torsdag 5 februari 2015

Elva månader

Igår "fyllde" Lillebror 11 månader. Helt otroligt vad tiden rusat iväg. Det är verkligen sant det alla sagt att man upplever att tiden går så mycket fortare med andra barnet än med första. Jag minns fortfarande Storasysters första år som ganska långt. Alla olika milstoplar som bockades av under det året. Hennes utveckling. Från litet knyte på NICU till en tjej som nästan kunde gå.

Med Lillebror har det såklart hänt minst lika mycket under hans (nästan) första levnadsår. Men jag upplever att jag inte alls har samma "koll" på allt. Man kunde inte fokusera på samma vis. Det var dagligen så mycket annat runtomkring förutom den här lilla nya familjemedlemmen. Skola, läxor, after-school-aktiviteter, playdates och annat. Och med vårt föregående år som innehöll så mycket annat utöver vardagssaker (läs: flytt....) så måste jag säga att jag nästan ibland kan känna förvåning när jag ser den här stora killen och tänka "När skedde det?! När blev han såhär stor? När lärde han sig allt han kan?!?"


Men nu är han alltså 11 månader och vill inget annat än att gå gå gåÄn har han inte fått tillräcklig balans. Men han är nära. Just nu "cruisar" han runt här hemma med stöd av möblerna. Och så ibland tar han ett par steg utan stöd och är överlycklig tills han drattar i golvet eller fångas upp av någon av oss andra i familjen. Favoritleken är att vi jagar honom när han "springer" runt runt runt soffan (hållandes i soffan då såklart). Då skriker han av skratt. Och ja, jag bara älskar det. Att höra hans skratt. Annars gillar han att gunga. Och gräva i sand. Både på stranden och i lekparkerna. Vi är ju ute en del eftersom vädret här är långt ifrån det vinterväder som man har i NYC nu. Och ja, jag ska erkänna att än saknar jag inte vintern alls. Utan njuter av att kunna vara ute med barnen utan att behöva bylta på dem lager på lager av kläder.

Sticker in denna bilden också tagen från min förra arbetsplats i New Jersey för exakt ett år sedan. Då mängder med snö. Winter Wonderland. Vackert. Nu är vintern endast ett minne. Idag ca 24 grader och sol. Jag ska erkänna att jag gillar det. Än saknar jag inte vintern.

När jag ser dessa båda bilder tänker jag på hur oerhört mycket som förändrats för oss under de senaste 12 månaderna. Vi "fick" en till familjemedlem. Och vi förlorade vintern. Vi bytte en underbar storstadsmetropol mot fantastisk natur. En pytteliten lägenhet mot en större. Ett stadigt socialt nätverk mot att återigen "känna ingen" och nu försöka bygga upp ett nytt nätverk igen. En kust mot en annan. Ett hav mot ett annat. Öst blev till Väst. Att ett år kan rymma så mycket.

21 kommentarer:

 1. Precis! På ett år kan mycket hända. Jag känner igen mig själv som lämnade Asien för att flytta till Sverige och tog ett stort bryt upp i livet beslut. Men å andra sidan. Att bryta upp är inte negativt. Det är att sikta framåt, ta steg för steg i nya former. Ni har varandra och ni är kvar i landet med samma språk, det måste väl iallafall vara något att lite luta sig bakåt på. Jag tycker att det varit ett år som gått snabbt. Det slås jag av när jag tittar på den lilla charmiga pojjen på bilden. WOW! En kust mot en annan och nu bor ni verklilgen vid kusten, en kust resma som ni troligen kommer at nyttja mer än den förra. Barnen kommer att gilla de små utflykterna till en strand. Ni har mycket att utforska och nu har ni bil så det blir enklare. Ha de gott och njut av den fian årstiden ni har framför er. Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katta,
   Javisst innebär en flytt förändringar och jag håller med dig om att förändringar också är bra. Man utvecklas som person. Träffar nya människor, ställs inför nya utmaningar, ser nya platser, vidgar sina vyer. :-)
   Jag är väldigt glad över att jag hittills i livet kunnat få dessa möjligheter att leva mitt liv på olika ställen. Det har varit oerhört berikande. Men visst kan man även sakna och längta. Det måste man få göra. Det handlar om så många saker man får men också sådant man måste välja bort. Så som livet ju är och "ska vara". Din flytt var ju en enormt stor förändring den också och jag förstår att det inte kan ha varit helt lätt att fatta det beslutet. Men du verkar ha landat fint nu. Även om det såklart tar tid innan man känner sig helt "hemma".
   Kram!!

   Radera
 2. Ja verkligen många och stora förändringar som ni genomgått under detta året. Skönt att du inte saknar vintern direkt. Skulle ni sakna vintern så får ni passa på att resa till vintern nu när ni bor i San Diego. De flesta reser till solen men det behöver ni inte längre göra utan ni får resa till vintern om ni skullle känna stort sug efter den.
  Lillebror är så söt och han verkar vara en sådan go och glad kille. Han ser alltid så glad ut på alla kort du tar. En riktig liten solstråle. Helt otroligt att han snart fyller ett år. Livet är ett äventyr fullt av utmaningar viket är både spännande och utvecklande. Tjusningen med allt liksom.
  Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har varit ett väldigt spännande år haha! Och fortfarande känns det som om förändringen liksom pågår. :-)
   Vintern saknar jag inte. Men visst kan man resa till vintern här i Kalifornien också om man vill. Om man saknar snö och skidor. men som sagt än njuter jag mest av värmen och att det gör mitt liv så mycket enklare att slippa alla kläder som ska av och på barnen.
   Lillebror är en glad kille. Helt klart. På det stora hela. Och det känns så fint.
   Kramar och ha en fin helg!

   Radera
 3. Söta lillebror! Kan tänka mig att det går snabbare med andra barnet, man har ju inte all fokus på den som med den första! Förstår att ni inte saknar vintern, vädret på västkusten måste ju vara en av fördelarna med att flytta dit! Ån, nu längtar jag efter värme...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie,
   Nwej visst är det så. Man har så mycket annat omkring sig att mycket med barn nummer 2 liksom "försvinner" i vardagen. Men man njuter ändå mycket tycker jag. Och till viss del är det nästan skönt att inte ha så mycket fokus utan mera go with the flow på något vis. Man oroar sig mindre. Tar saker mer som de kommer.
   Och värmen ja, den är skön. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan ni får lite vår ho er!
   Kram!

   Radera
 4. Gud vad goa de är våra killar. Så lika på många vis. Och visst har det gått undan. Ett helt liv kan förändras på ett år och vi har båda flyttat, även om inte vi flyttat så långt. ;)

  Lillebror tar snart de avgörande stegen och då blir det full fart på ett annat vis. Ha nu en riktigt skön helg. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mallis,
   ja det är så roligt att få följa dina killar också och särskilt då J som ju är nästan exakt jämngammal med O. :-)
   Och ja, ett år kan innehålla så mycket. Ni hann med både bebis och flytt ni med under förra året haha!
   Snart får även ni värme och sol!!
   Kramar!

   Radera
 5. Så fin och söt han är. OCH lik Ella!!
  Ja, nog har ert liv ändrats det här året. Snacka om förändringar.
  Det fina med Ca är ju att du har vintern rätt nära iaf, i bergen. DET är ju nice!!!!
  Ha en fin helg!!!
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   haha ja han är galet lik sin storasyster. Ibland kan man nästan inte se skillnad då hon var samma ålder tycker jag. Förutom att han är större. Han är väldigt stor insåg jag häromdagen då vi träffade en mamma och hennes 1,5-åriga son som var ungefär samma längd som O....!
   Och ja vi kan åka till berg och snö om vi vill. Fast just nu lockar det inte haha!
   KRAM! Och ha en toppenhelg!

   Radera
 6. Så söt han är! Ja, tiden går verkligen fortare för varje barn. Min äldsta blev 18 förra året ... Vad hände?
  Så härligt ni verkar ha det med större boende och varmare klimat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna,
   oj 18!!! DET kan jag inte ens föreställa mig!!! :-)
   Men det måste vara härligt det med. Jag tycker alla åldrar har sin charm och det är så fantastiskt att få följa med på deras utveckling och resa genom livet.
   Kram!

   Radera
  2. Haha, det är knappt jag kan föreställa mig det heller. Men vuxen är han. Och det roliga är att vi verkligen är kompisar! Härligt att dela massa intressen med en vuxen son. Du har så rätt: Att följa med på deras resa är fantastiskt!

   Kram

   Radera
 7. Han är ju himla söt alltså! Så härligt med värme och sol. Skulle gärna bo i ett sånt klimat. Vintern är finast på bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steel City Anna,
   Tack! Och ja, det ÄR skönt med detta klimatet det är det. Verkligen. Jag njuter. Och om jag kunnat hade jag gärna skickat lite sol o värme till dig. :-)
   Kram!

   Radera
 8. svårt att hänga med mentalt i svängarna när allt ändras! Lillebror är f.ö. en sötnos - och en stor personlighet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   ja man känner lite som om man är jet-laggad känslomässigt tycker jag... :-)

   Radera
 9. Grattis till Lillebror och grattis till allt annat. OJ ja tänk allt det har ni hunnit med inom ett år. Oj oj oj. Nästan omvälvande att läsa om tänk då att vara med om det .

  (Sitter och fnissar när jag tänker på mina barn 25 och 35 och oj alltså vad tid går fort när man tänker tillbaka och nu är jag mormor till två.....5½ (lilla flickan som är mormors sötnos) och en ny liten sötnos som blev en pojke och är 3 veckor idag) Det också overkligt.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Suzesan!
   Och grattis till dig också som just fått ännu ett barnbarn! Härligt!
   Kram!

   Radera
 10. Han är sååååå söt och lik Ella! Och galet stor nu. Tänk så kul Vidar och han kommer ha om ett år typ. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syster i syd,
   Ja han är verkligen sååå stor nu!!!
   Och ja, de två småkusinerna kommer ha så himla kul tillsammans när de ses nästa gång (hoppas verkligen tidigare än om ett år!!!) och vi föräldrar lär få springa benen av oss hahaha! ;-)
   Kram!

   Radera