måndag 14 september 2015

Sommarläsning

För att motivera eleverna att läsa även under sommarlovet skickade rektorn på Storasysters skola ut en Summer Reading Challenge i juni när skolan just slutat. Den innebar att man skulle läsa (eller bli läst för om man var yngre) minst 20 minuter varje dag under sommaren. 


"Hello Families,

Below is the log for your child to fill out their daily reading minutes. The goal is for each student to read or be read to for 20 minutes a day until September 7, the day before school starts. The goal is to reach or exceed 1,560 minutes before school starts on Tuesday, September 8.  All logs must be turned in by Wednesday, September 9. All logs must have parent or guardian initial next to each day for credit. Students that meet this goal will receive a certificate, a small surprise and be recognized at our first Morning Opening on Friday, September 11 at 7:40am. Continue to be a Hage Learner and enjoy reading this summer. Make copies of this log as needed.

Mr. T."


Eftersom Storasyster ÄLSKAR att läsa blev det kanske inte någon riktig utmaning så som det ju kan vara för många andra barn, men hon ville gärna vara med och göra "The Challenge". Och i fredags fick alla barn som hoppat på den här läsutmaningen och klarat den komma upp och ta emot sina certifikat samt även ett par "panther bucks" vilket är skolans egen valuta och som barnen sedan kan byta mot olika saker. Det kan vara allt från pennor, små leksaker, anteckningsblock, klistermärken eller så kan man spara till en lunch med rektorn Mr T. Det sistnämnda brukar vara populärt. Då får man tydligen äta lunch tillsammans med Mr T och även följa med honom lite och se vad han gör i skolan den dagen. Att valutan kallas just för "panther bucks" är för att skolans maskot är en svart panter.

Här står hon tillsammans med några till av alla de barn som antagit utmaningen


Storläsaren med sitt certifikat


Storayster gjorde även en annan läsutmaning denna sommar. Nämligen bokkedjan Barnes & Noble's sommarläsning där man skulle läsa ett visst antal böcker under sommaren och om man gjorde det samt skrev en kort resumé om varje bok, fick man sedan välja en bok att ta med hem. Jättefint initiativ tycker jag för att få barn motiverade att läsa även utanför skolan. 

Läsa ja, det är verkligen inte svårt att få Storasyster att läsa. Hon älskar som sagt böcker och har under det senaste halvåret börjat läsa kapitelböcker. Hon tycker mycket om serien "Puppy Place" vilka är lättlästa, relativt korta kapitelböcker som hon läser själv. Böckerna handlar om en familj som tar hand om övergivna hundar och försöker hitta nya familjer till dem. Varje bok handlar oftast om en specifik hund. Nu under sommarlovet hittade jag henne ofta läsandes i sin loftsäng när jag kom in för att väcka henne på morgonen. Hon tyckte det var jättemysigt att ligga i sängen och läsa ifall hon vaknade lite tidigare på morgonen. Ofta läste hon även lite på kvällarna innan hon somnade också. Förutom att läsa själv har hon även läst högt för mig i lite mer avancerade och längre böcker. Vi började med att läsa Ellie's Story av W. Bruce Cameron. Ett kapitel om dagen läste hon högt och hon tyckte väldigt mycket om boken som handlade om en hund som utbildas till räddningshund och sedan åker ut på olika uppdrag. Boken är skriven från Ellie's perspektiv och är väldigt varm men också vemodig och ibland till och med ganska sorglig. 

Boken om Ellie


Efter Ellie hittade hon själv "Warriors-serien". Den handlar om fyra olika kattklaner som lever i det vilda. Huvudkaraktären är en katt som fötts som husdjur hos människor men som blir upptagen i en av klanerna och så småningom även blir "warrior" i denna klan. Även om alla karaktärer är katter så skulle det lika gärna kunnat vara människor. Det handlar mycket om relationer inom och mellan klanerna. Vänskap, lojalitet, fiendskap, slughet, maktspel och kärlek. Vi har nu hunnit till den tredje boken i serien ("Warriors - Forest of Secrets") och vi gillar verkligen serien mycket båda två. Jag tycker de är välskrivna och spännande och precis lagom svåra för Storasyster. Ett tips alltså till er med läshungriga barn i 7-8-års åldern. Om de är för svåra för barnen att läsa själva kan man ha dem som högläsningsbok där föräldern läser för barnet. 

Första boken i serien om de fyra olika klanerna

Jag vet att det stått en hel del om att läsandet av böcker gått ner, både i Sverige och här i USA. Alltså att barn inte läser särskilt mycket längre, och att föräldrar inte tar sig tid att läsa tillsammans med sina barn. Det är så tråkigt tycker jag. Dels eftersom man vet att barn som tidigt får upp ett intresse för böcker klarar skolan lättare, men framförallt känner jag personligen att det är otroligt sorgligt om man inte får ta del av den fantastiska värld som böckerna är. Att kunna stiga in i helt nya världar. Möta personer och äventyr man aldrig hade kunnat tänkt sig. Att vidga sina vyer. Lära sig saker. Både om världen och tiden och sig själv. Jag hoppas verkligen att den nedåtgående trenden ska vända uppåt igen. Själv är och förblir jag en riktig bokmal även om jag nuförtiden inte har tid att läsa något alls nästan. Förutom med mina barn då. Men jag tänker att det ska bli mer tid till "egenläsandet" så småningom. Iallafall hoppas jag det.


2 kommentarer:

 1. Bockernas varld ar fantastisk och det har ar ett jattebra satt att uppuntra barn att lasa. Manga bra bocker hon hittat under sommaren. Kul ocksa med den lilla ceremonin for dem som antog utmaningen. Jag tror att sandat ocksa hjalper och uppmuntrar.
  Duktigt av Ella att lasa sa manga bocker.

  SvaraRadera
 2. Visst är det fantastiskt att hitta böckernas värld Desiree. Så otroligt mycket det finns att läsa om under hela livet.
  Jag gillar också att de har sådana här läsutmaningar både i och utanför skolan. Det kan verkligen hjälpa att motivera.
  Kram!

  SvaraRadera