onsdag 25 februari 2015

Trädplantering på Presidents Day

Förra måndagen var det ju Presidents Day och skolorna var stängda. Många arbetsplatser har dock inte stängt denna dag, men M´s företag har som tradition att ställa upp för sin Community, dvs San Diego den här dagen. Det handlar alltså om volontärarbete. Som anställd får man då välja att antingen arbeta som vanligt eller att komma och frivilligarbeta med det projekt som företaget organiserat. Man får även ta med sin familj, vilket såklart är jätteroligt och även till stor hjälp för de familjer där båda föräldrarna arbetar och man annars kan ha lite svårt att få tag på någon som kan ta hand om de skollediga barnen. I år var det Trädplantering som gällde och M anmälde både sig och resten av vår familj.

På morgonen var det väldigt dimmigt, men under resan dit steg solen och dimman lättade


Man bjöd först på frukost och alla delades in i olika grupper. Vi hamnade i "Team Blue" och efter lite kort information gick vi iväg med våra ledare till angivet planteringsområdet.


Storasyster var oerhört stolt efter att hennes första träd var planterat


Fint eller hur?!


Jag bar Lillebror i sele vilket gjorde det lite svårt att gräva och plantera, men jag gjorde så gott jag kunde vilket jag själv tycker var gott nog. Ofta körde jag och Storasyster lite Team Work ihop.


M stod i och grävde och grävde och grävde. Ett superjobb gjorde han tycker jag.

Det var riktigt roligt. Dels fick jag tillfälle att träffa ett par av M´s kollegor vilket var kul. Och så känns det alltid roligt att göra något sådant här "nyttigt" tycker jag. Särskilt tillsammans med hela familjen. Målet var att plantera 2015 träd totalt, men jag minns inte riktigt hur många av dessa som var tilldelade vår grupp. 

I början tog sig alla an plantorna med stor entusiasm. Krukor med träd i olika storlekar och sorter bars ut och ställdes med jämna mellanrum över marken. Hål grävdes och fylldes igen. Tyvärr var just den plats där vi skulle plantera trädplantorna extremt hård och torr vilket gjorde den mycket mycket mycket svårgrävd. Att den dessutom innehöll massor av sten underlättade inte heller. Tungt och svettigt. Jag tycker att Storasyster gjorde ett superjobb med planteringen. Hon gav inte upp i första taget och lyckades på helt egen hand plantera flera träd innan hon var så utmattad att hon inte orkade mer. Hon hade då envist grävt de flesta groparna själv också vilket var ett riktigt tufft arbete i den hårdpackade och steniga jorden. Vid det laget hade även solen stigit såpass mycket att det dessutom var rätt hett och de flesta var rätt trötta. Alla fick dock vatten och olika snacks för att få i sig energi, men arbetstakten hade vid det laget ändå minskat en del. Den hårda jorden samt värmen gjorde helt klart sitt för att minska på arbetstempot.

Under förmiddagen insåg även våra "ledare" att jorden var alltför tunggrävd vilket gjorde  detta till ett alldeles för svårt projekt att utföra under den tid vi fått på oss. Därför tillkallades en liten "grävskopa" som grävde hålen och vi fick sedan plantera samt fylla igen hålen och vattna. 

I grävartagen

Här i USA är som sagt den här typen av volontärarbete/välgörenhetsarbete rätt stort på de flesta företag. Även när jag arbetade i New Jersey hade det företaget flera sådana här olika projekt. Jag missade dock båda de dagar som vi hade utomhusprojekt eftersom jag var sjuk första året jag arbetade där och andra året hade vi ett viktigt möte som jag inte kunde missa. Förutom sådana här mer fysiska hjälpprojekt minns jag att min förra arbetsgivare även anordnade en hel del insamlingar. Kläder, mat och annat till bättre behövande. 

Även i skolorna sker under läsåret en del sådana här insamlingsprojekt. Just nu pågår t ex en "Canned food drive" i Storasysters skola där familjerna kan ge olika konserver till "elevrådet" som sedan vidarebefordrar all denna maten till en organisation som delar ut den till familjer som inte har det så bra ställt. Och för ett par veckor sedan samlade man in pengar till Forskning om Cystisk Fibros. 

Vår Trädplanterardag blev väldigt lyckad tycker jag. Även om vi alla var helt slut efteråt. Vi hade egentligen tänkt utforska området lite mer (i närheten av där vi planterat träden) men ingen av oss hade ork för detta utan vi körde direkt hem.

12 kommentarer:

 1. När jag gick i realskolan hade vi "operation dagsverke" en gång om året när vi skolungdomar jobbade gratis mot att företag gav pengar till nån välgörenhet. Jag minns att jag en hel dag skurade kakel på sockerbruket i Arlöv. Vanvettigt tråkigt! Trädplantering hade passat mig mycket bättre!
  Hoppas någon nu ser till att träden får vatten och överlever! Ett problem i dagens Kalifornien.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. olgakatt,
   ja vi hade också operation dagsverke när jag gick i skolan. Men jag minns inte exakt vad vi gjorde. Det var lite olika år från år.
   Och nu är det en parkorganisation här i San Diego som tagit över ansvaret för träden tror jag. Det var dem vi "jobbade" åt.

   Radera
 2. Operation Dagsverke hade vi också när jag gick i skolan 80/90-tal. Mest plockade vi skräp tror jag. Att göra fint såhär i ett område tycker jag om, ser svettigt ut dock! Men i det klimat jag befinner mej nu verkar även det trevligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steel City Anna,
   jag har också för mig att vi gjorde en hel del "renhållning" på våra operation dagsverke men jag minns inte riktigt.Och visst är det roligt att göra fint i ett område. Just plantering och sådana saker är kul för att man verkligen ser ett "resultat" ett före och ett efter.
   Hoppas ni snart får lite vårvärme!

   Radera
 3. SÅ bra av skolan att köra så!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   ja skolorna här har många olika "driver" och food can drive är den som pågår nu denna veckan. Men detta med planteringen förra veckan var det M´s jobb som stod för.
   Kram!

   Radera
 4. Vilka sorters träd var det????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva,
   bra fråga men jag vet faktiskt inte. Det var väldigt många olika sorter i alla möjliga storlekar. Kanske berättade de det vid informationen men jag missade det. Jag har också dålig koll på floran här nere måste jag erkänna. Så många växter jag aldrig förut sett...

   Radera
 5. Oj, vad bra jobbat av er! Kul att återvända sen när träden vuxit en del.

  SvaraRadera
 6. Anna Tack!
  Ja det skulle vara roligt att komma tillbaka men jag är inte säker på att vi skulle få gå där för jag tror det var ett privat område. Men kanske.
  :-)

  SvaraRadera