torsdag 14 maj 2015

Det här med Vänskap

Det här med vänner och vänskap. Jag har funderat på det. Lite till och från. Särskilt nu sedan vi flyttat. Hur väl ska man egentligen känna varandra innan man definierar en person som en vän. Och i vilken enhet definieras vänskapen? Tid? Närhet? Hur viktigt är det med nära vänner som man fysiskt kan träffa och prata med? Är det så att vissa vänner bara måste man kunna träffa i verkliga livet för att vänskapen ska hållas vid liv? Åtminstone på det djupare planet. Eller räcker det med att ha kontakt via vår moderna teknik? Sociala medier. FaceTime? Skype? Kanske email och chattar samt då och då ett telefonsamtal? Jag kan säga att i mitt fall så har jag en del vänner som jag kanske inte ser eller ens hör av på flera år. Men när vi väl träffas eller pratar så är det som om vi sågs igår. Och den där fantastiska känslan av att veta att de FINNS. För mig. Oavsett hur långt bort eller hur länge sedan vi hade kontakt så vet jag att jag skulle kunna höra av mig till dem närsomhelst om jag skulle behöva. Sådan vänskap är väl den jag värderar allra högst.

När man flyttar runt i vuxen ålder förändras ens sociala nätverk. Att byta land, miljö, kanske språk. Att bryta upp från det välkända för att sedan försöka anpassa sig i ett nytt socialt mönster. Att på många vis börja om. Att inte kunna luta sig mot "gamla meriter". Inte ha några gamla barn- eller ungdomsvänner att falla tillbaka på. Hitta tillbaka till. Eller få draghjälp av mot nya bekantskaper. Att stå ensam och återigen fundera på vem, var och hur man ska kunna bygga upp en ny grund av vänner.

För nästan 10 år sedan lämnade vi Sverige. Flyttade med två resväskor var till New York. Och där började vi om. Med vänskapsbygget. Det tog tid. Det var arbetsamt. Men det gick. Och i den miljön vi båda arbetade och bodde i var det ändå något som gick relativt smärtfritt. Iallafall kan jag känna så såhär i efterhand när jag ser tillbaka på våra nästan tio år där. Och idag nästan tio år senare kan jag helt ärligt säga att några av dem jag lärde känna där tillhör nu mina allra närmaste vänner. Men när gick dessa "nya" vänner från att vara just "nya" till att bli "gamla" vänner som känner mig otroligt väl? Jag kan inte själv svara på det. Vissa lär man känna fort andra tar längre tid. Det här handlar om personer som aldrig träffat min familj, som har noll koll på min bakgrund, som jag inte heller har någon bild av från deras uppväxt. Vi kommer från olika länder med olika språk och olika kulturell bakgrund. Men de har kommit att stå mig väldigt nära. På många vis förstår de min situation så som den är idag bättre än andra äldre vänner. Just för att vi delat så många problem, funderingar och glädjeämnen.

Men så var det dags igen. Nu. Vid flytten hit till San Diego. Nu lämnade vi återigen vår sociala trygghet. De vänner vi fått under vår tid i staden som fortfarande håller fast mitt hjärta. Återigen en ny plats. Samma land förvisso. Och samma språk. Men ändå, stora skillnader. Både geografiskt, kulturellt (jo det är skillnad på öst och väst även här i USA) och kanske framförallt hur vi nu skulle leva vårt vardagsliv. Plötsligt var vi återigen tvungna att försöka lära känna nya personer. To. Befriend.

Och jag upplever att det går. Sakta. Men. Det. Går. Fast lätt är det inte. Här liksom i NYC  träffar vi dessutom en hel del personer och familjer som flyttat ofta. Bytt länder. Världsdelar. Landsändar. Språk. Kultur. Och det väcker tankar om detta med vänskap. Hur hittar man varandra? Och kanske framförallt hur behåller man sin vänskap med de vänner man har men som man vet att man knappt kommer att träffa igen? Mer än via internet. Kan man underhålla vänskap på distans? Och även om man kan det som vuxen, kan man göra det även som barn? Hur är det att var barn och ständigt behöva lämna vänner och försöka hitta nya? I vår vardag här i san Diego idag är det ju något som många familjer i Storasysters skola har erfarenhet av eftersom många av de barnen har minst en förälder som är militär. Vilket innebär att de ofta bor endast ett par år på en ort för att sedan flytta till en annan. Det kan handla om olika militärbaser här i USA men även i andra länder.


Jag kan ibland känna att genom att leva på det vis vi har valt så har jag "berövat" mina barn (främst Storasyster då eftersom Lillebror än så länge är så liten) den där trygga uppväxten som jag själv hade.
Med det naturliga nätverket av vänner och familj nära. Ett nätverk som hela tiden byggs ut och underhålls. Utvecklas. Ett nätverk som inte enbart innefattar barn utan även vuxna. Alla de som finns omkring en i ens närmiljö. Ni vet, grannarna man växte upp med, personalen som jobbade i "vår" affär och som man pratade med varje gång man handlade med föräldrarna.

Nu har hon istället redan, innan hon ens fyllt 7 år, vänner utspridda i USA. Hennes äldsta vänner finns i Brooklyn, Washington DC och Boston. Sedan har hon även en del av sina bästa vänner kvar i NYC såklart. Samt att hon räknar vissa av dem hon lärt känna i Sverige som sina vänner också. Här i San Diego börjar hon att bygga upp ett nytt nätverk hon också. Av vänner. Men som jag just nämnde så är det många av familjerna här som flyttar efter ett par år och i hennes klass har hon redan ett par klasskamrater som flyttat eller som kommer att flytta innan nästa skolår. Hur påverkas man som barn av att ständigt behöva säga hejdå till nyfunna vänner? Blir man superduktig på att ta kontakt med nya personer eller orkar man i längden inte att "gå ut på jakt"?

Jag läste nyligen detta mycket intressanta blogginlägg som handlar om s.k korttidsvänskap, eller kanske snarare vänner man hittar men som man delar sitt liv med endast under en viss period i sitt liv. Just så som är så vanligt för personer som flyttar mycket. Hur ofta orkar man "investera" i ny vänskap om man redan på förhand vet att den inte kommer att "vara"? Iallafall inte i fysisk form. Jag tyckte det var ett mycket intressant inlägg. För det är jobbigt och energikrävande att skapa nya vänskapsrelationer. Och det är framförallt otroligt svårt när man måste skiljas från nära vänner. En sorgeprocess. Så finns det en gräns? När man inte riktigt orkar längre. När man ger upp. När man inte längre tycker att det "är värt det"? När man känner att det negativa med avsked och uppbrott tar över och därför orkar man inte investera vare sig sin tid eller rent känslomässigt? Eller är det så att riktig vänskap alltid övervinner sorgen då man inte längre kan umgås på det sätt man gjort när man lärde känna varandra? Då när vänskapen utvecklades. Fördjupades. Det kan ju handla om år eller om en mycket kortare tid än så. Blir sådant svårare och jobbigare och svårare med åren? För som barn och även ung var det ju väldigt vanligt att man träffade nya kompisar och vänner i olika sammanhang och att man tappade kontakten med många av dessa när man gick in i nya skeenden i livet. Ibland kunde sådant vara jobbigt, men ofta skedde det helt naturligt. Som en del av livet.

Jag såg även att min bloggvän Katta precis reflekterat en del om detta med vänner och vänskap på sin blogg. Hur olika omställningar i livet gör att man måste och vill hitta nya vänner. Hon nämner bland annat att hon med åren blivit mer kräsen. Och jag tror det är något som många känner igen sig i. Säkert mycket just för att det är energikrävande att lära känna nya personer. Att påbörja en ny relation. En vänskapsrelation. Precis som i en kärleksrelation så vet man mer vad man "vill ha" när man är äldre. Och att det även i en vänskapsrelation handlar om ett givande och ett tagande. Man måste hitta en balans. Läs gärna hennes inlägg här.

Hur tänker ni om det här med vänskap? Har ni de flesta av era nära vänner runt omkring er rent geografiskt eller har ni vänner spridda över jorden? Hur ser ni på vänskap i tiden? Finns det vänner man har under vissa perioder i livet men som man senare tappar kontakten med? Och känns det okej eller sörjer och saknar ni dem? Tycker ni det är jobbigt att ta nya initiativ för att utöka er vänkrets eller är det något ni gör mer än gärna?


13 kommentarer:

  1. Sånt här är jobbigt. Det är svårt med avstånd, så är det bara, men det behöver dock in alls betyda att vänskapen minskar, det blir bara annorlunda att inte ha det där vardagliga, att inte hänga med i alla små grejer. Eller att kunna komma direkt om någonting allvarligt händer. Det kan man ju inte, man är långt bort, man missar bröllop och begravningar. Men jag håller med om att det också går ganska bra att hitta nya vänner. Jag bryr mej inte så mycket om hur många de är, har hellre få som jag känner väl. Jag tror också att dina barn kommer få många vänner och att det finns positivt och negativt med både att växa upp på samma plats som att flytta omkring en del. Samhället har också förändrats mycket och jag tror det är lätt att idealisera en trygg uppväxt i Sverige. Det kan också vara befriande att inte fastna i en roll som man ju nästan alltid gör i en och samma skola och stad och att man nog blir mera öppen. Beror ju förstås också på ens personlighet. Intressant ämne!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steel City Anna, ja det är svårt med avstånd. Man försöker såklart göra det man kan för att minimera dem men ibland är det jobbigt. Ändå är jag väldigt glad över att faktiskt HA vänner som jag aldrig skulle lärt känna ifall jag stannat på samma plats hela livet. Att ha vänner i olika delar av världen med olika perspektiv på livet har gett mig mycket.
      Tänker dock en del på just barnen. Mina och andras. De är mycket mer formbara än vi vuxna. Å andra sidan kan jag känna att för dem kanske det är ännu viktigare att faktiskt SES på "riktigt". Att kunna leka ihop. Sådant ändras säkert med åldern så när de blir större fungerar det bra med sociala medier och chattar och sms etc, men som små är det ju onekligen fysisk kontakt som är viktigt.
      Håller även med dig om att det är kvaliteten inte kvantiteten på vändkretsen som har betydelse.

      Radera
  2. Svåra frågor. Jag tycker det blivit allt svårare att bygga upp vänskapsrelationer ju äldre jag blivit. Sen kommer naturligtvis annat in i bilden också - hur mycket tid och energi man har i allmänhet (emellan jobb, familj och annat) och som du säger om man från börjar tänker att man kanske ändå kommer vara på väg bort rätt snart och är det då någon mening att investera helhjärtat. Går man dessutom igenom svåra eller livsförändrande erfarenheter så förändras ens existerande vänskaper och kanske också ens förmåga att skapa nya vänskaper. Hur "öppen" och social man är beror ju helt på hur mycket förtroende man har att man ska mötas av kärlek (på vänskapsnivå), förståelse eller vänskapligHET om man nu försöker anstränga sig och skapa en riktig relation.

    I det där finns det också en stor kulturell skillnad. Du kanske har andra upplevelser men min erfarenhet har varit att många av våra amerikanska bekanta har varit otroligt duktiga på att skapa bekantskaper men mycket mera tveksamma att sluta vänskaper i den mening jag lägger i ordet. Det är nog inte för att de är "ytliga" (som jag många gånger hört besvikna svenska bekanta tycka) utan snarare som du säger för att de vant sig vid ett liv med ständiga uppbrott där det helt enkelt tar för mycket energi att ständigt öppna sig och skapa nya nära relationer. Så istället har de valt att bara släppa in ett par få barndomsvänner och familjen istället.

    Överhuvudtaget - för att sammanfatta - en riktig vän är en sällsynt och underbar gåva. Hittar man en sån - oavsett om den personen är om hörnet eller långt borta - ska man vara väldigt tacksam och vårda den väl! Jag har slarvat bort en hel del vänskaper under de mörka åren och det ångrar jag ganska mycket... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det så att riktig vänskap är något man ska vårda och förvalta. Frågan är väl mest hur man gör det på bästa sätt genom livet. Oavsett hur nära eller långt ifrån varandra man bor. Men visst kan avstånd försvåra eller göra det mer komplicerat. Å andra sidan är många så upptagna med sina vardagsliv (som du också nämner) att jag inser att en del av mina svenska vänner inte ses så ofta de heller fast de bor i samma stad.
      Att amerikaner inte är lika enkla att lära känna mer på djupet är helt klart något många européer har känt av. Själv har jag inte så jättemånga "helamerikanska" vänner faktiskt. Några. Men efter våra år i NYC är nog de flesta av våra vänner där från andra länder eller har föräldrar från andra länder. Å andra sidan uppfattar jag flera av dem som väldigt amerikanska rent kulturellt eftersom många av de gått i skolan här i USA och jag tror att om man bott i ett land sedan barn- eller ungdomen så formas man mest av det landet. Men visst, att de även har andra kulturella rötter bakåt kanske gjort dem något mer öppna inför andra relationer? Vad vet jag?
      Jag tror också på att vissa väldigt bra vänner som man haft i livet är sådana man kan "återkomma" till. Även om man tappat dem under vissa perioder. Så kanske är det värt ett försök för dig att försöka återuppta kontakten med de vänner du känner att du "slarvat bort"?
      Tack för att du delade med dig av dina tankar!

      Radera

  3. Oj vad svårt det är att kommentera i den här sortens kommentarsfält. Jag hade precis skrivit en lång kommentar, och skulle redigera den. Då hoppar hela sidan till och hälften av texten försvinner. Det är samma hos er alla som har denna sort av kommentarsfält, svårt att korrigera fel när man läser igenom sin kommentar. Men aldrig har bitar försvunnit förr. GRRR!!!

    Nåväl, Peter är ju en sådan där Air Force Brat! Hans pappa var i UAF. Under hela Peters uppväxt flyttade familjen, inom USA. Men de bodde även i Tyskland i två olika perioder. Jag vet inte hur många ggr under dessa år som Peter bytte skola, men åtskilliga. Hela skoltiden var min svärfar i UAF, Han gick i pension från UAF samma år som Peter började college. SÅ P vet vad det innebär att ryckas upp. Han har nog inte tagit ngn skada av det, ungarna lär ju sig att snabbt skaffa nya vänner. MEN när Karolina skulle börja skolan ville Peter att vi skulle försöka bo kvar under hela skoltiden, och så blev det ju.
    Men å andra sidan så hade hon ju också lätt klarat både en och två flyttar om det hade behövts. Så jag tror ni kan vara lugna vad gäller Ella. Jag flyttade själv när jag var 6 år, bara från Hässelby till Bromma, men iallafall. Jag förlorade alla mina vänner, fastän det var så nära.
    Men, jag skaffade ju nya vänner och det gick bra, och de vännerna har jag kvar än idag. VISSA av dem. OCH det är precis som du säger, vi tar bara upp den röda tråden och tar vid där vi slutade. UNDERBART!!! Sen har jag absolut förlorat vänner genom åren, det har runnit ut i sanden. Jag tycker det visar sig fort då man flyttar om man verkligen har en djupare vänskap, eller inte.
    Fördelen med SD är väl just den att det finns en stor mångfald där, precis som här och i NYC. DET är ju jättebra för alla som är nya, underlättar. Tänk om ni flyttat till en liten stad i mitten av USA nånstans. DET hade nog varit ganska tufft, tänker jag. I SD finns det många i er situation. BRA! OCH genom Ella kan jag tänka mig att ni träffar vänner också. Sen minns jag att parken var ett bra ställe då man hade småbarn. Alltid slog man sig ihop med ngn mamma o började snacka.
    Men visst är det svårt med vänskap i vuxen ålder. Håller med!! Jag har en core-grupp med goda vänner, inte jättestor, men ändå. Det känns tillräckligt för mig. Jag är tacksam så länge ingen av dem flyttar, men vet att det är ett hot hela tiden. Expats, och andra flyttar ju ofta.
    Ja, jag kan sakna mina äldsta vänner hemifrån, dem jag känt sedan ettan. Tycker att vi har en alldeles speciell flow då vi ses. Mer så än med ngra andra. vet inte om det beror på att vi gått i samma klass? Kommer från samma förort? Har varit jättekompisar? Vet inte. Men det är den gruppen jag känner mig mest hemma med. Mer så än med ngn annan. De vänner jag fått efter dem har varit underbara, och ngn/ngra har jag verkligen kommit in på livet och en av dem har blivit en "bästis", iaf. Jag tänker att jag har flera bästisar, jag kan räkna dem på ena handens fingrar. Ja, du vet vad jag menar, med dem man verkligen ligger på samma våglängd. Om jag skulle flytta härifrån idag skulle jag nog få skitsvårt att skaffa vänner, om vi flyttade till en ny stad. På ett sätt lockar tanken med en flytt, men på ett annat sätt INTE. OCH det är just med tanke på vännerna.
    Det är svårt, det här med vänskap är verkligen inte helt lätt. Men om ni flyttar med Ella och O en och tre gånger till under deras skoltid så kommer ju inte att betyda problem. Jag ser ju det på Peter o hans systrar, och på andra som flyttat mkt. De säger ju alla att det innebar jättestora fördelar också. Idag är det ju lättare att hålla kontakt, via FB, Insta, Twitter och SMS och FaceTime. men visst, vid en flytt visar det sig vilka som var nära vänner, och vilka som inte var så nära som man kanske trodde.
    Det blev långt detta, och det hakade inte upp sig denna gång. Stora bamsekramar!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika för ditt fina och uttömmande svar! Och ja jag vet att vi pratat om detta tidigare också lite eftersom du nämnt att Peter flyttade så mycket som barn. Det ÄR tufft på många vis. Samtidigt är det säkert så som du säger att de lär sig också. Detta med att man måste ta initiativ till ny vänskap på nya ställen. Men visst är det lite komplicerat. Så mycket av åtminstone min trygghet ligger i att jag vet att jag har åtminstone ett pr vänner omkring mig som kan ställa upp. Både mentalt och ibland kanske praktiskt.
      Att flytta i vuxen ålder är inte helt lätt. Dels har man rutiner som är lite svåra att byta mot nya ;-) Och dels så är det svårare att hitta nya vänner och bekantskaper i vuxen ålder. Vi har ju fördelen att ha barn i skolåldern samt yngre, vilket underlättar mycket. Men ändå tycker jag det är knepigare här i San Diego än vad jag tyckte det var i NYC. Men visst inser jag att mycket berodde på hur vi jobbade och levde där. Lite bodde vi ju i en "bubbla".
      Kram!!!

      Radera
  4. Oj, vad jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Ibland på Filippinerna var ensamheten stor. Det var än svårare att finna vänner där som ville bli ens vän på lika villkor. Då många är rätt fattiga där. Det blev betydligt enklare att flytta till Kuala Lumpur. Det är jobbigt att flytta och börja om med kontakter i ett. Jag kan ändå tro att det är enklare då man har barn eftersom man träffar många vuxna som också har barn, Hoppas ni ska trivas där ni nu bor och att ni finner nya fina vänner. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror som du att det underlättar att ha barn när det kommer till att hitta nya vänner. Dock är det ju så att bara för att man har barn i samma ålder klickar man ju inte alltid med varandra. Men visst, man har dock en viss genemsam träffpunkt där man lättar har chans att stöta ihop med andra vuxna. Jag förstår att det måste varit extra komplicerat för dig att hitta vänner när man kommer från samt lever under så otroligt olika ekonomiska förhållanden. Sådant kan ju göra att det är svårare rent praktiskt, men även så tror jag att det skiljer sig mycket i hur man ser på sig själv, sin omvärld och ja relationer också kanske om det handlar om väldigt stora skillnader. Ens erfarenheter är ju väldigt olika och det svåra är kanske att hitta en balans så det inte blir fel eller så att någon känner sig "underkastad" och beroende av den andra eller att den andre känner sig utnyttjad.
      Kram!

      Radera
  5. OJ så bra skrivet. Jag har flyttat av olika omständigheter. Jag är aldrig ensam någonsin. Men jag har nyligen hittat alla mina gamla vänner som jag lärt känna under livets gång på olika ställen. Lycka. Vi är många. Sammanlagt kanske hundra och mer. Vi umgås inte och gjorde inte då hela tiden men vi har starka band. Det är som en familj eller lite som en slags vänskaplig "förälskelse". Några av dem gav mig tårar då jag längtat och så visade de bilder på sina barnbarn osv. Jag kände att vi borde delat det. Jag vet att jag valt underbara människor som vänner runt mig. Jag är tacksam för de valt mig. Nu här i stan har jag massor med nya vänner men jag umgås inte med dem mer än ytligt. För jag ska lämna stan. Men här i stan är de komplicerade. MYCKET!!! LÄTT att bli ensam här. LÄTT!! Jag ska flytta hem till Varberg (letat lägenhet i fem år och det är sån kö och de går bra på kötid....nu snart är det min tur. Fick en fin men backade på den för hyran.) så jag har själv valt att inte ta in någon nära att behöva sakna. Så småningom ska jag bygga ett lite bo i Finland har jag tänkt. Nåt. Men hemma för mig är Varberg. Internetvänner är bra. Man lär känna varandra på ett annat vis än i verkliga livet. Jag har två kvinnor som jag lärt känna över internet i början på 2000talet och vi är "bästisar" En av dem har jag aldrig träffat ännu på riktigt. Nu är de med lite i min gamla vänkrets. Det är kul. Men på internet är det lätt med missförstånd och jag har sett hur folk kivas och så städar de i vänlistor. Riktiga vänner är jaaa det går inte att förklara. Jag älskar mina. Flyttar man mycket som barn så kanske de själva hittar var de har sina rötter. Någonstans. Var deras hemma är. FÖR MIG har bloggvänner och internet vänner gett mig så mycket. När jag inte har någon att prata med hemma så babblar jag på internet."Ansiktsboken. och genom att läsa inlägg och skriva kommentarer. Jag har lätt för att få vänner men nära vänner beror på mig. Jag själv "släpper inte in alla" . Barn som flyttar mycket kanske kan få svårt för att "knyta an " nya vänskapsband för de vet ju inte när det tar slut och de ska vidare, men lär de sig att vara flexibla och bygga nätverk.. Tänker på att många bor på fel ställe och kanske inte trivs med barnen och då kan ju en flytt vara bra. Jag gillar ärliga vänner även om de inte alltid säger snälla saker. Kan man bråka och bli sams är man vänner. Vänner är de som finns kvar. ALLTID och man behöver inte umgås alltid. Vänner är de som stannar kvar. Jag har inte alltid kunna finnas för mina vänner (synd) men NU GÖR jag det.- Några går igenom stor sorg. Just nu... och då känns det skönt att säga nåt som tröstar. Men jag har saknat dem. För hade jag fullt hus alltid. Nu inte. Jag ser dig som en fin bloggvän. Tack för att du finns Saltis. Det lyfter mig att läsa dina kloka ord. Lär mig massor. Jag hoppas vi nån gång kan ses i verkliga livet.
    Kram
    /Susanne

    SvaraRadera
  6. Jo en sak till. I min vänkrets så är det så att en vän kränker inte någon. Då är man ingen vän. Avund passar inte heller in i bra vänskap. Om man försöker förminska någon av elakhet ja ungefär så. Men det hör ju till livet spelregler och alla kan tänka om och göra om och göra rätt. Jag själv brukar ha problem med tjejer men det har jag lärt mig så jag sorterar väl. Gillar inte draman, skitprat och intriger. Jag har många män som vänner. Bästisar. Nu håller jag på och lär deras kvinnor att inte vara svartsjuka . Det är svårt att behålla vänskapsband när några bildar förhållanden och när man är vän med motsatta könet.. Då blir det på ett annat sätt. Min bästa väninna fick lite problem med det då hennes nya man inte vet vem jag är. DET höll på att sluta med katastrof. Jag har varit borta så länge. Men vi babblade ju på som vanligt och han hade undrat" VEM fan jag var" Men han är snäll. Det är bra det att de har nya liv. Hi hi. man umgås med olika om man är singel eller har förhållanden. :) Oj nu kom jag på att jag ska ringa henne idag.

    Kram
    /Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort Tack Suzesan för ditt fina och uttömmande svar. Eller snarare din kommentar där du delar med dig av dina tankar och erfarenheter.
      Så fint att du har så nära vänner och att du har en bra relation till så många av dem. Det där med att ha nära vänner av motsatt kön har jag också försått kan vara svårt ibland. Inte för en själv men för andra i omgivningen. Kanske särskilt vissas partners. Så tråkigt när det blir så tycker jag. Några av mina närmaste vänner från ungdomstiden är män och det har varit väldigt olika hur deras respektive har reagerat. I vissa fall tappade vi kontakten helt men i andra har vi alla blivit väldigt bra vänner.
      Kram!

      Radera
  7. Vilket bra och tankvärt inlägg om vänskap Saltis, Du tar upp det på så bra sätt. Det här är också något som jag har funderat över många gånger. Jag tror man funderar mer över sådant här om man flyttar runt lite och får jobba med att börja om från början och bygga upp ny vänskap. Detta är ett ämne man kan disskutera många gånger om och om igen.

    Jag upplever också att det är svårare med ny vännskap när man blir äldre. Jag upplever att många vänner kommer och går. Lång och bestående vänskap är inte lätt speciellt inte när man flyttar långt bort. Man lever så olika liv. Men visst är det så att man med vissa vänner inte behöver höras speciellt ofta men kan ändå liksom ta vid där man sist avslutade medan andra så upplever jag att man glider ifrån varandra rätt snabbt. Jag fick en en vän som jag upplevde som en väldigt nära vän under de åren vi bodde i Sverige efter USA. Men sist jag var i Sverige under påsken så träffades vi och jag insåg att vi inte längre hade något gemensamt. Vår vänskap hade glidit isär lika snabbt som den uppstod. Det känns alltid lite sorgligt men man måste ändå acceptera att det kan bli så många gånger. Det där med att behålla vänskap är ju något som måste komma från båda lika mycket. Ibland kan det vara smärtsamt att inse att även om man hör av sig och gör allt för att behålla vänskapen så kan det vara så att ens vän inte alls har samma intresse att göra likadant och då håller det inte.
    Men visst måste man våga investera i ny vänskap. Jag upplever att de flesta vänskaper i livet inte är livslånga relationer av vänskap undan man har olika perioder av vänskap med olika personer. Det är viktigt att våga vara öppen för ny vänskap och ha ett öppet hjärta. Man vet ju aldrig om det blir något som kan växa till lång och nära vänskap. Ibland finner man vännskap där man minst förväntar sig det. Vad som gör att man får en djupare vänskap vet jag inte, när det klickar på flera plan och båda är öppna för att ta in nya människor kanske?
    Så intressant också att läsa de andra svaren du har fått in. Men nog är vi överrens om att det inte är lätt i vuxen ålder att försöka få nya vänner. Jag har alltid trott att det skulle vara lättare om man hade barn som ni har och ofta kommer i kontakt med andra föräldrar via barnen men det kanske inte alls är lättare. Dels ska ju barnen klicka och dels ska man själv klicka med de andra föräldrarna.

    Olika ställen och tillfällen i livet är olika lätta och svåra också. Vi hade väldigt svårt att bygga upp en krets med vänner och umgänge i AL men det berodde nog på flera saker och mycket på oss själva också. Vi ansträngde oss mindre och förväntade oss att man skulle ha mer gemensamt. Nu har vi varit öppnare och det har varit lättare på flera sätt här. Oj nu håller jag visst på att skriva en hel uppsatts här. Inte meningen :-)

    Kramar!

    SvaraRadera
  8. Tack Desiree! Så fint du beskriver dina tankar och känslor kring detta. Och ja jag håller med dig om att jag tror att man har olika faser och skeenden i livet då man kanske "passar" med olika personer och därmed bygger upp vänskapsrelationer. Men att man med vissa får en sådan djup och bra kontakt att det kan hålla livet ut. Självklart beror det både på en själv och på den man träffar hur ens relation utvecklas.
    Och ja, på vissa sätt är det nog enklare när man har barn. Man får en naturlig träffpunkt som skola, dagis, eller lekparker tex där man träffar andra med barn. MEN som du säger är det inte alls säkert att man klickar med föräldrarna till de barn som ens egna barn blir vänner med. Har man tur gör man det. Men det är långt ifrån alltid det blir så. Oftast lär man känna varandra lite mer ytligt och kan hänga lite när ens barn leker, men de där djupare vänskapsbanden är det inte alls säkert att man utvecklar bara för att båda har barn. Såklart. Kanske är sannolikheten egentligen större om man träffas för att man har liknande intressen. Då har man nog mer gemensamt än att "bara" ha barn.
    Fast den första naturliga mötesplatsen som förälder blir ändå de där andra föräldrar finns såklart. Men det beror nog mest på att det är just sådana ställen man går till hahaha!
    Så härligt att ni hittat bra vänner sedan ni flyttade till Schweiz tycker jag!
    Kram!!!

    SvaraRadera