onsdag 22 juli 2015

Nio år sedanIdag den 22 juli var det hela nio år sedan jag och M vigdes i ett solvarmt sommar-Stockholm. Alldeles intill Västerbron med solen i ryggen och Stadshuset i horisonten sa vi ja till varandra. För oss var detta verkligen helt rätt plats. Ett par steg från vattnet där kajaker tyst gled förbi i sommarsolen och påminde oss om alla våra paddlingsturer vi gjort runtom i Stockholms och Trosa Skärgård. Och ja, Västerbron ja. En av mina favoritplatser i Stockholm. Den bro jag alltid cyklade över när jag bodde och arbetade i Stockholm. Varje morgon och varje kväll. Lika förundrad varenda gång när jag nådde toppen och blickade ut över en av de vackraste städer jag känner till. Så trots att vi vid vårt bröllop bott nästan ett år i New York City kändes Stockholm fortfarande som vårt "hemma". Och att ha vigsel och bröllopsfest på Kafé Kajak på Kungsholmen var verkligen som hittat för oss.

Och dagen, kvällen och natten kunde inte blivit bättre. Helt fantastiskt var det. Lite extra laddat blev det kanske just för att vi nyligen flyttat utomlands. Att få samla familj och vänner från olika tider och platser i ens liv är något alldeles speciellt. Vi hade båda varit med om det en gång tidigare. Vardera. På våra disputationsfester. Men detta. Det var så annorlunda. Nu var det VÅR gemensamma Dag. Tillsammans. Och det kändes fantastiskt att i stort sett alla vi bjudit kom. Och att sommar-Stockholm visade sig från sin allra bästa sida. Lite oro hade vi ju känt inför en utomhusvigsel med tanke på att Sverige aldrig kan garantera fint väder på sommaren. Men vi satsade. Chansade. Och det höll.

Det var dessutom lite speciellt att ha planerat ett bröllop från andra sidan Atlanten. Vi fick en hel del hjälp från vänner som bodde i Stockholm vilket var ovärderligt. Plus att vi båda var väldigt ense om ett "enkelt" bröllop. Utan alltför högtflygande planer eller investeringar. Så musiken var det vänner och vänners vänner som stod för. Dekorationerna hade jag gjort själv. I lera. Menyer och borsdplaceringskort hade vi båda tillsammans designat, klippt och klistrat hemma i vår lilla lägenhet på Manhattan. Men det kändes helt rätt. Det kunde som sagt inte blivit bättre. Inte mer VI.

Och när kvällen så småningom gled in i natt så fortsatte festen. Gästerna droppade av vartefter men vi hade många som stannade till långt efter vickningen (som bestod av korv med bröd, enkelt som sagt, men så rätt....). De sista gästerna och vi gick hem tillsammans frampå småtimmarna. Jag vet att traditionen bjuder att man som brudpar ska snika iväg innan festen är slut. Men inte kunde vi det. Inte ville vi gå innan vi kunnat vrida ur det allra sista ur natten. Inte ville vi missa ens några minuter som vi kunde spendera med våra fantastiska vänner, nu då vi äntligen fick se dem. För vem vet när vi skulle få träffa dem nästa gång?! Tror klockan var närmare 4 när vi tog en taxi genom staden. Då var det redan ljust igen och fåglarna sjöng för full hals. Sommar-Sveriges vita nätter. Jag saknar dem.

Och nu. Nio år senare kan jag inte låta bli att le då jag tänker tillbaka på det där dygnet. Det helt galna men makalösa magiska dygnet. Och jag tänker, att mycket har förändrats i våra liv sedan dess. Vi fick drygt nio år tillsammans i New York City. Staden som jag fortfarande räknar som "vår stad". Trots att vi inte längre bor där. Men det är den staden där vi levt längst tillsammans. Den stad som hittills format vårt gemensamma liv allra mest. Den stad vi landade i efter att vi lämnat Sverige. Den staden där vi blev föräldrar. Till båda våra fantastiska barn. Och nu har vi påbörjat en ny fas här o Kalifornien. Tillsammans. Vi är kanske inte längre samma personer som den där dagen för nio år sedan. Livet brukar göra just det med oss människor. Forma. Omforma. Men det känns ändå fantastiskt att vi fortsätter den här resan vi påbörjade då. Och att känslan fortfarande är densamma. Även om den lätt kan gömma sig i vardagens måsten. Såpass mycket att man ibland måste stanna upp för att leta fram den igen. Men den finns där. Hela tiden. Och varje gång slår mig insikten. Det finns verkligen ingen jag hellre skulle vilja dela mitt liv med än just M. 


Kärlek
som är att vakna tillsammans
och möta den blåögda morgonen 
att utbyta leenden som värmer
och värnar och den nya dagens framtid
att på resan genom dagen
vila tillsammans på klockslagens små väntstationer
och intaga gemensamma måltider
upplysta av lingonsyltens röda glädje
(Maria Wine)


14 kommentarer:

 1. Grattis! Vilka fina kort, och ni både är lika vackra nu som då! Visst är det så att kärleken ändras lite över åren, särskilt när barn kommer in i bilden! Det blir en kamp att komma ihåg det VI som faktiskt var starten på allt! Önskar er många fler år tillsammans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marie! Och visst förändras livet och därmed också relationen när man får barn. Att bo utomlands långt från familj som kan hjälpa till gör ju också sitt till. Man kommer närmare på ett vis tycker jag. Eftersom det handlar så mycket om "bara vi" som ska klara alla situationer, perioder och faser. Ibland tar vardagen över helt men det är bra att man åtminstone då och då kan tänka och känna efter och jag är oerhört tacksam över att vi hittills alltid kunnat känna att den där grundkänslan finns där.
   :-)

   Radera
 2. Jättefint! Och härligt när gemenskapen och den gemensamma glädjen fortfarande finns.

  Vi gifte oss också för nio år sen i år, fast i februari i Asheville, NC. Hur firar man sitt tennbröllop tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad roligt att ni gifte er samma år som vi!
   Är det tenn alltså. Haha, sådant har jag noll koll på...
   Kram!

   Radera
 3. Västerbron är en av mina favoritplatser också. Vad kul att ni gifte er där! Såg jättefint ut. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det vackert där! Jag älskar verkligen den bron!!!!
   Kram!

   Radera
 4. "upplyst av lingonens röda glädje" oj vad fint. SÅ sktisnygg du är. Och i efterskott. GRATTIS till er båda att ni fann varandra och blev man och hustru och ännu firar bröllopsdag med kärlek och glädje. HURRA!
  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack söta du!! Ja jag tycker vördigt mycket om den dikten och Maria Wine är en av mina svenska favoritpoeter. Så det valet kändes väldigt naturligt för oss. Särskilt som man som utlandssvensk verkligen känner att det är något lite speciellt med just lingonsylt. :-)
   Kram!!

   Radera
 5. Vilka härliga bilder och vad fina ni är. Ett stort grattis på bröllopsdagen i efterskott. Kram

  SvaraRadera
 6. Grattis i efterskott! Vårt bröllop liknade ert i mycket - planerat från utlandet, på allmän plats (Hagaparken) och så hade vi också en stråkkvartett!! Är fortfarande så nöjd med det - litet och intimt istället för de jättestora och bombastiska bröllop man brukar se i Israel. JÄttefin dikt dessutom, har inte hört den tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att höra att ni hade ungefär liknande erfarenheter när ni gifte er. Och Hagaparken är underbar! Där såg vi en vigsel under vår första dejt jag och M. :-)

   Radera
 7. Grattis i efterskott! Jag hade gärna så gift mig i Sverige, men min man är från Texas så vi bestämde oss för ett vinterbröllop i Aspen. Det kände som en bra kompromiss:)

  http://ikalundin.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ika! Vad roligt att du ville kommentera här och tack för ditt grattis! Vinterbröllop i aspen låter otroligt romantiskt!
   Ska kolla in din blogg!

   Radera