måndag 5 oktober 2015

Ett decennium

Fanfar.... Tattattattadatdaaaaaa!

Idag är det exakt på dagen 10 år sedan jag klev av flyget på Newarks flygplats i New Jersey med mina två resväskor och mitt handbagage. Tog flygbussen in till New York City där jag möttes av M utanför den skyskrapa som skulle bli vårt hem de kommande drygt 9 åren. Inte kunde jag ha anat då ATT våra planerade 2-3 år skulle bli dryga 9 i den Stora Staden. Och jag hade heller inte i min vildaste fantasi kunnat drömma om att vi tio år senare skulle ha flyttat ännu längre västerut och bosatt oss i Kalifornien. Med två barn och två katter.

Men så är det. Tio år i USA. Idag. Och ja, det känns på vissa vis fantastiskt och på andra sätt skitjobbigt detta med att vara utlandssvensk. Alla som någonsin bott och levt utanför sitt gamla hemland en längre tid vet vad jag pratar om. Avskeden. De där jävla avskeden. De blir tyvärr jobbigare för var gång. Att inte kunna vara närmare. Inte kunna ta del av vardagen "där hemma". Det känns i magen. Och i hjärtat. Det går inte att vänja sig. Men det går. Och allt vi fått vara med om sedan den där dagen i oktober då vi båda började våra första stapplande steg i ett nytt hemland. Det skulle jag för allt i världen inte vilja ha ogjort. Jag kan säga att jag inte ångrar att vi tog våra två resväskor var och testade på detta äventyr då en gång för tio år sedan. Det har varit en fantastisk resa och är det än idag, även om den såklart omvandlats till vardag med allt vad det innebär. Men mina år här är något jag absolut inte skulle vilja vara utan.Att släppa taget om allt invant. Att till stor del behöva börja om. Kasta sig ut. Se om vingarna bär. Det är en alldeles speciell erfarenhet och jag kan säga att jag växt enormt. Jag ser saker ur ett annat perspektiv nu än innan. Jag har mer skinn på näsan. Samtidigt är jag mycket mer ödmjuk. Känner större respekt och acceptans. Inför alla de vägskäl och händelser som är Livet. Inför andras liv och livsval. Liksom inför mina egna val.

Hur känns det annars då? Tio år är ju en ganska lång tid ändå. Vad är hemma? Känner jag mig fortfarande svensk? eller känner jag mig amerikansk? Längtar jag hem?

Jo, jag kan ärligt säga att jag idag den 5 oktober 2015 efter tio år i USA, varav drygt nio år i NYC och ungefär nio månader i San Diego fortfarande känner mig svensk. På många vis. Men jag känner mig mycket mindre svensk än då jag reste. Vilket såklart inte är konstigt alls. Jag känner mig inte särskilt amerikansk, även om många av mina åsikter och funderingar förändrats under de här åren och jag inser att landet färgat av sig mer än jag kanske tror. Däremot känner jag mig väldigt "New Yorks". Fortfarande. Just nu i skrivande stund skulle man nog kunna säga att jag känner mig ungefär 70% som en New Yorker, 25% svensk och resterande 5% som en San Diegan. Eller något ditåt.

Det är främst New York jag saknar. Inte Sverige så mycket. Och jag tänker fortfarande på NYC som "hemma". Mer än vad jag tänker på Stockholm som hemma. Det kan låta konstigt och vissa svenskar kan nog bli lite provocerade av att jag inte i första hand längtar tillbaka till just Sverige. Men större delen av mitt vuxna liv har jag ju levt i NYC. Det är staden där jag började mitt yrkesliv. Det är staden där båda mina barn är födda. Nästan tio år är en rätt lång tid. Och det sätter sina spår.


Våra gamla "hoods" plus lite höst från New Jersey... 
(Storasyster lärde sig cykla nedanför vårt hus vid East River. Kvällsutsikten från vårt vardagsrum. Linbanan mellan Manhattan och Roosevelt Island och i bakgrunden sjukhuset där både Storasyster och Lillebror är födda)


Vår utsikt från lägenheten på 18:e våningen, Upper East Side 


Central Park som blev vår "bakgård och trädgård"Höst i "Parken" som vi kallade Central Park till vardags


På väg hem från våra vänner i Brooklyn 

Men nu bor vi som sagt i San Diego. En helt annorlunda stad. Ett helt annorlunda liv. Både jämfört med Stockholm och New York City. Allt nytt. Igen. Och även om jag ännu inte har kommit till den där riktiga "hemmakänslan" här så har mitt nya hem ändå blivit mitt "vardagshem". Jag trivs jättebra i vår nya bostad här och jag älskar naturen som södra Kalifornien kan erbjuda. Det är sagolikt fantastiskt. Från hav till öken. Fantastiska berg och enorma skogar. Så jo, min nya hemstad växer och jag tror att jag så småningom kommer att älska den också. Lika mycket som jag känner för NYC men på ett annat vis. Det går inte att jämföra äpplen och päron var det någon som sade, men man kan ju tycka om dem lika mycket bara på olika sätt. Men detta får tiden utvisa. Nio månader jämfört med nio år är ju inte riktigt rättvist. Och redan har jag tagit mycket av vår nya hemvist till mitt hjärta. Om vi en dag flyttar härifrån kommer att kännas det också. På något vis tror jag att man när man levt en längre tid på flera ställen alltid kommer att lämna kvar en bit av sig själv då man flyttar därifrån. På samma vis tror jag att man alltid får med sig en bit av varje ställe där man varit och skapat sig ett liv. Man får fler "hemma". På gott och ont. Det jag fortfarande funderar mycket över är hur sådana här flyttar påverkar ens barn. Jag vet att Storasyster är amerikan på ett helt annat vis än vad jag och M någonsin kommer att bli. Samtidigt har hon en stark svensk identitet, både språkligt och kulturellt, vilket vi också tyckt varit viktigt. Hon är dessutom helt klart en City Girl. En New Yorker. Fortfarande. Även om hon numera också älskar body boarding. Havet och poolen. Men hon, precis som vi, längtar regelbundet efter "vår stad" och jag tror att den för alltid satt sina spår även hos henne. Hon fick med sig en bit av NYC när vi lämnade staden, samtidigt som en bit av hennes hjärta blev kvar där. Lillebror däremot kommer ju att känna helt annorlunda. För honom kommer ju Kalifornien att bli hemma. Jag hoppas att vi ska kunna förmedla det svenska språket och kulturen även till honom. Så att han, liksom Storasyster, ska kunna känna att Sverige är en viktig del av hans kulturarv. Men så länge vi stannar här kommer han till skillnad från resten av familjen, att ha endast ett Hemma.


Att kunna ta bilen och vara vid havet och stranden på ca 20-30 minuter är något jag bara älskar


Öknen har jag helt förälskat mig i och jag längtar redan till tidig vår då den återigen står i blom
12 kommentarer:

 1. Visst kan man ha många "hemma", och medan man är på ett av dem längtar man till de andra! Och vad vore livet utan längtan? Just So Cal är ju ett av mina "favorithemma", och vänta bara......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ja man längtar efter sina andra "hemma" lite titt som tätt Olgakatt. :-)
   Snart får du ju komma till ditt SoCal-hemma hallfall! Inte alls långt kvar! Vi längtar efter DIG!
   Kram!

   Radera
 2. Ja, visst har även jag två hemma, som jag brukar skriva om då och då. Det känns så starkt i mig. Precis, de där avskeden när man ska åka tillbaka till USA känns mer och mer i kropp och själ. JAG HATAR DEM som pesten, och de blir INTE lättare med åren. Nej, de blir värre. USCH! Känner också att jag saknar att dela vardagslivet med min familj, men å andra sidan träffar jag nog mina flädrar mer än vad mina syskon i Sverige gör. Ja, mer intensivt då jag är hemma. Träffar kanske min syster mer också än de flesta systrar träffas eftersom vi umgås så kopiöst mkt då jag är hemma, eller då de är här. Men just vardagen...jag vet...
  Och ja, när man är i USA saknar man Sverige, och ibland då jag är i Sverige kan jag sakna DC så mkt. Konstigt det där..

  Jag skulle sakna DC och Northern VA om vi flyttade inom landet, eller om vi flyttade till Sve, men kanske ffa om vi skulle flytta inom USA. JAG vet det. Jag skulle sakna lika mkt som du saknar NYC. Jag förstår så väl att NYC är en stor del av dig, och den du är.
  Du bodde ju där så länge, och tog verkligen staden till dig.
  Jag har inte varit i NYC själv sen du flyttade, och jag kommer att SAKNA dig nästa ggn jag kommer dit och DU inte är där. Det var ju så roligt att träffa dig varje ggn.


  Grattis till 10 år i USA. Själv har jag varit här i 22, känns helt galet det också....

  OCH en liten resa till SO CAL skulle inte sitta fel. K kommer att göra ett internship i LA i sommar, då kanske modern och fadern får för sig att semestra lite i Southern California också, one never knows...

  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Annika, du är ju verkligen djupt rotad i Reston och VA. Så jag förstår att du skulle sakna det oerhört om ni skulle flytta därifrån. Att jag saknar NYC är en del av min vardag nu. Det bara är så och jag har accepterat att det är så, och jag försöker att inte analysera det alltför mycket. Det får ta den tid det tar.
   Sedan börjar San Diego verkligen växa också tycker jag. Det finns så mycket här som är helt fantastiskt. men visst, en stor nackdel är att det är otroligt mycket längre till Sverige....
   Åh, vad roligt att K ska till LA på internship!!! Hoppas verkligen ni kommer och att vi kan ses då! LA är ju inte alls långt. Ni är välkomna att komma hit till San Diego om ni är i LA. Hoppas verkligen vi kan ses! Saknar dig!
   Kram!!

   Radera
 3. Intressant att läsa, själv passerade jag nyss milstolpen att jag har bott längre utanför Uppsala än i. En märklig insikt. För jag ser mig som uppsalabo.. på ett plan. Men ändå inte. Däremot har jag ju rysligt mycket närmare till nära och kära, även om jag verkligen inte träffar dem till vardags. Önskar att jag har ro att formulera mig mer kring det.. men men... skoj att läsa dina texter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vännen! Jo att flytta någonannanstans är ju en resa i sig. Och när man sedan passerar milstaplar i form av avstånd eller tidsperioder så känns det såklart.
   Hoppas allt är bra med dig annars. Jag har tyvärr ingen tid över för tråden alls längre. Men om den fortfarande "lever" och om du är där så hälsa de som fortfarande minns mig! :-)
   Kramar!

   Radera
 4. Bra och fint skrivet, jag förstår precis vad du menar och känner ju mycket igen mig.
  Förstår verkligen till fullo dina känslor inför NYC, som jag såg du skrev i en kommentar också. du har accepterat att saknaden, intrycken och det som åren där gjorde med dig är en del av dig nu. Som utlandssvensk med många år i ett land, på en plats kanske man inte först tänker på hur stort avtryckt den där staden/platsen man levt så många år faktiskt gör med en. Man har varit van med att bara ha de där känslorna gentemot Sverige men plötsligt sker en ny vändning i livet, man börjar om på en ny plats i det nya (inte längre så nya...) landet och man inser allt det du gjort nu, om hur mycket hemma NYC var för dig. Ja, det förstod du ju redan då du levde där men hur intensivt och HUR viktigt och starkt präglad livet och staden gjort på dig kanske blev tydligt först då du flyttade.
  Håller för övrigt med dig om det där med avsked, det blir inte enklare ju mer man gör dem. Samtidigt kan jag känna att avsked man gör här, för jag tycker vi haft så många som kommer och går. Som flyttar, det blir avsked och de kan kännas så stora, för även om ingen flyttar utomlands utan bara inom landet så är ju avstånden så hiskeliga att det känns så avklippt och stort då folk flyttar. Jag kan ibland känna en liten rädsla för att inte investera mer, folk flyttar ju ändå... men så vill jag inte heller börja tänka, jag vill investera och satsa på relationer även om jag inget vet om fortsättningen. Men, men...
  Vad gäller Sverige (och även Åland i mitt fall) så vet jag inte så mycket mer vad jag känner, det är mångdubbelt och har förändrats mycket under årens lopp. Vad jag saknar, vilka jag saknar. Vissa saker, vissa människor mycket mindre, en del mer. Man förändras ju själv och därmed behoven, antar jag.
  Det ska bli intressant hur det blir med lillebror och hans känsla och identitet inför såväl det svenska som det amerikanska. Många med flera barn säger ju att barnen inom samma familj kan ha väldigt olika känslor och identiteter inför det svenska osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anne!
   Och ja det är något av en precis som ständigt pågår Och jag har insett att jag för alltid kommer att leva med min längtan och saknad. New York är en stor del av mig nu och kommer alltid att vara det. Samtidigt som jag verkligen försöker att också ha ett hjärta öppet för min nya hemstad.
   Och det här med avsked är svårt svårt svårt. Och som du säger handlar det även om avsked av vänner man har här. Inte bara i Sverige. Vi har ju gått igenom många sådana avsked också under våra år i New York när det var andra som flyttade före oss. Jobbigt.
   Och ja, det är med att ens barn kan få olika känslor för platser och även nationaliteter är ju inte så konstigt egentligen. Allt beror ju på hur deras uppväxt ser ut.
   Kram!

   Radera
 5. Tio ar ar lang tid och mycket hinner handa. Man utvecklas och blir del av sin nya omgivning. Jag forstar absolut att man kan ha flera hem. Min kansla ar att man kanner sig betydligt mer svensk da man ar utomlands som svensk och nar man kommer hem kanner man sig valdigt annorlunda och osvensk trots att man ar svensk. Komiskt pa manga satt men man blir en mix av lite allt mojligt pa gott och ont. Man blir bade sig sjalv och lite av en varldsmedborgare.Ni ar ocksa en mixad familj dar bada barnen ar fodda som amerikanska medborgare. Tva svenskar och tva amerikaner. En harlig mix. Grattis till tio ar I USA.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det underligt Desiree att hur man än gör "sticker man ut" :-) Osvensk i Sverige och svensk utomlands haha! Men det är nog som du säger så att man tar upp så mycket av sin omgivning att man förändras och därmed inte riktigt passar in i den "ovanliga mallen" oavsett var man befinner sig. Fast i just NYC tyckte jag det kändes väldigt "hemma" ändå kanske för att så otroligt många var i samma livssituation som oss vad gäller just detta med att komma från olika bakgrund och skapa sig ett nytt liv på den platsen.
   och ja, vi har ju två amerikaner i familjen också det har vi. :-)
   Kramar!

   Radera
 6. Grattis och bra kämpat. Ett sånt äventyrligt liv ni har.

  Kram
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Suzesan! Vad gullig di är och tack även för att du följt med mig så länge här på bloggen!!!
   Kramar!

   Radera