fredag 10 juni 2016

Lite uppskakad

Natten till idag, precis innan jag skulle somna började det plötsligt låta väldigt konstigt i hela huset. Ljudet kändes helt nytt och jag kunde inte ens placera var någonstans det verkade komma ifrån. Utifrån? Eller var det i själva huset? Ett sorts dovt hummande, brummande läte. Min allra första tanke var "Men vad fysiken gör grannarna nu då?! Såhär mitt i natten!!!" För klockan var runt 1 på natten. Men nästan innan jag tänkt den tanken färdigt så insåg jag att nej, detta kan bara inte vara något grannarna gör. Min nästa tanke var då att det måste vara någon form av militärövning. Här i San Diego pågår nästan ständigt olika militärövningar, och så sent som härom dagen skallrade fönstren till då tre enorma militärhelikoptrar samt ett antal kantflygplan dånade över taken.

Men nej, det här ljudet var inte alls samma. Det var helt annorlunda. Och själv kunde jag inte placera det så jag tyckte nästan det kändes lite spöklikt. Nästan samtidigt som det här konstiga mullrandes började så hörde jag även att vår klädhängare började klinga och klirra. Och så började sängen darra och skaka. Väggarna likaså. Då slog det mig att detta MÅSTE vara en jordbävning! Det kan bara inte vara något annat!

Det pågick inte alls länge. Ändå hann jag med att tänka så många tankar. Över vad det kunde vara. Och känslor. Först irritation över grannarna (stackars grannar). Sedan obehag över att inte förstå vad det var. Och så när jag förstått kände jag lättnad över att jag visste vad det var, samtidigt en skräckblandad förtjusning över att ha fått vara med om mitt första störrå jordskalv.

Ingen av barnen vaknade. Och inga av våra saker flög i golvet. Det var bara det där konstiga spöklika hummande brummande ljudet och så den obehagliga känslan när man insåg att huset och sängen skakade. Eftersom vi lever i moderna tider så kollade jag självfallet sociala medier direkt efter skalvet. Och insåg att mina vänner här i södra Kalifornien hade känt av det hela. Jag fick även bekräftat att det verkligen VAR en jordbävning vi känt. Och kunde sedan även läsa om skalvetUSGS (United States Geological Survey) hemsida. Där stod att det varit ett skalv som mätt 5.1 vilket är ganska stort.

NBCs hemsida kunde man bl a läsa följande:

"The U.S. Geological Survey said the moderate earthquake struck a desert area around 60 miles northeast of San Diego and 30 miles south of Palm Springs at 1:05 a.m. local time (4:05 a.m. ET). 
The quake, which struck at a depth of less than 1 mile, was followed by three nearby aftershocks over the next three minutes measuring between magnitude 2.8 and 3.5, according to the USGS. Another two aftershocks of similar magnitudes were recorded over the next 40 minutes. 
The epicenter was around 13 miles north of Borrego Springs, which has a population of around 3,500.
The quake was near the San Jacinto Fault, which is historically Southern California's most active fault."
Som tur var verkar inga skador ha uppkommit. Vare sig på människor eller materiella sådana. Vi har ju vänner som flyger hit imorgon och som första anhalt ska åka till just Palm Springs som ju ligger en liten bit norrut från epicentret för gårdagens skalv. Jag hoppas att de inte blivit alltför uppskrämda av detta. Själv känner jag mig inte alls orolig utan tycker såhär i efterhand att det varit väldigt intressant att få vara med om ett såhär pass "lagom" jordskalv. Starkare än så hoppas jag få slippa, men att ha fått uppleva storleken på skalv vi kände inatt var ändå något jag inte skulle vilja vara utan. En person jag känner skrev igår till mig på Facebook att jag efter detta kan kalla mig en "true Californian" fast det vet jag inte riktigt om jag håller med om. Inatt hoppas jag iallafall att det blir lite lugnare.

6 kommentarer:

 1. Såg på flera olika medier att det hade hänt. Då är jag nog inte en true Californian än för jag har inte varit med om något (iallafall inte som känts)(och slipper gärna ett tag till - speciellt den där stora i samband med St. Andreas Vault de säger kommer någongång ganska snart). Kan tänka mig att det kändes lite konstigt och overkligt. Hoppas som du att det håller sig lugnt nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi får hoppas att slippa ett större skalv. Detta var tillräckligt tycker jag. Och jag är glad över att ingen skadades och att det inte verkar blivit några större skador på folks hem eller annat heller.
   Kram!

   Radera
 2. Läskigt! Men antar att det är något man får vänja sig vid om man bor i Kalifornien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är onekligen enorma krafter i naturen och man påminns lite extra när man får uppleva dem. Även om vi i detta fallet blev väldigt förskonade mot hur det KAN vara.

   Radera
 3. Det där ljudet är det läskigaste som finns. Här brukar det låta som en lastbil som släpar nåt. Som skrapande ljud av nåt som dras mot asfalt och sen får jag sån overklig känsla. En gång för några år sedan vaknade jag av det ljudet och att sängen skakade. Hoppas det bara var detta för er.
  Jag har också varit med om ett skalv ute på havet. Ramlade ur kojen. Vågorna efter ett skalv. Jag frågade när jag kom upp om det blåst på natten men nej. Sen läste vi att det varit ett skalv.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ljudet var obehagligt tycker jag. Mycket också för att jag då först inte förstod vad det var som hände. Man inser verkligen vilka krafter som finns i naturen och som man inte alls kan styra.
   Kram!

   Radera