tisdag 31 maj 2016

Långhelg

Först vill jag Tacka alla er som tog er tid att skriva så fina ord till mig på mitt förra inlägg. Det värmer verkligen. TACK!

Här har det nyss varit långhelg. Igår var det Memorial Day och de flesta var lediga. Skolorna är alltid stängda denna helgdag och de flesta som arbetar har ledigt. I Storasysters skola hade man även stängt under fredagen så hon fick verkligen långledigt. Fyra dagar i rad. Det är väldigt länge med amerikanska mått mätt där de flesta helger aldrig är längre än max tre dagar. Memorial Day är en sådan helg då jag verkligen påminns om hur olikt USA är jämfört med Sverige. Att här drabbas familjer av sorg och tragedier för att pappor och mammor faktiskt dör i krig. Det kan vara svårt för en svensk att riktigt ta in. Sverige som varit förskonat från krig så otroligt länge. Men här är det en del av vardagen för så många. Memorial Day är en helgdag då man här hedrar alla amerikanska militärer som omkommit när de varit på uppdrag. Alltså när de varit i krig. Vi bor just nu i det område med många militärfamiljer eftersom Flygbasen Miramar ligger ett stenkast från oss. Alltså blir Memorial Day än mer "synlig" för oss här än vad det blev i New York. Många av Storasysters skolkompisar växer upp i militärfamiljer vilket innebär många flyttar runtom i landet (och även utanför) samt såklart vetskapen om att ens familjemedlem kan komma att inkallas och skickas till en kriszon med allt vad det innebär.

Fredagsmorgonen var vi ändå uppe tidigt. M´s arbetsplats hade sin årliga fundraiser runt Miramar Lake. Alla anställda är välkomna att delta och man får gärna ta med sig sina familjer om de vill och kan komma. Företaget bjuder på frukost och sedan får alla deltagare ta sig runt Miramar Lake, en sjö där vägen runt är ca 5 miles (8 km)  och företaget donerar sedan pengar till välgörenhet baserat på hur många miles alla lycktas gå, cykla, skateboarda... De flesta cyklade men en del promenerade, sprang eller körde skateboard eller rullskridskor. Storasyster var hur duktig som helst och cyklade med M runt sjön. Själv promenerade jag med Lillebror i vagnen. Jag fick sällskap av ett par av M´s kollegor varav den ena har en dotter i samma ålder som Lillebror. De hade träffats ganska nyligen hemma hos oss så Lillebror var väldigt exalterad över att få se henne igen.


Lördagen tog vi en tur in till downtown San Diego. Eftersom Lillebror älskar bussar och tåg körde vi bilen till en av pendelstationerna dör vi parkerade och tog tåget in till staden. Som alltid tycker jag det är otroligt härligt att komma in i en stad igen. Promenera runt och känna av atmosfären. Se på folk och liksom känna att man är en del av något på ett vis jag inte riktigt känner av i förorten som man väl kan kalla det där vi bor.Först tog vi taget till Little Italy där vi åt lunch. Sedan åkte vi ytterligare ett par stationer och promenerade till Horton Plaza.

Söndagen stannade vi hemma. Storasyster och M tog först en cykelrunda kring Miramar Lake igen. Hon har fått lite blodad tand vilket är roligt. Jag hängde med Lillebror i en intilliggande park så länge. På eftermiddagen tog vi sedan ytterligare en tur till en av våra favoritparker i närområdet. Den ligger högt så man har en fin utsikt och om det blåser (vilket det gjorde igår) kan man ibland få se både familjer som flyger drake samt även hang-gliders (de som flyger hoppar ofta ut från berget intill).

Älskar utsikten från denna parkenNu är det ny vecka igen och nya tag. Ikväll ska Storasyster ha dansuppvisning. Det är hennes After-School-Program som har sin Showcase där de visar föräldrar och familjer vad de gjort under terminen. Storasyster kommer att dansa Hula samt Tahitian. Hon var lite nervös i morse men jag tror det ska gå bra. Efter det har jag styrelsemöte med Svenska Skolan. Vårt sista detta skolåret. Sedan blir det sommarlov där även om Storasysters riktiga skola fortsätter ända fram till den 21 juni.

10 kommentarer:

 1. Jattestolen I little Italy var ju cool. Vad skont for er att fa en akta langhelg med fyra dagars ledighet och fa umgas och gora olika familjeaktiviteter. Vad kul att E fick blodad tand for cyklingen runt sjon. Stort lycka till for E pa hennes dansuppvisning, det kommer sakert att ga kanonbra.Hur langt sommarlov har E fran riktiga skolan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst var den rolig den där stora stolen! Som gjord för att klättra upp i. och ja vi hoppas E ska fortsätta gilla att cykla. Så kanske vi kan göra det lite mer som familj också när O blir något äldre.
   Sommarlovet är 10 veckor i år. Alltså 2 veckor kortare än förra sommaren.
   Kram!

   Radera
 2. Så fina bilder!
  Allihopa. SÅ sött med lillebror i vagnen som håller handen.
  OCH på stolen i Little Italy. AWW!!
  Gungbilden är också så fin!
  KUL med cyklingen, det kan ju bli ett stort intresse framöver.
  Förstår fö att du gillar att komma in till stan från The Burbs :-)
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika!
   Och ja de är gulliga de små när de visar sin vänskap och kärlek tycker jag. Och visst är det härligt att känna av lite stadspuls igen även om den är betyyyyydligt långsammare här än i NYC hahaha!
   Kramar!

   Radera
 3. Heja cyklisterna och vandrarna!
  Visst är det stor skillnad på USA och Sverige när det gäller krigsskador men helt förskonade är vi inte. Det händer att militär personal på FN- eller annat Internationellt uppdrag omkommer eller skadas. Jag har själv stått nattetid på op med sådana som transporterats hem i eländigt tillstånd. Men det är såklart inget som allmänheten ofta tänker på till skillnad från i USA. Att folk kommer hem svårt psykiskt traumatiserade talas det mer om, det är inte så ovanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det stor skillnad mellan Sverige och USA vad gäller medvetenheten om krig och vilka som drabbas. Jag inser också att flera familjer drabbas i Sverige också i och med de internationella uppdrag som ju flera deltar i, men här är det så otroligt vanligt. Särskilt för oss nu då vi bor i en stad och ett område med så mycket militär.
   Det känns ovant och läskigt på många vis.

   Radera
 4. Ja, det blir väldigt klart på militära högtidsdagar att San Diego är en militär stad och att många har direkt eller indirekt erfarenhet med krig. Det är ju inte bara flyget utan även flottan som är baserad där. Ser ut som ni fick en fin helg! Jag gillar Little Italy, speciellt deras Farmer's Market på lördagarna. Däremot är jag inte speciellt förtjust i Filippi´s pizza grotto - jag vet att det är en institution men det är helt enkelt inte min typ av italiensk mat.... gillar de italienska delikatessaffärerna iallafall som är där.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur. Så otroligt många militärer och även som civil m¨blir det en del av ens vardag på ett helt annat vis än när vi bodde i NYC. För att inte tala om när vi var kvar i Sverige. Helgen var jättebra. Little Italy är mysigt, Och jag kan förstå din åsikt om Filippis Pizza Grotto. Jag tyckte pizzorna var vääääääligt ostiga...! :-o Men vi hade faktiskt ingen aning om vad det var för ställe innan vi gick in. Det såg familjevänligt ut och barnen gillar pizza så det fick bli det. och för vår del var det ok, även om vi lassade av mer än 75% av all osten hahahahaha!
   Kramar!

   Radera