fredag 10 juli 2015

Simskola

Den här veckan har Storasyster tagit simlektioner. Hon fick ju även en del simlektioner i NYC. Först en gång i veckan efter skolan och sedan förra sommaren på sitt tre veckor långa Summer Camp. Men det har hela tiden varit jobbigt för henne eftersom hon varit mycket obekväm, ja till och med rädd, för att vistas i vatten på det viset. Har vägrat att doppa huvudet. Och vill allra helst inte ha ansiktet i vattnet heller. I NYC var det dessutom svårare för oss att upprätthålla någon form av frekvent bassänghäng. Men att kunna simma är en av de absolut viktigaste sakerna jag tycker att man måste lära sitt barn så efter att vi flyttade hit till södra Kalifornien ville vi verkligen få henne att 1) till att börja med känna sig bekväm och trygg med att vara i vatten, och 2) så småningom även få in just simningen.

Det första skedde faktiskt mer eller mindre automatiskt under den veckan då våra vänner Familjen K var här. Deras R är en otroligt bra simmare som älskar vatten framför allt annat. Han har tränat simning flera år redan och kan både dyka, crawla och simma ryggsim. Så ungarna avslutade i stort sett varenda dag med att bada i vår pool på kvällen. Minst någon timme. Ibland längre. Plus att vi ju besökte stränder ett par gånger också. Så Storasyster gick från att vilja ha två "nudlar" och "armflytisar" samt en vuxen som höll i henne, till att mer eller mindre plaska fram ("simma") själv utan några flytetyg alls på en vecka.

Även efter att våra vänner rest tillbaka hem har vi försökt vara i poolen flera gånger i veckan så att hon inte skulle tappa den trygghet hon fått. Det har faktiskt varit väldigt lätt att gå till poolen såpass ofta också eftersom Storasyster själv varit otroligt motiverad och hennes största önskan till aktivitet har varit att träna i vattnet. Utmaningen har såklart varit att vara ensam med både henne och Lillebror i bassängen men det har hittills gått riktigt bra.


Och nu denna veckan har hon även fått simlektioner. Här i San Diego finns hur många simskolor som helst, men jag valde San Diego Swim School eftersom våra vänner här rekommenderade den. Jag anmälde Storasyster till de "små klasserna" dvs det är max två barn per lärare här. Och hittills har det varit otroligt bra. Hon har gjort enorma framsteg, framförallt vad gäller självförtroende och att känna sig mer trygg och säker i vattnet. Det är endast 30 minuter långa lektioner, men eftersom hennes lärare kan fokusera på endast två barn så blir det intensiva halvtimmar och jag tycker det varit toppen för Storasyster.

Imorgon är veckans sista lektion, men hon kommer att gå även nästa vecka. Denna veckan har hon tränat på att flyta, att glida, att sparka benspark (frisim/crawl inte bröstsim*) och att hoppa från bassängkanten ner i vattnet (något hon aldrig tidigare vågat) samt att doppa huvudet i vattnet. Idag tränade de även lite på armtag (crawl/frisim) samt anding.


Gårdagens lektion (ursäkta den otroligt suddiga bilden men vi föräldrar fick efter första dagen endast sitta på läktaren vilken är på andra sidan poolen så jag har fotat med mobilen och sedan zoomat).Jag tror de tränade armtag här. 


Bassängen tillhör en High School som ligger i närheten av oss och jag tycker det är lite roligt att deras maskot är en "Soldjävul" - The Sundevils, vilket man kan se på väggen bakom läktaren.


Nu i helgen kommer vi självklart att öva i vår pool. Och så är det som sagt fem lektioner till nästa vecka. Sedan blir det mer hemmaövning och så kommer jag eventuellt att anmäla henne till en eller två veckor simskola igen i slutet av sommaren. Vår förhoppning är att vi i och med att vi bor i ett klimat som är såpass badvänligt ska kunna upprätthålla hennes nyfunna vattenglädje och att hon ska kunna fortsätta utvecklas och känna sig säkrare och säkrare i vattnet. 


*) Här i USA är det vanligast att det första simsättet man lär barnen är crawl/frisim (freestyle). Inte bröstsim som i Sverige. Anledningen är att man anser att just frisim är lättare att lära sig först eftersom rörelserna kommer mer naturligt (det liknar mer hur man går) medan bröstsim är svårare eftersom det handlar om att koordinera först armrörelserna för sig, sedan benen för sig och sist allt tillsammans. I frisim rör man ju armarna samma vis som då man går (höger först sedan vänster) och bensparkarna är även de varannan vänster varannan höger. Jämfört med bröstsim då man ska röra båda armarna/benen samtidigt. 


14 kommentarer:

 1. Åå!! Intressant! Undertecknad hade grymt svårt att lära mig simma bröstsim och nu förstår jag ytterligare varför. Det verkar dessutom om äldsta sonen brås på mig.. Jag är dessutom allergisk mot klor och kan inte bada i pool.. Så jag får varken träna själv eller hjälpa ungarna. Tur att maken är taggad för detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha där ser man Pratglad! Det ÄR faktiskt svårt med bröstsim. Att koordinera allt med rätt timing. :-)
   Trist att du är allergisk mot klor. Här är det väldigt vanligt med saltvattenbassänger istället för klorbassänger och jag föredrar helt klart saltvatten.
   Hoppas det går fint för dina små att få till simningen ändå!
   Kram!

   Radera
 2. Kul att det släppt för henne nu och att hon tycker det är kul. Jag tycker också att det är så viktigt att kunna simma! I Sverige lär man tydligen ut frisim/crawl först nuförtiden också, dock vet jag inte hur det är här i Belgien. Vi tänkte ta en veckas simskola för Isolde i Sverige i år men tiderna passade inte så bra och hon är ju bara fyra år och dessutom kommer hon få lektioner i belgiska skolan från nästa vårtermin. Så vi tänkte öva lite med henne själva i sommar. Hon älskar som tur är vatten, Harald är lite mer tvekande men det var även Isolde i hans ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns som ett enormt stort framsteg detta att hon nu tycker om att vara i vatten och är motiverad att prova nya utmaningar. Kul att få veta att man lär ut frisim först i Sverige också nuförtiden! På min tid var det bröstsim först som gällde. Låter jättebra att ni övar med Isolde själva i år. 4 år är ju ingen ålder. Fast här verkar man sätta barn i simskola väldigt tidigt. 3 är väldigt vanligt. Själv var jag 6 när jag gick i simskola tror jag. Eller 7? Och sedan fortsatte jag ju simma länge haha!
   Kram!!

   Radera
 3. Just att vara bekväm i vattnet är nyckelordet! Är man rädd blir man spänd och då funkar inget vidare bra! Vad skönt att det släppt för henne! Och i och med att ni har närhet till pool även utanför simskolan kommer att hjälpa! Skönt! :) Och frekventa lektioner under en kortare period tror jag också hjälper! Intensiv simträning är bra har jag hört från flera håll! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen viktigt. Att känna sig trygg och ha vattenvana. A och O. Något som tyvärr många amerikaner inte alls prioriterar på samma vis som svenskar. Men i Storasysters skola har de faktiskt simundervisning en gång i veckan fr o m 3rd grade vilket jag tycker är superbra! Om vi bor kvar då kommer hon att gå med skolan och simma en timme i veckan då.
   Kram!

   Radera
 4. Vad kul att E börjar få lite vattenvana. Tycker också att det är jätteviktigt att barnen lär sig somma. Ronja ska få börja simskola in höst, behöver också träna en hel del vattenvana. Intressant att de lär ut krawl först, låter ju vettigt, undrar varför man inte tänker så i Sverige? Ha en fortsatt bra sommar och hälsa hela familjen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns bra. Och vi ska verkligen försöka hålla den uppe nu då vi ju har så nära till både pool och stränder. Jag fick jus veta av Anna (se ovan) att man tydligen börjar med frisim även i Sverige nuförtiden. Så Ronja får nog lära sig det då i höst.
   Hoppas det går bra!!
   Kramar och Hälsa tjejerna!

   Radera
 5. Det låter jättebra med simskola. Att kunna simma är så viktigt. Vad bra att det fanns en liten klass där hon kan få mycket stöd och träning och få chansen att kännas sig trygg och ta det i små steg. Viktigt att det hela tiden är kul. Ni bor ju i ett klimat där man kan bada året runt så det är exta viktigt att lära sig simma. Hon kommer säkert snart också dyka och simma som en liten fisk. Jättebra sommaraktivitet. Det är toppen att ni har poolen där ni bor så att hon får chansen att öva mycket och ofta.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det viktigt Desiree! Och ja de här små klasserna var toppen! Så mycket mer "hands-on från simtränaren vilket var superbra för E. I helgen blir det definitivt mer övning i vår egen pool. Här har man ju inga som helst ursäkter att inte låta sina barn vara mycket i vatten tycker jag vilket gör att vi verkligen ska använda sommaren till att få E att känna sig ännu tryggare i vattnet.
   Kramar!

   Radera
 6. SÅ Viktigt och så modig av din flicka är som kommit över sin rädsla.
  "Min "simlärare som ska lära mig/oss crawl som elitsimmare simmar. Jag har anmält mig till en kurs med honom, Han berättade det om det att man lär sig crawl först av simlärare. De har börjat med det i Sverige med. Han ogillar det. MYCKET. Han har simmat i landslaget och hans pappa var på elitnivå och vår lärare han tycker bröstsim är det viktigaste för man får ett annat säkrare förhållande till ytan. Att kunna simma tryggt "på ytan" Vi som ska vara med på kursen måste hantera 200 meter tryggt och säkert bröstsim för att få vara med. Han är enormt duktig.

  Men det är ju himla bra att de lär sig flyta. Bara hon är trygg i vattnet. Trygghet är det viktigaste och känna sig bekväm. och att kunna hantera panik i vattnet om syret inte finns. Eller om man blir trött. Veta hur man hanterar det. Vår mentor han sa att så fort man blir obekväm i vattnet spänner man musklerna och blir tyngre. Om man blir trött och inte orkar crawla måste man ha ett flytande simsätt att avlösa den med..
  I Sverige har alldeles för många vuxna drunknat iår pga av orespekt för sin simning och vattnet OCH strömmarna i vattnet och vågorna..

  ÅH vad duktigt av storasyster E. Hälsa henne det att hon är så modig och duktig. Jag älskar att simma. :) Mina barn var 6 år när de lärde sig bröstsim. De lärde sig av mig. Först tränar man i sanden med bentagen :) Sen i vattnet stegvis med allt osv och sen simmade jag bredvid. Redo om de skulle känna att de behövde ta tag någonstans. Nära poolkanten är ju superbra. Sen har de fått gå i simskola. Klorvatten är inte roligt och läbbigt. Bättre med saltvattenspooler.

  Men så bra att ni har pool som fröken simmerska kan träna.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker också att bröstsim är det simsätt man lättast kan "glida" och liksom göra utan att det kräver så mycket energi. Även om jag förstår tanken med att det är svårare att lära ut pga av koordinationen med ben o armar. Jag minns från min tid som simlärare (jag lärde ut just frisim/crawl och ryggsim) att vissa barn hade väldigt svårt för att få till detta med att bentag och armtag i bröstsim skulle ske samtidigt (alltså höger vänster) men att det skulle ske "varannan gång" bentag och sedan armtag. Bröstsim lär de ut här också men som sagt det kommer steget efter. Flyta är dock en av grunderna och det tycker jag är bra. Själv är jag dålig på just att flyta...
   Att inte få panik utan att känna trygghet i vattnet är absolut det viktigaste. Känna att man behärskar det såpass att man kan klara av att ta sig till land eller åtminstone hålla sig över ytan tills hjälp kommer.
   KUL att du ska lära dig frisim! Lycka till!! Det är roligt att kunna.
   Kramar!

   Radera
 7. Det är verkligen jättebra med små klasser. Min E gick på simskola för två år sedan för första gången (klimatet kräver ju lite tidigare start än i NY :)) och hade tre stycken i sin grupp. De körde 45 min/dag i två veckor och efter det så kunde hon inte riktigt simma med hon hade vattenvanan och var inte rädd för att ha huvudet under vattnet. Förra sommaren upprepade vi och hon lärde sig simma själv. Om två veckor upprepar vi det med lillebror. Han älskar poolen, kan inte riktigt simma än men som vi brukar säga, han drunknar väldigt långsamt.. (han hoppar och dyker och kör hundsim in till kanten). Just nu är sonen i poolen dagligen med sitt fritids (barnpool) och restan av familjen 2-3 ggr/vecka.

  Kul att storasyster är så motiverad - och så bra att ni har en pool så att hon kan fortsätta att öva även när skolan är över!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt fantastiskt vad de här simlektionerna gjort!!! Jag är fortfarande både förvånad och fascinerad. Och väldigt glad. Vi får se hur långt hon kommit efter denna veckans lektioner. Tänkte ta ett litet uppehåll sedan och ev köra en vecka till i augusti.
   Så roligt att er son älskar vatten!! Haha jag kan nästan se samma sak med vår O. Han vill i i i i i när han är intill en pool vilket gör det lite krångligt vid simskolan för då får han ju inte hoppa i, haha!
   Kram!

   Radera