lördag 25 juni 2016

Annorlunda Midsommar

Igår var det Midsommarafton. Men här märkte vi knappt av det mer än i flödet på Facebook och Instagram. Där radade jordgubbstårtorna, midsommarstängerna och skärgårdsbilderna upp sig som smultron på ett strå. 

För min egen del dränktes dock avsaknaden av Midsommar nästan helt av den chockartade känslan jag fick när jag under gårdagsnatten insåg att Brexit skulle vinna i Storbritannien. Att UK ska gå ur EU känns fortfarande helt overkligt och jag kan bara inte få mig själv att förstå detta. Att det verkligen hänt! Att ett av de största och mest inflytelserika länderna i Europa både historiskt och finansiellt sätt bestämt sig för att gå ur det europeiska samarbetet. Det känns ofattbart rent ut sagt. Och det sorgligaste med detta känner jag, är att majoriteten av de som röstade för ett utträde ur EU verkar har gjort det mer på någon form av känsla än med genomtänkt strategi och ja ska jag kalla det förnuft. Känslor är fantastiskt och jag tycker att man i stort sett alltid följa både sitt hjärta och sin magkänsla. MEN i vissa situationer spelar ändå kunskap och eftertanke en jädrans stor roll. Eller borde i vilket fall göra det. Och i detta fallet känns det som om många spelat på folks känslor så som rädsla och kanske även stolthet. Återigen verkar känslor och tankar över ett "vi och de" styra mycket. För det är ju inte direkt hemligt att starka nationalistiska krafter härjat och härjar även i Storbritannien. Men en demokrati är en demokrati och folk ska givetvis få ha sina åsikter och få rösta på vad eller vem de vill. Det sorgliga i den här historien är nog ändå att det verkar som om många som röstade "leave" nu såhär efteråt verkar ångra sig. De verkar inte alls ha funderat över vare sig vad EU egentligen är, vilken roll deras eget land har spelat i unionen eller vilken roll unionen har spelat för det egna landet. Enligt media ser det istället ut som om många britter IDAG har googlat både EU och vad som ska hända med Storbritannien om man lämnar EU. IDAG! Efter att de röstat. Borde man kanske inte ha intresserat sig för de frågorna INNAN man röstade? Att rösta för eller mot något baserat på sin övertygelse om att det man röstar på är det bästa för landet och/eller för sig själv det kan jag förstå. Att proteströsta utan att inse att resultatet om det man röstat på vinner faktiskt får konsekvenser är något jag däremot inte kan förstå. Men idag verkar det som om flera som röstade för ett utträde ur EU har ångrat sig. Ångrat sig! Plötsligt dyker ord som Regrexit och #WhatHaveWeDone upp. Ett exempel som dykt upp är en man som röstade "Leave" enbart som protest men som var säker på att "Remain" skulle vinna. Annars hade han aldrig röstat för "Leave":


"One man has drawn fierce criticism and ridicule for his comments on the BBC programme Victoria Live, when he told of how he had voted to Leave simply because he didn't think it would happen.
"I didn't think my vote was going to matter too much because I thought we were just going to remain," he explained.
"I think the period of uncertainty that we're going to have for the next couple of months -- that's just been magnified now. So yeah, I'm quite worried."

Ja vad säger man....? Nu väntar en kaotiskt tid och jag tror att oavsett hur det hela 
kommer att skötas så lär det bli fortsatt pajkastning och folk kommer att ifrågasätta allt samt även kasta skuld på varandra. Jag bara hoppas att den kris EU nu går igenom så småningom ska kunna utvecklas till något positivt. 

Vi här borta på andra sidan Atlanten har trots allt inte ångrat något vi gjort under dagen. Det har varit en innehållsrik dag med många olika aktiviteter, även om ingen av dem påminde det minsta om Midsommarafton. Men Midsommar får vi fira imorgon då SWEA och House of Sweden anordnar midsommarfirande nere i Balboa Park.

Först på agendan idag stod att besöka ett "Open Gym" ihop med en kompis och hennes son.


Både Lillebror och Storasyster tyckte det var roligt så hit lär vi åka igen så småningom.


Man fick testa allt man ville inne i gymnastiksalen och även jag klättrade, hoppade och hängde upp och ner över barrar och annat.


Efteråt åkte vi hem och åt lunch. Jag hann även med att njuta av lite lugn och ro samt en kopp kaffe på uteplatsen. Där satt jag och njöt av svalkan i skuggan samt följde hur "vår" kolibri flög fram och tillbaka till vår kolibrimatare och åt.


På eftermiddagen var det sedan Fullt Hus. Jag var barnvakt till våra bästa vänners barn.


De här två är så roliga tillsammans. Idag lekte de riktigt fint ihop och här lekte de att de sov.


På kvällen efter middagen tog jag med Storasyster och en av hennes bästa vänner till vår lokala bokaffär (Barnes & Noble) där man hade en "Harry Potter Night"


3D pussel av Hogwarts


Snapefie 
(barnen ville inte fota sig med Snape eftersom "de haaaaatar Snape!!")


Efter att Trivia, Pyssel och Bingo samt dragning i Potter-lotteriet var slut tog vi en fika i caféet. Barnen fick varsin Harry Potter-Chokladgroda som även innehåller samlarkort.


Vi var inte hemma igen förrän närmare 22-tiden men alla var nöjda och glada så det känns som en riktigt bra fredag. Nu känns det skönt med helg ändå och jag ser fram emot Midsommarfirandet imorgon, söndag. Det blir vårt första här i San Diego eftersom vi inte firade förra året när vi hade besök och istället besökte Coronado Beach.

8 kommentarer:

 1. Jag som gått och tänkt på detta scenario så länge känner trots allt en lättnad över att veta. Nationalismen och främlingsfientligheten har kommit upp till ytan och kan debatteras i ljuset. Jag är optimistiskt att detta är ett bättre sätt än att låta den ligga och pyra eller försöka kväva dem. Att folk ångrar sej nu får dem kanske att vakna. Och nu måste alla jobba tillsammans för att Storbritannien ska klara sej ur den här krisen. Jag tror tyvärr att det här är bara början. Resten av Europa följer efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anna, det måste kännas både konstigt, jobbigt och skönt för er som bor i UK. Skönt att väntan och ovissheten ändå är "över" men samtidigt en chock över resultatet. Jag känner ett par i UK som det varit och är tufft för nu eftersom de röstade för Remain, men deras familjer röstade för Brexit. Jobbiga diskussioner som kommer uppe när de träffas. Nu hoppas jag ändå att det ska bli så bra som möjligt men självklart funderar man. Jag tror det som känns sämst är just detta att så många ångrade sig efteråt och ville rösta för remain istället. Att så många sa att de hade röstat för Brexit endast som protest eftersom de aldrig trott att den sidan skulle vinna.

   Radera
 2. Ja, det kändes som en chock! Jag känner mig dum som inte hade lagt märke till Storbritannien och politiken där mer men jag har ju blickarna rätt fast riktade öster om Berlin så jag missade det helt enkelt och Brexit tog mig fullständigt på sängen. Tycker det såg ut som ni hade rätt fina aktiviteter på gång trots allt och jag kan tänka mig att det blir mysigt i Balboa om inte fullt lika traditions- och stämningsfullt som det hade varit i Sverige. Vi ska åka upp till Estes Park och titta på midsommarfirandet där idag tänkte vi. Min man säger att jag behöver komma bort från facebook och alla Brexit-artiklarna också så det är delvis därför ;) .
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, även jag blev lite tagen på sängen även om jag kanske inte blev helt förvånad ändå. Eller jon jag blev väldigt förvånad över att grexit verkligen vann, men jag har förstått att det varit mycket sådana strömningar i UK. Jag känner en del som bor i UK och har förstått på dem att Brexitsidan varit stark. Och sedan dessa strömningar som sker rent generellt i Europa nu med större misstänksamhet och fler stängda gränser, den stora flyktingmassan som kommit den senaste tiden och de problem som uppstår med det gör ju också att man förstått att många är skeptiska till sitt medlemskap i EU. Jag hoppas nu att saker och ting inte ska bli alltför kaotiskt utan att något bra ändå ska komma ur det hela. Så småningom.
   Hoppas ni fick en fin Midsommar!
   Kram!

   Radera
 3. Trump och Brexit är ju samma andas barn. Tyvärr tror jag inte trumpisterna i USA fattar det. Nu reser perukstocken runt i Skottland och gratulerar skottarna till Brexit! Som med stor majoritet röstade Brimain.... Jag läste med förtjusning The Newyorker på nätet idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack för tipset Monica!
   Och valet här ja, det är ju också något alldeles eget. Vi får se hur allt blir i höst....

   Radera
 4. Ja man undrar allt vad som kommer att handa med England och EU. Kommer detta trigga en lavin sa att fler lamnar EU? Kommer Europa se helt annorlunda ut om 10 ar? Jag kanner ocksa en chock over dessa nyheter. Kanns som Europa just nu genomgar stora forandringar historiskt sett.
  Open Gym ser ju hur kul och mysigt ut som helst! Wow, vilket fint gym. Jag hade sjalv alskat att besoka det. Sa kul och underbart att barnen har sa manga kompisar att hitta pa kul saker tillsammans med. Liksom att Barns and Noble fixar kvallar som Harry Potter night ar ju trevligt. Har forstatt att det inte ar helt latt att vara hemma ensam med barnen for dig hela tiden och samtidigt hitta pa roliga aktiviteter varje dag under sommarlovet. Tycker att du ar superduktig och hittar pa massor med olika grejer.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du hur ska det bli det undrar man såklart Desiree. Jag hoppas att det ska utvecklas till något bra så småningom, men jag är inte alltid säker på att de faktorer som fick så många att rösta för grexit är de bästa att bygga nytt på. Särskilt inte något hållbart som ändå ska handla om samarbete. För UK vill ju fortfarande samarbeta med andra länder i Europa och de tillhör ju faktiskt Europa rent geografiskt... :)
   Open Gym var skoj och vi kommer troligen besöka det igen senare.
   Tack också för fina ord om att jag hittar på saker för och med barnen. Det är lite svårt ibland under sommaren särskilt eftersom det är rätt stor ålderskillnad men det får gå. Och ofta har vi det bra ändå även om det emellanåt är lite svårt att inte få Storasyster uttråkad :)
   Kramar!

   Radera