Nu är det ju semmeltider i Sverige, även om det mesta som skrivs om just detta bakverk där hemma just nu handlar om Semmelwrapen. Extra roligt är att det är min gamla klass- och simmarkompis Mattias som kom på detta "to-go-koncept" för semlan. Jag hoppas han tog patent för detta har ju tydligen slagit stort där hemma. Vi träffades ju i NYC för snart ett år sedan när han var där på besök och jag undrar lite över om inte idén till denna "to-go-semla" föddes då? Fast personligen måste jag säga att jag helst avnjuter just en semla "to-sit" och inte på språng hahaha!
Här fick vi för ett tag sedan tipset om att besöka det svenska konditoriet "Swedish Royal Bakery" i San Diego. Det ligger i den del av San Diego som heter Poway och det visade sig att kondiset låg endast ett stenkast från oss (med San Diego mått mätt då alltså, vilket innebär att man tar sig dit med bil. I NYC hade man tyckt denna sträckan varit rätt lång...).
För en dryg vecka sedan åkte vi dit för att kolla in vad detta kondis kunde bjuda på för godsaker. Jag hade hoppats på kanel- och kanske även kardemummabullar. Även prinsesstårta visste jag att de hade efter att ha kollat deras hemsida. Men hör och häpna om jag blev överlycklig då det visade sig att de även hade nybakade semlor!!! Eller överlycklig är kanske till och med en underdrift. Ja, ni som känner mig vet ju hur mycket jag ÄLSKAR denna svenska "bulle" och att jag såhär års alltid känner mig smått grön av avund när jag ser alla smarriga semlor som ploppar upp både på Instagram och Facebook... Och nu fick jag lyckan att avnjuta en själv. Och ja, den fick högt betyg av mig! Släng dig i väggen FIKA-semlan! Inte ens gamla AQ-Cafés semla kunde leva upp till denna nästintill perfekta Semla. Säkert för att den här inte "massbakas" i större volymer, utan istället mest bakas till folk som förbeställt. Så den var otroligt god!
Överhuvudtaget hade Swedish Royal Bakery ett väldigt bra sortiment av alla möjliga europeiska bakverk. Då med tyngdpunkt svenska och skandinaviska sådana. Att se deras glasdisk var som att komma in i ett fika-paradis för en utlandssvensk. Det som är lite lustigt är att jag när jag varit i Sverige de senaste åren inser att många av mina gamla favoriter inte längre finns att få tag på när man går på de flesta fik i just Sverige. Istället har många av de "klassiska" svenska bakverken ersatts av amerikanska sådana. Som chocolate chip cookies, gigantstora muffins, olika cupcakes. Lite lustigt tycker jag.
Här fick vi för ett tag sedan tipset om att besöka det svenska konditoriet "Swedish Royal Bakery" i San Diego. Det ligger i den del av San Diego som heter Poway och det visade sig att kondiset låg endast ett stenkast från oss (med San Diego mått mätt då alltså, vilket innebär att man tar sig dit med bil. I NYC hade man tyckt denna sträckan varit rätt lång...).
För en dryg vecka sedan åkte vi dit för att kolla in vad detta kondis kunde bjuda på för godsaker. Jag hade hoppats på kanel- och kanske även kardemummabullar. Även prinsesstårta visste jag att de hade efter att ha kollat deras hemsida. Men hör och häpna om jag blev överlycklig då det visade sig att de även hade nybakade semlor!!! Eller överlycklig är kanske till och med en underdrift. Ja, ni som känner mig vet ju hur mycket jag ÄLSKAR denna svenska "bulle" och att jag såhär års alltid känner mig smått grön av avund när jag ser alla smarriga semlor som ploppar upp både på Instagram och Facebook... Och nu fick jag lyckan att avnjuta en själv. Och ja, den fick högt betyg av mig! Släng dig i väggen FIKA-semlan! Inte ens gamla AQ-Cafés semla kunde leva upp till denna nästintill perfekta Semla. Säkert för att den här inte "massbakas" i större volymer, utan istället mest bakas till folk som förbeställt. Så den var otroligt god!
Överhuvudtaget hade Swedish Royal Bakery ett väldigt bra sortiment av alla möjliga europeiska bakverk. Då med tyngdpunkt svenska och skandinaviska sådana. Att se deras glasdisk var som att komma in i ett fika-paradis för en utlandssvensk. Det som är lite lustigt är att jag när jag varit i Sverige de senaste åren inser att många av mina gamla favoriter inte längre finns att få tag på när man går på de flesta fik i just Sverige. Istället har många av de "klassiska" svenska bakverken ersatts av amerikanska sådana. Som chocolate chip cookies, gigantstora muffins, olika cupcakes. Lite lustigt tycker jag.
Utsidan är ju inte direkt mysig. Det svenska kondiset ligger bland flera andra affärer och lokaler intill en rätt stor parkeringsplats. Så som de flesta "malls" ser ut här.
Och såklart kungen av svenska bakverk (enligt mig haha!) SEMLAN!!!!! Och den var verkligen GOD! Mycket och otroligt god mandelmassa i bullen. Lagom mycket grädde och saftig kardemummabulle. Mmmmm....!
Två inramade bilder från Stockholm prydde ena väggen. Och de sålde även svensk "limpa".
Storasyster var också nöjd med detta svenska kondis, fast amerikan som hon är avstod hon semlan och åt istället en sugar cookie (i brist på chocolate chip cookies som egentligen är hennes favorit). I bakgrunden kan man skymta semlorna.
Här på The Swedish Royal Bakery fanns dock inga muffins, cupcakes eller amerikanska kakor. Däremot bullar, skandinaviska småkakor, italienska cannolies, budapestrulle, dammsugare, chokladbollar, biskvier, prinsesstårta, napoleonbakelser och en massa annat gott. Semlorna vi såg var faktiskt förbeställda men när vi berättade att vi var intresserade av att köpa så gjorde de helt enkelt två till oss medan vi väntade.
Bageriet ägs och sköts av ett gift par, ursprungligen från Iran. Kvinnan började prata svenska med mig då hon hörde att vi var svenskar. När jag frågade hur det kom sig att de öppnat ett svenskt bageri här i San Diego berättade kvinnan att de bott ca 30 år i Sverige och då haft ett bageri i Stockholm. Och när de senare flyttade hit så föll det sig naturligt att de fortsatte med ett bageri även här och då nischade sig med svenska bakverk.
Hit lär vi komma tillbaka! Med ett sådant utbud och så bra och trevlig service var det verkligen en riktig pärla!
Härligt! Önskar det fanns något sådant här i Bryssel. Dock kan man i alla fall så sitt bull- eller semmelfix i Svenska kyrkan om man inte orkar baka eget. Hade det några persiska bakverk också, de är ju också goda om än lite söta eller torra ibland.
SvaraRaderaMin kusin gick förresten i samma klass som brorsan Stefan tydligen, inte Mattias.
SvaraRaderaMen gud!! VILKEN LYX!!!! Oj, och bättre än FIKA och annat. Låter mkt, mkt bra. Jag är som du, jag tycker att semlor är det godaste av svenska bakverk. Det ska vara mkt kardemumma i bullen. Massor med grädde och fullt med mandelmassa. Nu blir jag skitsugen. Men inget svenskt konsid här så långt ögat når.
SvaraRaderaDock, min kompis Lotta bakar ju. Jag vet att nästa ggn vi kommer dit blir det semmelwrap!!! KUL att det är din kompis som kommit på det. Men, precis som du vill jag nog också ha min semla på gammalt, traditionellt vis :-)
Kramar!!!
Mmm, så gott och vilken lyx att ha det så nära! Semla är ju så gott... Mitt favritbageri hemma i Örebro är ett klassiskt konditori med alla klassiska kakor, visst de har muffins och cookies också men de har alla mina favoriter kvar. Dit måste jag gå åtminstone två ggr när jag är hemmavid! :)
SvaraRaderaHa! Awesome! Jag ska dit på lördag är det tänkt - får besök, svenskt sådant, som också gillar semlor och med bil och då tyckte jag vi kunde passa på.
SvaraRaderaSemlor! Åh har inte bakat några ännu, dåligt samvete... Mina barn skulle bli överlyckliga över prinsesstårta och vaniljhjärtan.
SvaraRaderaVad underbart att ni har ett sådant här ställe. Stor lyx håller jag med Annika om. Så underbart att du fick en semla som är en av dina favorit bakverk. Massor med godsaker såg det ut att finnas där. Mmmmums hade gärna besökt det här stället om jag inte är så förtjust i gräddiga grejer som semlor och princesstårta. Men en kardemummabulle eller kanelbulle hade verkligen inte suttit fel. Vad kul att det är din kompis som uppfunnit semelwrapen som verkar ha slagit jättestort. Ja man får hoppas att han såg till att ta patent.
SvaraRaderaVad underbart att ni har ett sådant här ställe. Stor lyx håller jag med Annika om. Så underbart att du fick en semla som är en av dina favorit bakverk. Massor med godsaker såg det ut att finnas där. Mmmmums hade gärna besökt det här stället om jag inte är så förtjust i gräddiga grejer som semlor och princesstårta. Men en kardemummabulle eller kanelbulle hade verkligen inte suttit fel. Vad kul att det är din kompis som uppfunnit semelwrapen som verkar ha slagit jättestort. Ja man får hoppas att han såg till att ta patent.
SvaraRaderaÅhhh ha ha jag såg att de har såna små "glasstrutar" De är ju nästan utrotade här hemma.Bortglömda. Åt ofta såna förr. Lyxigt med allt och så nära er. Gratulerar. :)
SvaraRadera/ Kram Susanne
Glömde skriva vi kallade dem så. Glasstrutar. :) Kram igen / Susanne
SvaraRaderaOtroligt att svenska bakverk verkar finnas över hela USA! Kardemummabullar kan jag köpa på ett bageri i Sheffield men semlor och tårtor ... Då får man åka till London. Och riktigt så mycket vill jag inte ha en semla. Jag tycker det är så svårt att få till en lätt och fluffig bulle när man bakar själv. Blir aldrig lika gott. Väldigt avundsjuk på din semla!
SvaraRaderaMinns de litet stabbiga fastlagsbullarna på FIKA, de var inte femstjärniga, precis. Litet kul att det är iranskt folk som tar med sig svenska kakor till Kalifornien! Jag har själv bakat bullar och vi har ätit ett par gånger med "full ornat", dvs urgröpt bulle fylld med gröp, mandelmassa och litet grädde plus vispad grädde. Med litet hjorthornssalt i degen blir bullarna väldigt fluffiga! Kan vara ett tips om man tycker bullarna blir för kompakta.
SvaraRaderaVilken dröm för en utlandssvensk!!!
SvaraRaderaAaaahhhh, vilket fikaställe alltså och vilket utbud. Det ser helt fantastiskt ut, bättre än många svenska fik nuförtiden. Håller förresten helt med dig om det där med att utbudet ändrats i Sverige. Jag tänkte på det i somras, det är (tycker konservativa utlandssvenska jag då...) trist det blir så mycket chocolate chip cookies, stora muffins, cheesecake och allt det där amerikanska. Hederliga svenska sju sorters kakor ska det vara...
SvaraRadera