tisdag 17 november 2015

Mitten av november

Så börjar vardagen åter ta över efter det fruktansvärda som skedde i Paris i fredags. Men jag kan ändå inte skaka av mig den känsla av olust, sorg, vrede och maktlöshet som sköljde över mig då. Världen är inte som den borde vara. Det känns mörkt just nu. Ändå försöker jag att se ljuset i mörkret också. Jag tror vi måste det. Annars går vi under.

Det har ju även varit en hel del diskussioner kring detta med vilka nyheter som får genomslagskraft i media. Detta efter terrordåden i Paris. Att IS dagen innan utförde terrorattacker i Beirut skrevs det nästan ingenting om vare sig i vanlig nyhetsmedia eller i sociala medier. Detta har stötts och blötts. Och visst, håller jag med om att ALLA sådana här vansinnesdåd är lika hemska. Lika fruktansvärda. Vi är alla människor och vi lider lika mycket var vi än bor. Och självklart ska vi inte blunda för eller ignorera när det händer tragedier runt om i världen. Samtidigt känner jag på ett personligt plan att vi som sagt inte är mer än människor. Och som människor reagerar vi alltid starkast på de händelser som kommer nära oss. Som kryper in under vår hud. Eller som exploderar i ansiktet på oss. Och Paris är en stad jag själv har en relation till. Jag har varit där ett antal gånger. Både för nöjes skull och för jobbet. Dessutom känner jag personer som bor och lever där. Så självfallet kommer en sådan här tragedi närmare mig när den sker i Paris än i Beirut. Och jag tror detta gäller många av oss européer och även bland många amerikaner.

Men jag håller helt med i sak om att nyhetsvärdet och därmed även bevakningen och rapporteringen skiljer sig enormt åt beroende på var och vem som drabbas. Och jag tycker det är viktigt att vi ändå har det i bakhuvudet. Att vi är medvetna om detta. Perspektiv. Är. Alltid. Bra.

*) Bilden här ovan är lånad från kampanj.skiftet.org

Här på hemmaplan, i den lilla lilla världen rusar vardagen vidare som sagt. Vi är redan inne i mitten av november och jag kan inte fatta att tiden gått så fort. Nästa vecka är det Thanksgiving! Himmel! Storasyster har lov hela veckan då. Vi har dock ingenting direkt planerat utan jag hoppas vi kan vara lite spontana samt få bara ta det lite lugnt. Vara tillsammans som familj. Även om M kommer att jobba lite den veckan också så kommer vi ändå får en relativt lång ledighet ihop. Det ser jag verkligen fram emot! Och den här veckan är det halvdagar hela veckan eftersom lärarna har utvecklingsantal med föräldrarna. Och det sker inte på kvällstid som på min gamla tid i skolan i Sverige på 80-talet, utan här sker det även på eftermiddagarna.

Temperaturen har definitivt sjunkit nu och det känns höstigt i luften. Skönt tycker jag. Jag njuter av att frysa lite på kvällar och morgnar. Men det är ändå oftast runt 20-25 grader på dagarna. Så någon riktig höstkänsla har jag ingen. I söndags tog vi en liten promenad i Rancho Penasquitos, en ravin som löper i öst-väst-riktning intill oss. Sen eftermiddag och solen flödade som guld. Lagom varmt var det. Här nedan är några bilder från den promenaden. Och ja, så är alltså november här hos oss.
4 kommentarer:

 1. Ja, du har så rätt. Så är det. Alla i väst har en stark relation till Paris. Inte konstigt att det blir sådana ringar på vattnet.
  Det är otäckt, nu hotas ju DC också (inte ett dugg förvånad). För j-gt, men man orkar ju inte tänka på det, och leva måste man ju göra ändå. Det som hänt får inte påverka oss för mkt, och det gör inte det heller. Folk lever på som vanligt, och det är nog bara väldigt bra.
  Min dotter har också ledigt hela nästa vecka :-) Hon kommer hem på fredag. LÄNGTAR!!!
  Ska bli härligt med Thanksgiving. Fint hos er nu! Förstår att du njuter av lite svalare temps.
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Annika, man MÅSTE ju leva som vanligt. vardagen måste få fortsätta. Även om sådana här händelser självklart sätter djupa spår i både oss individer och i samhället.
   Så härligt att ni får hem Karolina nästa vecka! Förstår att du längtar!!!
   KRAM!

   Radera
 2. Det verkade som det tog exakt tre sekunder innan folk slängde sig in i arga debatter om VEM det var mest synd om, VEMS fel det var och vad vi skulle göra åt det (bomba alla arabländer, stänga ute alla invandrare, etc., etc.). Det var synd. Jag tycker vi kunde fått vara kvar i sorgen lite längre innan det blev politiskt hönshus av alltihop (och det här skyller jag inte bara på det konservativa utan ALLA - det är en del av hela sociala medie-fenomenet känns det som).

  Tycker också det är skönt med det här vädret! För mig är detta alldeles lagom höst :) . Ska ni till Sverige i jul eller hur var det med det? Och förresten, ska ni gå på December Nights i Balboa den 4e - lucia-tåget?
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det nästan lite konstigt hur precis allting nuförtiden kan vändas till "kränkningar" och skuldfrågor. Jag förstår inte. Varför kan man inte enbart enas. I någon slags motstånd över fruktansvärda dåd som dessa. Varför måste allting få titlar och katalogiseras. varför måste lidande jämföras och vägas mot annat lidande? Jag förstår det inte. Även om jag självklart inser att media (och kanske till stor del sociala medier, men även nyhetsmedia som t ex CNN, BBC etc) rapporterar olika intensivt beroende på att nyheter har olika "nyhetsvärde". Vilket inte får likställas med olika värde.
   Svenska skolan ska representeras i Balboa Park under December Nights. Med vår fiskdamm. Så kom gärna och fiska!!!! :-) Jag håller på och försöker organisera detta nu vilket inte är det enklaste....
   Hoppas vi kan ses snart också det hade varit kul!
   Kram!

   Radera