onsdag 29 juli 2015

Birch Aquarium

Igår besökte vi Birch Aquarium i La Jolla. Detta är ett av Storasysters absoluta favoritställen här. Akvariet är ganska litet och inte alls "mäktigt" som vissa akvarier kan vara, men jag tycker det är väldigt lagom när man har lite mindre barn. Det påminner lite i storlek om NY Aquarium som ligger ute vid Coney Island i Brooklyn. Jag gillar dessutom extra mycket att det faktiskt är kopplat till UCSD (universitetet) vilket gör att man verkligen har riktig marin forskning i ryggen. Bland annat föder man upp och studerar sjöhästar som man sedan släpper ut i havet. Utsikten från deras "Tide Pool Area" är dessutom helt fantastisk! Storasyster tycker verkligen mycket om just de här tidvattensbassängerna och numera vill även Lillebror gärna vara med och plaska i dem också.  Inne finns många små akvarium med olika fiskar och vattendjur från olika delar av Stilla Havet. Allt från väldigt små krabbor, till maneter, sjöhästar, bläckfiskar, korallrev och hajar och sköldpaddor. Och i en del kan man även se just "The Sea Horse Nursery" där de små sjöhästarna simmar runt. Allt från väldigt små "bebisar" till nästan vuxna.  Det finns dessutom en hel del mer interaktiva aktiviteter både inomhus och utomhus. Ute finns även ett lite större akvarietank med leopardhajar och stingrockor. En av mina favoriter är den stora "Kelptanken" där man kan se fiskstimm, muränor, hajar och andra fiskar simma runt bland "jättetången" (kelp).

Som sagt utsikten vid tidvattenspoolerna är helt makalös!


Storasyster och Lillebror spanar in utsikten


Lillebror är just nu väldigt fascinerad av flygplan och helikoptrar vilket man kan se många flygande över kusten här så han spanade nog mest efter flygfarkoster han


Det finns tre Tide Pools där man kan se och även känna på bl a sjöstjärnor, sjöborrar och sjögurkor


Inget filter eller förstärkt färgpillande med denna bilden alls, utan den här sjöstjärnan var precis såhär röd och vacker


Inomhus har de en massa olika akvarier med olika fiskar och vattenlevande djur. En av de saker jag gillar allra bäst är deras "Kelp Tank" som i stort sett går från golv till tak. Jag älskar Kelp vilket är den här enorma "tången" som ute på havsbottnen kan bilda riktiga skogar. Tänk om man kunde dyka och fick simma runt i en sådan skog!


Fast jag skulle helst slippa träffa på muränor. Ska erkänna att jag har lite "muränskräck"... Jag tycker de ser genuint elaka ut även om jag såklart vet rent logiskt att det inte är så.


På Birch Aquarium tar man även upp detta med människans påverkan på naturen. Det finns flera aktiviteter där man kan demonstrera kraft på olika vis. Här kan man pumpa och på så vis skapa vågor vilka genererar elektricitet. På en display kan man se hur många kW man lyckas åstadkomma.


Flera av bänkarna är gjorda av återvinningsmaterial


Det här stod på den lilla skylten på bänken ovan


En annan aktivitet både Storasyster och Lillebror provade på denna gång var att köra båtrace. Med hjälp av de gula plastskivorna kan man skapa banor och på så vis styra båtarna på väg mot mål.


4 kommentarer:

 1. Hej! Härom dagen träffade jag a pro på en trevlig exkollega som numer bor i San Diego. Han var hemma på semester med sina två fina små pojkar, som pratade ömsom engelska och ömsom svenska. Förstår på dina bilder att där ni bor skiner solen mycket varmare än den gör hos oss denna sommar. Hälsningar från Svedala!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maggan! Tror inte att jag sett dig här tidigare så jag önskar dig välkommen till bloggen! Och det är verkligen roligt att du kommenterar! Vad kul också att du har en f d kollega som bor här i San Diger. Solen skiner nästan alltid här det är sant. Härligt på många vis, men jag kan sakna årstiderna ändå. Trots att vi inte bott här ett fullt år än.
   Hoppas nu att du får en fortsatt fin sommar i Sverige och att den blir lite soligare och varmare än vad den varit hittills.

   Radera
 2. Akvarier tycker jag är väldigt fina och trevliga ställe vare sig de är stora eller mindre. Något som är kul och intressant både för barn och vuxna. Väldigt fin utsikt från detta akvarium över stranden. Kul också med avdelningen där man ser hur människans roll påverkar naturen .Ett väldigt bra sätt att lära sig att vara mer rädd om naturen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag gillar också akvarium rent generellt. Detta är inte något "stort och flott" sådant som vissa mer turistiga attraktioner utan är som sagt den publika delen av UCSD´s marina forskning. Men det är också det jag gillar. Som f d forskare tycker jag det är toppen att man kan ha mer fokus på utbildning av både barn och vuxna. Viktiga frågor också detta med miljön.
   Kram!

   Radera