tisdag 8 september 2015

Semesterglimtar

Det har varit tyst här den senaste tiden. Orsak: En MYCKET EFTERLÄNGTAD SEMESTER! Vi har ju alldeles nyss haft Labor Day Weekend här i USA vilket innebär en extra dag ledigt. Labor Day infaller alltid första måndagen i september och denna helgen är den "officiella avslutningen" på sommaren. Skolorna här) liksom skolorna i NYC när vi bodde där) börjar efter Labor Day.

M hade dessutom fredagen ledig och kunde med hjälp av endast 4 semesterdagar få till en 10 dagar lång semester. En ledighet vi alla sett fram emot. Vi hade bokat ett par dagar i Palm Springs som ligger ca 2,5 timmars bilkörning nordöst om oss. Mitt i öknen. Som om San Diego inte var tillräckligt hett... Här hade vi ju en liten värmebölja just innan vår semester startade. Med temperaturer runt 32-35 grader och sol. I Palm Springs såg vi att kvicksilvret landade runt 40 grader plus minus några grader hit eller dit. Men det blev inte alls så hett som vi befarat ett tag innan vi reste. Istället njöt vi fullt ut av våra dagar tillsammans och vi känner att vi gärna skulle åka tillbaka dit igen. Vi kom på måndagkvällen och stannade till torsdagkväll. Under de dagarna hann vi med både öknen, slappa på hotellets poolområde, och vandra i en helt fantastisk miljö uppe på drygt 8500 ft (ca 2590 meter, att jämföra med Kebnekaise som är 2097 meter) över havet. Här är ett axplock från våra olika utflykter.

Om tid och energi finns framöver ska jag försöka skriva lite mer detaljerat om varje utflykt och visa lite fler bilder också. Här kommer ändå glimtar från semestern.

Äntligen på väg! Hela familjen vid en utsiktspunkt strax innan vi började köra ner till Palm Springs från bergen.


Joshua Tree National Park
Denna Nationalpark har jag velat besöka ända sedan vi flyttade hit och den var verkligen helt fantastisk! Inom denna parks gränser sträcker sig tre olika ökenområden. Och jag som redan förälskat mig i "vår" öken Anza Borrega (som ni kan se lite bilder av här från vårt besök i våras) fick en ännu mer öken att ta till mitt hjärta. 


Storasyster med Lillebror


De mycket karaktäristiska Joshua Trees 
(kanske mest kända för många från U2´s mycket kända skiva med samma namn)
Pool och annat "semestrigt" på hotellet 
Frukost


När vi inte gjorde utflykter hängde vi mycket i hotellets pooler


Middag åt vi två kvällar på hotellet


Kvällarna var ljumma, lugna och vackra


Chino Canyon
För att komma upp till toppen av det högsta berget i Chino Canyon tog man en The Palm Springs Aerial Tramway (en linbana eller "skidlift") vilket var en ca 10 minuter lång resa med hissnande utsikt. Starten gick från The Valley Station och man klev sedan av på The Mountain Station vilket liknade en större fjällstation tycker jag. Där åt vi lunch i deras kafeteria och började sedan vår lilla vandring.


Uppe! Här är ena utsiktsplatsen på utanför The Mountain Station


Vi bestämde oss för den näst kortaste vandringsleden Desert View


Naturen här uppe var hisnande vacker! Och flora och fauna var rena motsatsen till den nere i öknen nedanför. Det kändes mer som om vi kommit till Colorado (nu har jag aldrig varit i Colorado då, men av det jag sett från Colorado tycker jag detta liknade naturen där) med enorma barrträd, klippor och höga stup. Ekorrar och fåglar överallt. Och temperaturen var väldigt behaglig med drygt 20 grader.


En av utsiktspunkterna längs den vandringsled vi gick


Otroligt vackert


Ytterligare en utsiktspunkt


Lillebror hängde med på ryggen. Nu funderar vi på att skaffa en riktig bärstol till honom för eventuella framtida vandringar. Om någon av er där ute har något förslag mottages det tacksamt!


Jag och Storasyster pausade lite vid en av de sista utsiktspunkterna innan leden vände tillbaka neråt i skogen igen


Mer Hotell
Frukostarna var jättegoda


Småbarnspoolen där Lillebror härjade runt som en liten säl


Storasyster gillade vattenrutschkanan bäst


Även Lillebror tyckte väldigt mycket om den!

Efter att vi kom tillbaka hem från Palm Springs fortsatte vi vår semester här hemma men mer som man kallar det här "Stacation". Alltså man gör saker på hemmaplan. Det blev ett besök på Legoland samt en hel del strand och poolbad.


Legoland
En av dagarna här hemma bestämde vi oss för att åka till Legoland igen. 


Till Storasysters stora lycka vann vi full pott - Pikachu, Piplup och Charmander!


Liten bror med stora legobitar


La Jolla 
På lördagsmorgonen skulle tidvattnet vara lågt vid 9-tiden så vi bestämde att köra till La Jolla Coves för att kolla in tidvattenbassängerna där. Det är fantastiskt vackert att gå längs med strandbrynet i La Jolla och vi såg en hel "flock" med surfare som guppade på vågorna lik sälar.


I klipporna bildas må naturliga tidvattensbassänger


Jag älskar klippformationerna här längs med stranden. Kurviga och mjuka, formade av salta vågor och vindar.


I vissa av skrevorna kunde man se små fiskar. Vi såg även några små sjöborrar samt en liten krabba men annars var det inte så väldigt många djur denna morgon.


Tänk att bo i något av de här husen och dricka sitt morgon- och kvällskaffe på någon av dessa altaner....


Efteråt lunchade vi på mysiga Barbarella alldeles intill La Jolla Shores. Kan varmt rekommendera denna lilla restaurang ifall ni är i La Jolla. Jättetrevlig personal och god mat där man försöker att använda lokalt och eko-odlat.


Efter maten promenerade vi till la Jolla Shores för att njuta av vågorna.Carlsbad State Beach
Sista semesterdagen var självaste Labor Day och vi avslutade denna otroligt härliga semestervecka med att äta middag på stranden i Carlsbad.


Body Boards


Strandbus


Solen på väg ner och vi på väg hem från stranden. Hejdå Sommaren!


Nu är det alltså nytt Skolår igen. Storasyster började idag i andra klass. Hennes lärare verkar vara super i år igen så det ska nog bli bra. Själv verkade hon väldigt nöjd med sin första skoldag. De fick både popsicles (isglass) samt läxa såhär den första skoldagen. Amerikanska skolan där man inte alltför sällan ger "treats" men även kräver en hel del av barnen. Så länge både treats och krav följer någon slags balans och sunt förnuft så tycker jag att det är helt okej. Jag gillar faktiskt att man är tydlig mot barnen här. Man berättar direkt och öppet om vad som krävs och vilka regler man måste rätta sig efter (framförallt gäller detta att alla får lära sig att visa respekt gentemot varandra) och man uppmuntrar och stöttar mer än gärna. Nu är det bara alla miljoners papper som ska fyllas i och skickas med till skolan i vanlig ordning. Sedan är allt igång som vanligt igen. 


7 kommentarer:

 1. Härligt det ser ut! Ha ha, jag hade fått för mig att Palm Springs låg vid havet #dåligkoll

  Staycation är ganska skönt det med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, nej Palm Springs är verkligen en ökenstad i ordets rätta bemärkelse :-)
   Och ja staycation är bra, jag gillar det verkligen. Även om det också är roligt att få lite miljöomväxling.
   Kram!

   Radera
 2. Sveriges skolor får åka på studieresa :) vilka härliga bilder. Blev så full i skratt när jag såg översta bilden på Storasyster och Lillebror, han ser liksom ut som om han sett hela världen redan och är ute och går lite blasé :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha Anna, ja jag vet inte ifall den amerikanska skolmodellen skulle gå hem i Sverige. Där verkar man vara så mycket emot det där med att "säga ifrån" i skolorna...
   Och ja Lillebror är inte alltid särskilt imponerad av det vi gillar. Han föredrar oftast de "små" sakerna. Som att klättra upp och ner på en stol, eller öppna och stänga en skåpdörr hundra gånger, eller att kasta bollar. Utsikter och öknar var han inte så intresserad av :-) Däremot älskar han stranden, havet och poolen.

   Radera
 3. Wow, otroligt vackert. Vilken superfin semester ni fick, skön mix av hav och öken. Otroligt vackra vyer och vilken utsikt. Joshua Tree National Park känner jag till, skulle gärna besöka.
  Att bo så nära havet som ni gör, tillgången till hav och strandliv som ni har, det måste bara vara det bästa med San Diegolivet, tänker jag mig. Jag menar, kunna äta middag på stranden i solnedgången och sen åka hem till sitt eget hem. Att ha det så nära. Framför allt, att det är VARMT vid havet nästan året om.
  Det där med en miljon papper, ja det hör man ju om. Tycker det är en hel del papper även på förskolenivå. Vi hade möte igår kväll och det var mycket papper, allt från skriva under att ge tillåtelse för dem åka på field trips, tillåta/ej tillåta foton publiceras, emergency contact forms, vaccinationspapper, volontärpapper mm mm.
  För riktiga skolan, en annan grej är väl det där med att köpa material också, det måste ni väl också göra? Såg att t.ex. Target för några veckor sedan hade fullt med skolmaterial och även uppsatta listor på vad olika distriktsskolor krävde för material.
  Ja, nu är sommaren officiellt över. Känns faktiskt lite vemodigt även om jag är redo. Såg massor med skolbussar igår efter en lång sommar utan den synen. FB var också fullt av bilder på den obligatoriska första skolåretbilden som ju alla föräldrar gör här, du vet, barnet utanför dörren, redo för skoldagen och med en skylt i handen vad för klass och år det är. Mycket magpirr hos många igår, speciellt kanske för de som börjar första året eller för de som börjar ny skola. Men säkert lite hos alla, det minns man ju själv.
  Förutom ny lärare, är det även nya klasskamrater för Storasyster?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns jättebra med semestern. Som om vi fick ut en massa ur de dagar vi hade. Utan att det kändes stressigt eller jäktigt på något vis. Kanske just för att en del av våra "aktiviteter" var att ta det lugnt vid poolen hahaha. Samt vid havet. Det sistnämnda ÄR verkligen något jag uppskattar enormt nu. Att ha så nära till hav och strand. Älskar det.
   Skolstart innebär alltid en massa papper ja. Fast jag tycker nästan det var värre när de var mindre. Då skulle all vaccinationsdokumentering in också. För Storasyster är det ju inga nya sprutor nu förrän om flera år så det är rätt lugnt. Men visst, det är mycket ändå att skriva på. Numera är hon såpass stor att hon måste skriva under vissa papper själv också. Som t ex olika "kontrakt" där eleven säger att hen har läst och förstått regler och att hen ska följa dem. Både sådant som anti-bullying (anti-mobbning) och annat som att de ska vara rädda om utrustning i skolan.
   Hon verkar hittills gilla sin nya klass också. Några av hennes fd klasskompisar går i hennes klass även i år även om hennes bästa vänner inte är där. Men jag tror det kommer bli bra.
   Kram!

   Radera
 4. Tack för bilderna. En sån fantastisk semester ni fått ihop :) Jag blir så lockad att få se en riktig öken. Aldrig gjort det.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera