torsdag 21 januari 2016

Jonas på intågande i öst men här i väst har vi varmt

På amerikanska östkusten förbereder man sig för en av de värsta snöstormarna på länge länge. Det är stormen Jonas som är på ingång. Tydligen ska han dra in under morgondagen, fredag. Jag saknar INTE de här ovädren alls. Minns så otroligt många snöstormar under våra år i NYC. Vissa utspelade sig mest i TV-kanalernas nyhets- och väder program medan andra faktiskt levererade en hel del snö. Ibland lamslogs hela staden. Och vi som bodde på 18:e våningen kunde ofta känna av de starka vindarna i huset. De liksom tog tag i väggarna och fönstren vibrerade. Fast visst är det otroligt vackert och mysigt med ett snöklätt New York City, det är det. Efter att stormarna bedarrat och man kan njuta av vit snö och blå himmel. Att då gå till Central Park och njuta av snön. Åka pulka. Göra snöänglar. Kasta snöboll eller rulla en snögubbe. Det är fantastiskt. Det kan jag sakna.

Central Park är magiskt när snön pudrat den vit

Under de åren jag jobbade i New Jersey och pendlade med bil var det åtskilliga dagar jag fick jobba hemifrån istället för att köra dit. Flera gånger stängde hela arbetsplatsen på grund av att de inte tyckte det var säkert för folk att köra dit. När det blir riktiga snöoväder i USA kommer det ofta enorma mängder under kort tid vilket kan skapa kaos både i städer och på motorvägar. Dessutom kör man inte med vinterdäck vilket självklart också bidrar till att just trafiken drabbas. Sådana här dagar stängs också ofta skolorna. Så kallade "Snow Days". Något som alltid var knepigt när båda föräldrarna arbetade men plötsligt skulle barnen stanna hemma. I NYC hade vi tur för vi hade ett så bra nätverk. Vi hjälptes ofta åt flera föräldrar. Plus att både M och jag hade relativt flexibla arbetstider där vilket gjorde det möjligt att pussla runt med tiderna under dagen.

En av våra s.k "Snow Days" i NYC för ett antal år sedan (tror 2012)Detta är normalt en trappa, men snön gjorde den till en lagom pulkabacke.


Och ja, jag ser en massa oerhört vackra, stämningsfulla bilder nu från Sverige från den vinter som kommit dit. Nu är det väl vitt i stort sett i hela landet. När vi reste därifrån precis efter nyår hade ju snön ännu inte kommit till Skåne, men vintern hittade dit bara lite efter att vi var tillbaka här. Och ja, när jag ser de här bilderna rycker det lite i min vinterlängtan. Men när jag sedan tänker på hur jobbigt jag tyckte det var att dra på Lillebror alla vinterkläder när vi var där i julas så lägger sig min vinterlängtan rätt fort ändå. Det är ljuvligt med vinter, men vintervardag med småbarn är rätt jobbigt och jag ska erkänna att jag är mest glad att jag slipper. 

Sista gången vi åkte pulka i "Parken" (Central Park). Det var januari 2014, alltså ca 2 månader innan Lillebror tittade ut.

Som sagt, stormar som Jonas är inget jag saknar alls. Och jag tänker mycket på alla våra vänner på östkusten. Och jag hoppas att de ska fixa detta bra. Att inga ska skadas eller råka ut för stora skador på hus och hem. Att de ska klara sig från bilolyckor och halkolyckor med brutna ben. Och strömavbrott. För det är vanligt det med då stora snömängder dimper ner i förorten. I vissa fall kan man bli av med strömmen länge vilket verkligen inte är kul när temperaturen kryper ner långt under nollan.

Nej, här borta på Västkusten är vi väldigt förskonade från vädrets makter. Iallafall den här sortens makter. Och vinter känns just nu väldigt avlägset. Det har visserligen varit ovanligt kyligt här för årstiden, just på grund av El Nino. Men idag var det nästan sommarvärme igen. Med temperaturer strax över 20. Nu tänker jag på er där borta i öst och jag följer vädret. Håll er varma och ge er inte ut om ni inte nödvändigtvis måste!


Bild från i måndags då vi var ute på eftermiddagen och de här galna barnen enbart hade t-shirts samt var barfota! DET tyckte jag verkade lite väl kallt för min egen del. Idag hade jag dock flip-flops igen. Och svettades lite i min långärmade tröja.


Såhär har jag ofta klätt Lillebror senaste tiden. Bomullsbyxor och långärmad t-shirt men med en stickad tröja över. Det har känts ganska lagom.


4 kommentarer:

 1. Vet inte hur hårt NYC kommer att drabbas av Jonas. De ska få det mesta på lördag. OCH säkert blir det tufft, eftersom det ALLTID blir tufft när det kommer mkt snö.
  Nu kan man liksom känna hur hela luften darrar av fasa och förväntan. DET känns. I skrivande stund är det mulet, kallt (-6) och det ser hotfullt grått ut. Tror vårt börjar vid 13 idag. Imorrn är det blizzard här i DC. Många tror att det blir en av de värsta snödrabbningar stan nånsin haft. OCH ja, det är nog DC, Baltimore som får det mesta av denna storm denna gång.
  Jag ser fram emot det. Men även jag känner lite oro. Strömavbrott tex, den hårda blåsten, alla gamla träd.
  Sånt.
  Jaja, du lär få höra vad som händer.
  Du slipper det, och det kan jag förstå att du tycker är skönt.
  Trevlig helg och stora kramar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att det inte blir så illa som medierna och meteorlogerna spår. Just sådana där kraftiga stormar kan ju verkligen göra stor skada både på egendom och folk.
   Var rädda om er!
   KRAM!!!

   Radera
 2. Saknar definitivt inte varken att dra på sig hela vinterutstyrseln - som tar 10 minuter - kl. 6 på morgonen då hundarna ska ut eller för den sista kissrundan klockan 10 på kvällen! För att inte tala om mitt i natten, ovanpå pyjamasen, med magsjukehundar...

  Med de där stormarna vi hade i Boston hände det ofta att vi halkade på isen och föll för trottoarerna och uppfarterna var så dåligt skottade. Och i Boston låg tvättstugan så man fick gå genom trädgården för att komma dit - brrr. Men håller med om att det är otroligt vackert med alla snöbilderna! Nån vecka om året kunde vara okej...

  SvaraRadera
 3. Nej jag saknar inte allt jobbigt med vintern. Men visst saknar jag det vackra. Och doften av snö. Jag älskar doften av snö! Och såklart är det alltid roligt med vintersport och att leka i snön. Så jo det saknar jag. Men just nu är det skönt att slippa vardagen med vinterkläder och annat. Slask och grus och kyla. Och att slippa köra bil på vinterväglag är skönt.
  Njuter idag av den behagliga temperaturen.

  SvaraRadera