onsdag 11 maj 2016

House of Cards

Igår såg vi sista delen av House of Cards, säsong 4. När serien först kom ut på netflix 2013 fullkomligt älskade jag den. Att få följa det helt maktgalna korrumperade, intrigerande paret Underwood genom maktens korridorer i DC. Planer. Rävspel. Slughet. Strategier. Kevin Spacey och Robin Wright spelade VAR verkligen Frank (Francis) och Claire. Och jag föll för deras ohederliga spel. Trots att de bådas karaktärer, särskilt då kanske Frank Underwood, var så fenomenalt hemska. Han blev på något vis definitionen av ohederlighet och falskhet. Ändå sitter man där i soffan och "hejar på dem". Precis så som det ska vara när någon berättar en riktigt bra historia. Man håller på huvudkaraktärerna även om man egentligen rent logiskt tycker att de beter sig som s-k-i-t på ren svenska.

För varje säsong har man dessutom vridit om intrigen ett kvarts varv till. Jag tyckte nog redan att det kändes lite väl överdrivet och osannolikt redan då vi sett andra säsongen. Och ja, trean blev ju etter mer komplicerad och nu efter fjärde säsongens sista avsnitt ska jag erkänna att jag själv personligen tycker att man borde satt punkt. Det hade kunnat vara ett bra slut där. Ett liksom värdigt tack och adjö till makarna Underwood. Men jag vet att det är ännu en säsong planerad. Den säsongen kommer dock inte skrivas av Beau Willimon som varit den som skrivit de tidigare säsongerna. Jag undrar om det kommer att märkas?

Hur är det med er läsare där ute? Några som följt House of Cards? Vad tycker ni?*) Bilden är lånad från nätet: http://thewatchfullepisodes.com/tv-series/house-of-cards/house-of-cards-season-4-episode-13/

6 kommentarer:

 1. SPOILER ALERT!!!!

  Visst, och jag älskar den! Den är otroligt bra, och för att inte tala om skådespelarna. Det är som en master class in acting att se dem. OCH jag vet att min dotter fått analysera teknik och dramaturgi från HoC.
  Hela serien är ett rävspel, och visst är det så att man faller för Underwoods trots att de är så svarta och hemska som ngra kan vara.
  Tyckte fjärde säsongen var bättre än trean.
  Jag var helt paff av säsong fyra ... fram till de sista avsnitten.
  Fasiken, där tyckte jag den spårade ur till viss del. De kunde gott ha låtit bli att blanda in terrorn på det sättet det gjorts nu. Nä, där sjönk det för mig och jag satt mest och suckade. Peter tyckte detsamma.
  Innan de sista avsnitten var det grymt. Och jag gillar att de fokuserade så mkt på Claire denna säsong.
  Klart jag kommer att se säsong fem. Men jag undrar hur de ska kunna rätta upp skeppet?
  En fantastisk serie är det hursomhelst, och man dras in i den som i en spiral. Bara introt förför ju, måste se det varje ggn. OCH Kevin Spaceys röst...
  Say no more...
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tyckte att säsong 3 var rätt skruvad. Lite väl mycket för minn smak. 4:an var klart bättre. men håller med om att de sista avsnitten kändes sådär väldigt överdramatisera igen. Vi får se hur 5:an blir, men personligen tycker jag det börjar bli dags att få makarna Underwood att vila sig lite... :-) Fortsätter man för länge i en sådan här typ av serie tycker jag att man vrider allt för många varv och det känns bara "för mycket".
   Men fantastiska skådespelarinsatser och ja, till största delen är historian så himla bra att man definitivt fastnar.
   Vad kul att K använt just den serien till sina studier också. :-)
   Kramar!

   Radera
 2. Jag tittade på första och en del av andra säsongen tror jag - sen kom jag inte vidare. Vet inte riktigt varför jag tappade sugen då men det blir ju sådär ibland. Jag gillade definitivt skådespelarna så jag vet inte vad som hände. Just nu håller jag faktiskt på att tittar om på House of Cards´ tidigare "snälla" kusin - The West Wing. Det gör jag därför att politiken i riktiga levande livet är så deprimerande att jag har beslutat att fly undan verkligheten till en värld där politiker är smarta, moraliska och vill det bästa för världen... ;).
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du politiken just nu känns verkligen mardrömslik.... Än hoppas jag på ett "lyckligt slut" men jag oroar mig. Mest över att det inte enbart handlar om politiker som är "alns" utan att så många faktiskt stöttar dessa idéer och ideologier....
   Kramar!

   Radera
 3. Alskar House of Cards och haller just nu pa att kolla de sista delarna av sasong 4. Wow, en sasong till alltsa? Tycker den har serien ar jattebra men aven viktigt att man kommer till en punkt nagonstanns. Alskade Parenthood ocksa och tyckte att de gjorde ett bra avslut pa den serien.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillar serien. Parenthood är en av mina favoritserier All Times faktiskt. :-) Även om jag tyckte slutet var lite vääääl tillrättalagt och "amerikanskt Hollywoodskt! :-)
   Kram!

   Radera