onsdag 18 mars 2015

Torrey Pines

Vi har ju varit runt och sett oss omkring lite sedan vi flyttade hit för snart exakt 3 månader sedan. Men jag har inte riktigt hunnit med att skriva och visa bilder från flera av våra utflykter. Under julledigheten körde vi omkring och försökte få lite koll på vår nya hemregion och den tog verkligen andan ur oss. På ett positivt sätt. Naturen här omkring är helt fantastiskt storslagen! Dramatisk. Vacker. Vild. På ett sätt jag inte alls har upplevt tidigare. Inte i Sverige. Inte på amerikanska ostkusten. Och som jag redan sagt tidigare så finns här så många olika sorters naturområden och alla är häftiga men på olika vis.

Här tänkte jag visa bilder från Torrey Pines som vi besökte strax efter nyår i år. Detta är en helt magisk plats. Så vacker! En av de saker som gör den så speciell är att den enormt långa stranden omges av branta höga rödskimrande klippor som stupar ner mot sanden. Här kan man välja om man vill promenera längs vågorna längs den milsvida stranden eller om man vill göra en liten hike uppe på klipporna. Eller om man vill göra båda. Det finns nämligen olika vandringsleder där uppe och man får då en helt otrolig utsikt ut över havet. Om man vill läsa mer om Torrey Pines State Natural Reserve kan man läsa på deras egen hemsida här. I inledningen beskrivs området såhär:

"Torrey Pines State Natural Reserve is located within San Diego city limits and yet remains one of the wildest stretches of land on our Southern California coast! Because of the efforts and foresight of the people in this area, 2000 acres of land are as they were before San Diego was developed -with the chaparral plant community, the rare and elegant Torrey pine trees, miles of unspoiled beaches, and a lagoon that is vital to migrating seabirds. One can imagine what California must have looked like to the early settlers, or to the Spanish explorers, or even to the first California residents here, the Kumeyaay people.
There are 8 miles of trails, a visitor center, and guided nature walks on weekends and holidays.
Torrey Pines is visited by travelers from all over the world and by local residents who come daily to rest at the stunning overlooks, walk a peaceful trail, or exercise in a clean, beautiful environment. Spend some time at this web site, then come spend some time at beautiful Torrey Pines State Natural Reserve. Special care has been taken to preserve it and keep it for now and forever." 

Nedan kommer en liten bildbomb från vårt besök här i början av januari i år. Vi började med att besöka stranden och sedan gick vi en kortare och enklare led uppe på klipporna. Bilden ovan till vänster här är tagen just då man kommer ut på stranden intill vägen och parkeringsplatsen och jag har tagit den norrut.

Om man vänder på huvudet och tittar söderut ser man hur stranden fortsätter i vad som känns som evigheter, och längs med den östra sidan stupar klipporna brant ner.


Storasyster älskar att skriva och rita i sanden

M med Lillebror i bärsele


Vattnet var kallt tyckte jag (detta var alltså den 4 januari) men det hindrade inte Storasyster att springa runt barfota i vågorna


Efter att ha promenerat längs med stranden ville vi även gå längs med en av vandringslederna uppe på klipporna


Flera sådana här utsiktsplatser finns och ja utsikten är verkligen helt fantastisk!
Jag kan även meddela att Lillebrors Ergo360 bärsele var superbra under den här väldigt enkla vandringen. Att man kan bära honom på ryggen i den är perfekt och i det här fallet ett måste eftersom leden bitvis var rätt brant och jag hade absolut inte velat gå med en bebis på bröstet (och detta är ingen "beställd reklam" utan jag tycker verkligen det).


Uppe på en av "topparna"


Växtligheten här består mest av låga buskar, gräs, kaktus samt de speciella tallarna som gett namn till stället (pines betyder ju tall).


Storasyster kollade in och kände på kaktusen. Jag har ännu inte riktigt vant mig vid att just sådana här kaktusar hör till den normala floran här. För mig känns det fortfarande otroligt exotiskt...


Vackra vindpinade tallar


Svårt att fånga på bild men här stupade det rätt brant rakt ner så det är bra att man satt ut en del bräder för att försöka förhindra att folk ska gå för nära och ramla ner


Lyfte man på huvudet kunde man njuta av den här utsikten


Den led vi valt att gå slutade ute på spetsen av klippan (som man kan se borta till höger)


Här är vi nästan ute på spetsen


Detta är så långt man kan komma om man inte vill vara mer äventyrlig och gå utanför staketet. Utsikten säger jag bara. Utsikten!


Och runtomkring ser man liknande klipptungor skjuta ut mot vattnet. Jag tyckte att just de här klippformationerna med sina markanta skarpa veck påminde väldigt mycket om Na Pali Coast på norra sidan av Kauai (nordligaste ön i Hawaii) även om den kusten var lummig och grön medan Torrey Pines är torr och nästan lite ökenlik.


På väg mot solnedgången


Återigen de fantastiska klipporna som liksom reser sig ur marken och sträcker sig mot havet.


Torrey Pines är helt klart ett "måste" för den som besöker San Diego och har lite tid att se sig omkring tycker jag. Visst är det ett väldigt välbesökt naturreservat men området är stort så man känner ändå inte av någon direkt trängsel även om man möter folk på just vandringslederna en hel del. Där är man ju mer begränsad också vad gäller yta.

Just att man kan få både havet & stranden men också den mer vilda dramatiska bergiga naturen tycker jag var helt oslagbart! Torrey Pines ligger dessutom nära La Jolla vilket är en stadsdel som många ändå besöker om man är i San Diego. Från oss i Mira Mesa är det lite längre, men ändå inte mer än ca 25 minuter med bil.

14 kommentarer:

 1. Jösses vad härligt det ser ut! Mysigt att ha det så nära inpå, antar att det gör att ni saknar NY lite mindre! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta är en fantastisk plats Marie! Och visst är det sådan här natur som gör att jag börjar tycka väldigt mycket om min nya hemort också. :-)

   Radera
 2. Ni har lyckan att verkligen ha naturen runt knuten. Jag håller helt med dig om att Californiens natur är så vacker och storslagen. Det är mysigt och kul att göra sådana här utflykter ihop som ni gjorde både för barnen och för er vuxna. Jag älskade vår road trip som vi gjorde i CA under mars 2011, denna vilda men storslagna och maffiga natur. Det var fantastiskt att åka längst med hela kusten från LA upp till gränsen mot Oregon. Hav och klippor en ändå väldigt olika om man jämför de södra och de norra delarna.

  Ni har redan hunnit upptäcka en hel del efter endast tre månader. Känns redan som ni bott där betydligt längre. Tre månader är ju faktiskt ingen tid alls med tanke på allt ni hunnit med att se och bygga upp. Jag kan som sagt också rekomendra att åka längre norrut längst med kusten men också åka lite inåt mot alla de stora fruktodlingarna som är häftiga att se. Det finns ju många nationalparker för er att besöka också. Yosemite är ju fantastiskt vacker men sedan finns ju även flera andra. Channel islands nationalpark utanför kusten hann vi inte med. Ni bor verkligen vackert.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en otrolig lyx att ha sådan här natur runt oss! Fantastiskt! Tack för tipsen också! Jag hoppas vi ska kunna få tid att ta oss ut till några nationalparker också. Lite knepigt med O men det ska nog gå. Fruktodlingarna lät väldigt kul så det ska vi också försöka komma iväg till.
   Kram!

   Radera
 3. SÅ vackert. Jag som älskar sten och klippor och berg osv. och hav. Skulle passa mig det där :) Så himla lyxigt för er att ha det så nära er. Den naturen och hela tiden nya upptäckter.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Suzesan, och ja du skulle älska Torrey Pines och även andra ställen här vid kusten.
   Det känns otroligt fint att vi har sådana här ställen så nära oss. Lättillgängligt.
   Kram!

   Radera
 4. Visst är det så, er natur är mer dramatisk än naturen på denna kust. Fantastiskt vackert, Saltis. Det jag verkligen gillar med detta land är alla otaliga vandringsleder. Det är nog mkt tack vare dem och alla state parks jag aldrig saknat allemansrätten. Det är så lätt att ta sig ut i skog och mark. Ja, vilka härliga områden ni har omkring er. Bonus gånger 100!!!
  Tre månader säger du, det känns som om ni varit i SD mkt längre än så.
  Jag är så glad över att ni trivs. Det känns helt rätt för er då jag läser här.
  Pacific Crest Trail har fö sin början i SD!!! SÅ coolt!!!
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns faktiskt längre än tre månader för oss också. Även fast jag ibland tycker det känns som om vi fortfarande är otroligt "nya" här också... Ja vandringslederna är toppen! Jag har dock känt lite saknad av allemansrätten ibland. Mest då vi velat campa och här i USA är hänvisade till särskilda campingplatser. Jämfört med i Sverige där man kunde slå upp tältet var som helst i 1-2 nätter. Det är ju inte riktigt lika kul att tälta på campingplats som ute i naturen.
   Och ja vi trivs väldigt bra. Även om jag saknar NYC mycket fortfarande. Men jag känner att jag tycker mer och mer om vår nya hemvist och jag gillar vårt nya liv här mycket också.
   Kram!

   Radera
 5. Otroligt vackert! Både kaktusar, tallar, utsikten och havet. Skönt med rejäla staket efter vandringsleden! Det ser riktigt brant ut.

  SvaraRadera
 6. Ja det är fantastiskt vackert. Hisnande. Och visst är staket nödvändiga.

  SvaraRadera
 7. Det ser helt fantastiskt ut. Hade ingen aning om det, innan jag läste det här inlägget, att jag skulle vilja besöka Dan Diego:-)
  Fler sådana utflyktsinlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Casa Annika,
   Haha! Där ser man. Nya platser att upptäcka. spanska kan ju passa på att ta en tur in i Mexiko också dom ju ligger helt galet nära här.
   :-)
   Jag ska försöka mig på fler utflyktsinlägg. Lovar!

   Radera
 8. Åh vad vackert det ser ut. Annat än det låga landskapet i Florida. Jag skulle gärna vilja se Kalifornien också någon gång. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mallis,
   ja det är verkligen ett fantastiskt landskap här. Dramatiskt. Och vackert.
   Hoppas ni kan göra en resa hit någonting i framtiden.
   Kram!

   Radera