onsdag 8 juni 2016

Nationaldagsfirande

I måndags var det ju den 6:e juni. Sverige Nationaldag. Här har vi ju inte ledigt men nationaldagen firades ändå på kvällen nere i Balboa Park. Det var House of Sweden som organiserat det hela. Eftersom det var en vardag kom det färre deltagare än förra året när nationaldagen inföll under helgen. Men det var ändå mysigt. Svenska Skolan hade dessutom avslutning denna dagen och vi var inbjudna att vara med i House of Swedens program. Det var barnen som fick sjunga. Det blev med andra ord diplomutdelning, lite sång, lite tal, lek och spring samt riktigt god svensk FIKA! Som alltid känns det lite extra högtidligt när man samlas för att fira svenska högtider utanför Sverige. Många bär kläder där det står Sverige och flera av de äldre deltagarna från House of Sweden samt SWEA bar folkdräkter. Nu är det sommarlov från Svenska Skolan men nästa svenska storfirande blir ju midsommar som också firas här vid House of Sweden. Storasysters vanliga skola pågår dock ännu hela vägen fram till den 21 juni. Alltså två veckor till ungefär. Här får barnen alltså sommarlov senare än i Sverige men börjar även skolan senare. I år är det den 29 augusti men tidigare har skolorna både här i San Diego samt i NYC alltid börjar efter Labor Day vilket alltid infaller första helgen i september. Eftersom Labor Day är så sent har man i år beslutat att börja veckan innan Labor Day istället. 


9 kommentarer:

 1. Så fint! Och jag fortsätter att fascineras över alla svenska fester. Ni är svenskare än i Sverige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja kanske blir man lite mer svensk när man inte bor i Sverige...? :-)

   Radera
 2. Tårtan ser god ut - är den från Royal Swedish Bakery? San Diego känns som de har ovanligt många svenska firanden jämfört med andra amerikanska städer. Fast jag har nog rätt dålig koll. Hoppas ni hade kul och att slutspurten på terminen går bra också iallafall.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tårtan var god men jag har ingen aning om var den var bakad Annika. Jag skulle gissa Royal Swedish Bakery men vet inte säkert. Kanske är det mer svenskt firande här än i andra amerikanska städer med svenskar. Här är ju väldigt många svenskar. Kanske en av orsakerna till mycket aktiva svenska föreningar och organisationer? I NYC firade vi ju alltid Midsommar och Lucia men inte Nationaldagen eller Valborg.
   Kram!

   Radera
 3. Jag firade inte svenska nationaldagen alls. OCH jag vet inte heller om ambassaden hade ngt firande, det hade de nog. Men mysigt att ni gjorde det. Tänk att det finns så många svenskar i SD. Det fattade jag inte förrän du flyttade dit.
  Roligt.
  Gott med svenskt bageri, det har vi inte här.
  Mums.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi firade aldrig i NYC heller. Jag glömde oftast nästan bort den... Men här är det som sagt många svenskar och väldigt aktiva svenska organisationer som arrangerar olika event på svenska högtider. Roligt tycker jag.
   Kram!

   Radera
 4. Vi firade inte heller men pratade om det. Jag är också lite nyfiken på hur det kommer sig att det är så mycket svenskar i San Diego? Har du skrivit om det och jag missat det eller?
  Kram på dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna jag vet inte ifall jag sett dig kommentera här tidigare men vill säga att jag tycker det är väldigt roligt att du gjorde det nu. Jag ar faktiskt ingen aning om varför det är så många svenskar just här i San Diego? Klimatet kanske lockar? Men jag har själv blivit förvånad över hur stor svensk population det är här. i NYC kände vi knappt några svenskar alls även om jag vet att det finns en hel del där också. Men jag tycker det känns som om fler svenskar här engagerar sig i just svenska högtider och annat. Och det finns som sagt flera olika svenska organisationer och grupper här i staden som aktivt tar tag i sådant och kanske är det därför fler svenskar också kommer på dessa event? Jag vet inte. Det är bara teorier. :-)
   Kram!

   Radera
  2. Men Anna NU såg jag ju att det var DU!! Kände bara inte igen bloggen som var kopplad till dig hahahahaha! KUL är det ändå att du kommenterar! jag vill törna kommentera på din nuvarande blogg också men av någon underlig anledning krånglar det hela tiden när jag ska skriva kommentarer i wordpress!!!!

   Radera