onsdag 23 november 2016

Thanksgiving minus 1

Imorgon är det Thanksgiving här. Den stora stora stora högtiden i USA skulle jag nog vilja påstå. Den alla amerikaner firar oavsett religion, kulturell bakgrund och etnicitet. Den firas av amerikaner som fötts och vuxit upp här, kanske i generationer bakåt, men även av nya amerikaner, och av immigranter (som vi). Den firas i kristna hem, i judiska, i muslimska. Det är en högtid som på något vis förenar alla som bor och lever i detta stora och mycket delade land.

Såhär efter valet känns det på något vis som en extra stark symbolik med just Thanksgiving. Att vara Tacksamma Tillsammans. Vi har så mycket i våra vardagliga liv att vara tacksamma över. För min egen del handlar det om att få vara frisk. Att min familj och mina vänner mår bra. Sådant vi oftast tar för givet och inte tänker på. För det är lätt att glömma bort i vardagsrutin och stress.

Tacksamhet. Inte alltid enkelt. Som nu till exempel, efter att det land jag bor och lever i fått en helt ny agenda. En som jag hoppas innerligt inte ska förstöra detta landet helt. Men trots att misströstan, frustration, ilska, sorg och maktlöshet sköljer över mig i stort sett varje dag sedan valet (alltid när jag läser eller hör om vad vår President-Elect har gjort, vem han tillsatt i sin administration, vilka som hälsat honom, hur han hanterar kritik och att han nu duckar sin rättegång genom att betala $25 miljoner (!!!) för en sk. "settlement") så finns det saker som lyser upp i mörkret. Som det nedan. Jag läste det igår på Facebook. Och det värmde. Vi Tillsammans. Kan. Hjälpa. Stötta. Visa Kärlek. Vara Medmänniskor Med Hjärta OCH Hjärna. Och Mod. Att stå upp för andra. För de som är mer utsatta än vi. Så för personer som kvinnan nedan är jag tacksam. Det är i en sådan värld jag vill leva. Det är i en sådan värld jag vill att mina barn ska växa upp. Så TACK till Alla Er där ute som hjälper till och skapar just en sådan värld!


Självklart är jag även otroligt tacksam över allt jag har i mitt eget liv också. Tacksam över min familj. Mina underbara barn. Att jag fick bli mamma var ju ingen självklarhet. Så för det är jag oändligt tacksam. För att jag och M känns som ett starkt team trots (eller kanske just på grund av...?) att vi gått igenom många mörkare perioder i vårt gemensamma liv. Att vi hållit ihop. Kanske rent av blivit starkare. Det är jag tacksam över. Mer än vad jag kan hitta ord för. Och så sist men inte minst, denna Thanksgiving är jag oerhört Tacksam över mitt nya jobb. Att jag fick denna chans känns helt fantastiskt! Just när jag var nära att ge upp. När självförtroendet var i botten och jag kände mig som en djur instängd i en fälla. En bur. Som jag inte kunde hitta några vägar ut hur desperat jag än försökte. Där skuld och skam härjade mer eller mindre fritt. Tillsammans med oro, maktlöshet och en enorm känsla av otillräcklighet. Att plötsligt räckas en nyckel och upptäcka en förut dold dörr. Inse att nyckeln passar i låset och plötsligt komma ut. DEN känslan. Blinka mot ljuset. Andas in. Djupt. Känna hur livet sakta återvänder. Kanske låter det dramatiskt och överdrivet, men för mig kändes det just så. Och för detta är jag som sagt så Tacksam att jag i stort sett varje dag när jag kör till jobbet kommer på mig själv med att le i bilen. Stort. Att äntligen ha hittat en balans i mitt liv. En balans jag sökt så länge. Helt fantastiskt. Och DET är jag extra tacksam över.

Vad är ni Tacksamma för? 

Mina Finaste!5 kommentarer:

 1. Just nu är jag väldigt tacksam för mina nya ögon!
  Men annars känner jag mig väldigt förundrad och otacksam över det faktum att den som fått minst 1,7 miljoner FLER röster än motkandidaten kan förlora ett "demokratiskt" val som har stor global betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, har du nya glasögon Olgakatt?
   JA detta med valet här är verkligen något som känns jobbigt för alla oss som inte stöder vår president-elect. Och att ha ett system där majoriteten av rösterna inte "räknas" känns så otroligt fel! Men jag hoppas och önskar innerligt att det inte blir fyra år av totalkatastrof och bakåtgång.

   Radera
  2. Nej, nya glasögon kan jag prova ut först om ytterligare någon månad. Det som är nytt är INUTI ögonen där jag fått nya plastlinser istället för de gamla starriga. Men jag ser fram mot nya tjusiga brillor, de gamla är inte så bra i kombination med de nya ögonen.
   Det jag är väldigt tacksam för är den moderna intraokulära kirurgtekniken så att jag slipper de gamla starrglasögonen á la flaskbottnar.
   Fö är dagsnoteringen att Clinton hade 2 millioner fler röster..... Demokrati?

   Radera
 2. Ja, Pantsuit Nation är stärkande läsning. Gillar de historier man läser där.
  Jag skrev nyligen en lista på min blogg vd jag är tacksam över. Men jag är väldigt tacksam över att ha bra sjukförsäkring just nu, haha. Och för att detta är en sådan mysig vecka.
  Gillar verkligen Thanksgiving, min favorit här (efter julen). Men, det blir säkert spänningar i många hem efter valet. Man läser ständigt om det, folk som oroar sig över att fira Tgivining bland Trump supporters. Tror aldrig det varit så här infekterat efter et val förr. OCH jag håller med Olgakatt, man borde ändra valsystemet här.
  Önskar dig en fin och bra Tgiving.
  Kramar från mig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu Annika, i detta landet är man glad över sin sjukförsäkring. Det är ju helt galet egentligen att det ska behöva vara så. Och med de förändringar som nu är i görningen blir det än värre. För så många.
   Jag tycker också om Thanksgiving eftersom det för oss är en mycket avslappnad helg. Inga måsten alls egentligen. Vilket är skönt. Att den inte är kopplad till en massa "köptvång" eller religiös symbolik känns också skönt.
   vad gäller spänningar mellan familjemedlemmar denna Thanksgiving kan jag tänka mig att det på många håll kommer bli jobbigt. Jobbigare än vanligt. Jag vet en del som har haft svårt med familjen efter valet pga delade meningar. Och nu är det som sagt extra infekterad stämning. Jag hoppas dock att ni har en fin och skön Thanksgiving
   Kram!

   Radera