Det var allt från enbart t-shirts med tryck från t ex Gryffindor eller HufflePuff till de som tagit på sig en hel "outfit" med tillhörande "cape". Ett tag var vi lite oroliga att vi trots att vi varit på plats tidigt, inte skulle få se den för kön växte rejält hela tiden. Men mest på bredden. Framifrån! Det visade sig att många av dem som köade i den främre halvan hade många vänner och/eller familjemedlemmar som kom lite senare. Så där strömmade det in folk regelbundet. Tills slut släppte de in oss och det såg ut som om alla som köat faktiskt kom in, vilket kändes fint med tanke på att så många stått såpass länge och väntat.


Hur den var? Jo, jag älskade den verkligen! Karaktärerna. Miljöerna. Berättelsen. Sättet den berättades på. För att inte tala om de där magiska djuren själva! Och den magiska världen. Jag har insett att jag totalt kapitulerar inför alla de här fantastiska fantasierna. Varenda gång. Har alltid gjort det. Berättade i bok- eller filmform. Narnia. Sagan om Ringen. Harry Potter. Eller enbart i filmens värld som när jag såg "Avatar" för första gången. Världar där det mesta är möjligt. Troligt och Otroligt. Endast fantasin som begränsar. Och ja, jag kan bara säga att på min önskelista till jul står en sådan där resväska som Newt Scamander har.  Men det är helt klart ingen film för yngre barn. Storasyster är nog ett gränsfall tycker jag vad gäller ålder att se den. Hon är väldigt mogen för sin ålder och hon tyckte den var riktigt bra hon också. Men den är mörk och många scener är läskiga och jobbiga. Inte enbart på "monster-vis" utan i vissa fall är det barn som far illa vilket är något som jag tror att många barn (och även vuxna för den delen) kan tycka är mer otäckt än själva "monstret". Efteråt pratade vi en del om filmen och särskilt vissa scener vi sett. Hon tyckte väldigt mycket om den trots allt mörker, och troligen kommer hon att gå och se den igen med M nu under sitt Thanksgivinglov.


Slytherin wizard

Ravenclaw wizard

Det kändes på något vis lite mysigt att köa ihop med Storasyster till den här filmen vi båda väntat så länge på och sett fram emot så mycket. Tillsammans. Hon börjar bli stor nu min Fina Tjej.

Vi stod utanför biografen i nästan en och en halv timme och köade. Tur Storasyster hade med sig en bok.


2 kommentarer:

 1. Så mysigt att göra en mamma -och dottergrej ihop. TUR ni kom in och grattis till vinsten. Perfekt för er som båda gillar HarryP. Håller med om att man kan sjunka in och "drunka" rätt skönt in sån fantasy som du beskriver. Där det vanliga runt omkring ute i verkligheten blir borta en stund. Usch vad surt med dem som köar på bredden så att säga. Om man själv tycker att man har -ett okey läge- och chans att komma in. Tur att det var plats för alla. Mest helst er.
  Min son var så inne i det med Harry P när han var liten. NU med. Jag såg att han hade HarryP-trollstav i bokhyllan.
  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att din son fortfarande är ett fan av HP Suzesan!
  Jag tycker att just sådana här världar är fantastiska. Kommer nog alltid vara ett "barn" i den bemärkelsen haha!
  Hoppas allt är bra med dig!
  Kram!!

  SvaraRadera