torsdag 12 mars 2015

Att njuta av det man har men att också sakna våren

Jag vill börja med att TACKA alla som kommit med tips på maträtter och webbsidor där man kan hitta recept. TACK TACK TACK!! Så glad att ha fått lite råd om var man kan leta efter mer inspiration.

I övrigt kan jag berätta att värmen nu verkar ha kommit på allvar. De närmaste dagarna ser det ut som om det ska bli lite drygt 30 grader och sol. Sommaren är här! Jag hade gärna haft en lite längre "vår" måste men andra sidan så njuter jag av vädret också. I helgen har vi en playdate inbokad med en av Storasysters kompisar och eftersom det ska bli så varmt hoppas jag att tjejerna ska kunna bada i poolen.

Fast jag gillar nog temperaturer runt 25 grader bäst. Å andra sidan är 30 grader här inte på långa vägar lika "illa" som i NYC där det ju alltid var en enormt hög luftfuktighet under sommaren. Här känns luften torr. Plus att kvällarna faktiskt blir svala. Jag har ju nämnt att vi bor nära öknen och det känns på klimatet en del. Varma dagar men svala nätter. Något jag verkligen tycker om. Det värsta med högsommarvärmen i NYC var just att man aldrig slapp undan värmen och fukten. ACn fick gå för fullt dygnet runt. Annars klibbade man bort. Och om kvällarna kändes det ibland nästan ännu värre då all betong, asfalt och tegel liksom "släppte ifrån sig" den värme som sugits upp under dagen.

Här är det såklart annorlunda eftersom vi inte bor smack, mitt inne i en storstad. Och att dessutom ha tillgång till pool där vi bor, samt att kunna köra till havet på en halvtimme känns inte heller fel nu när den varma årstiden börjar. Men jag har förstått att den stränga vintern på amerikanska ostkusten nu har börjat släppa sitt kyliga grepp. Skönt! OCH jag kan villigt erkänna att när alla vårbilder därifrån (och även från Sverige) kommer att börja slå ut på Insta och Facebook så kommer jag att längta och att sakna. För jag kan säga att sedan vi flyttade hit har jag inte saknat vintern. Alls. Däremot vet jag redan nu att jag kommer att sakna våren. Vårkänslorna. Den där första sprittande energin när vintern släpper taget. Och när allt slår ut i blom.

Jag kommer att sakna körsbärsträden, magnolian och alla andra blommande träd i NYC. Jag kommer att sakna den fantastiska känslan när man strosade runt på Manhattan och solen värmde och folk runtomkring en gick solblekta men glada och alla uteserveringar började fyllas igen. Känslan av att livet återvände.

Och skyarna i vitt och ljusrosa man såg i vissa gathörn där träden stod i full blom. Jag kommer att sakna Vårstaden. Den yrvakna. Som blinkar lite ovant mot den starka vårsolen. Jag kommer att sakna lövsprickningen i Central Park. Att sitta vid dammen och se änderna simma ikapp med de nyss framtagna radiostyrda segelbåtarna. Att inte kunna promenera förbi Balto och säga "hej nu är våren här".

Jag kommer att sakna att ta färjan över till Red Hook. Och att strosa runt i vårsolen vid vattnet i DUMBO och se på Jane´s Carousel. Jag kommer att sakna att kunna ta en springtur runt The Reservoir när det snöar körsbärsblomsblad i luften. Jag kommer att sakna hur solen skiner mellan de höga husen och de skarpa kontraster som uppstår av skuggorna från skyskraporna. Eller att jogga längs med East River och se båtarna som återigen börjar ta sig upp och ned längs med floden. Segelbåtar. Tug boats. Stora fartyg. Och så turistbåtarna.

Ja, jag vet hur mycket jag kommer att sakna just våren. Liksom hösten. I New York City. De var mina absoluta favoritårstider där.

Denna bilden på Storasyster vid Dammen i Central Park är från 5 april förra året. 


Ängelstatyn (Bethesda Fountain) är ett av mina favoritställen i Central Park. Fotot taget i slutet av april förra året


Detta på dammen är taget under samma promenad i Parken.


East River. Vårt närmaste promenadstråk. Bilden från Mors Dag i maj förra året.

Men just nu njuter jag av att slippa klä på en massa kläder på barn som inte vill ha några på sig. Jag tycker det är fantastiskt skönt att det enda man behöver tänka på att ta med sig är solhatt till Lillebror. Och keps till Storasyster. Snart kommer man behöva tänka på solskyddsfaktor och att smörja dem, men än så länge har kläder och skugga räckt. För temperaturen och vädret har hittills varit näst intill perfekt. Visst har det regnat vissa dagar, men mest har det varit sådär lagom skönt. Som en svensk sommardag när den är som bäst. Och ja, det njuter jag av. Det gör mina eftermiddagar med barnen så mycket roligare och enklare. Och våra helger likaså. Här nedan är ett par bilder från veckan som gått.

Storasyster har blivit riktigt "hooked" på Pokémon och förra fredagen spelade hon med en kompis efter skolan. Tyvärr blåste det lite för mycket så de fick avsluta mitt i spelandet eftersom korten ville flyga iväg. Ny spelomgång får snart planeras. Som ni ser satt de i skuggan. De flesta lekparker vi besökt här har bord under tak så att man ska kunna finna skugga. Bra tycker jag.


Och i lördags var vi till Westfield Mall, UTC och testade glassen på The Sloans


Inne på The Sloan´s ser det ut såhär.

Förutom glass i massor av olika smaker säljs även godis i olika form samt leksaker.


I tisdags efter skolan stannade vi till vid den lekpark som vi passerar när vi går hem.


När jag ser detta fotot tycker jag att Storasyster ser så stor ut!


Och här är en bild från ikväll. Vi tog en tur till vår favoritlekpark vid halvfemtiden och stannade där någon timme innan det var dags att åka hem och fixa middag. Fantastiskt skön kväll!

Och imorgon är det fredag. Det känns skönt. Trots att jag tycker denna vecka känns som om den gick väldigt fort. Men stundande helg känns alltid bra. Vi har inga stora planer inför helgen. Antagligen lär vi se Mellofinalen på lördag. Och på eftermiddagen då har ju Storasyster sin playdate. Vi måste även börja barnsäkra köket nu. För Lillebror går fram som en virvelvind. Överallt. Men i övrigt inga planer. Vilket känns skönt. Bästa helgerna är ofta dem med lagom blandning av spontanitet och inplanerade saker. Tycker jag. Önskar er alla en fin helg!

14 kommentarer:

  1. Det ser helt underbart ut! Jag kan förstå att du saknar våren men du får trösta dej med att den trots allt är en väldigt kort period och därefter kommer en sommar som nog inte alls är lika fin som er där ni bor nu. Förstår precis vad du menar med betong som släpper ifrån sej värme, vi bodde fyra år inne i city och oj vad det blev hett. England har också väldig fuktig värme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steel City Anna, ja jag njuter verkligen av vårt klimat och vädret här det gör jag. Men jag vet att juts våren och hösten kommer jag att sakna. Men man kan inte få allt och det vet jag ju också :-)

      Radera
  2. Förstår både att du kommer att sakna våren och att det samtidigt är väldigt skönt att slippa vinterkläder på barnen. Underbart och lyxigt att ni bara har en halvtimme till stranden. Ja fuktig och torr värme är helt skilda. 30 grader torr värme är helt ok. Skönt också att det blir svalt på kvällarna hos er. Den fuktiga och heta sommaren i AL var ganska jobbig precis som jag kan tänka mig sommrarna i NY också var. Du får ha en skön helg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just fukten är något jag absolut inte kommer att sakna från NYC-somrarna! Jag kan tänka mig att det var ännu "värre" i Alabama vad gäller fukt och värme.
      Kram och ha en jättefin skidåkningshelg nu!

      Radera
  3. JAG förstår det.
    Verkligen. Det är så härligt nu när det är sådär tidig vår, snön ligger kvar i högar och det doftar vår och jord.
    Den finaste tiden ligger framför oss. Det gör den. Den där ljuvliga.
    MEN DU, tänk så här...Det går så försvinnande fort med den där ljuvliga våren, lövsprickningen, körsbärsblomningen. När alla ljuvliga träd blommat över är det sommar.
    OCH den känner du ju till på denna kust. TUNG, HET och så fuktig.
    Som du skriver, man kommer ALDRIG undan hettan här. Ni har det nog mkt skönare hos sig. Skön värme, svala nätter. PERFEKT!! OCH nu bor du inte mitt i smeten.
    Det är ju också skönt.
    Vi får ju grym, brutal värme i DC. Varmare än i NYC många ggr. MEN, när vi var i NYC den där veckan 2013 då K gick på NYU så upplevde jag nog en värme som jag aldrig upplevt här. Just den där vibrerande från husen och asfalten. GUD vad vidrigt hett det var, och det stank. Jag är ju i the burbs här, så det bli inte så illa. Inte som det var under den värmeböljan iaf. Varmare och även fuktigare här. MEN den sommarveckan i NYC ska jag sent glömma. Man for nästan illa. SKÖNT att du slipper det nu. BARA så skönt, Saltis.
    Vet att det fanns svenskar på besök den veckan i NYC som inte ens gick ut under dagen, de pallade inte. SÅNT är inte kul.
    SÅ njut av det du har nu. Det är ju så bra.
    Men visst förstår jag att du saknar våren, och sen säkert hösten också. Dock, du är i den stad i USA som sägs ha landets bästa klimat. DO enjoy, my dear.
    Kramar!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Annika, DEN veckan den sommaren var det ju HELT GALET i NYC!!!! Värre än de vanliga somrarna. Även om det alltid alltid alltid är ett par nästan lika heta och fuktiga veckor i staden varje sommar. Och man vet aldrig när de ska slå till. Förut var det oftast i slutet. Juli-augusti. Men några somrar har den där hettan kommit redan i början av juni. Och sedan har resten av sommaren varit bra.Och visst är det så att på det stora hela har vi ett fantastiskt klimat här. OCH jag NJUTER. Det gör jag verkligen. Men saknar som sagt våren. Och lär sakna hösten också. De vet jag. Men man får inte allt. You win some and you lose some. Så är det ju hela tiden.
      Varm KRAM!

      Radera
  4. Sommaren är definitivt kommen till San Diego nu, med de temperaturerna i sikte. Som du säger, det är verkligen skillnad på värme och värme. Att slippa hög luftfuktighet och få det att svalna av till kvällen är nåt helt annat, speciellt att få svalare till kvällen och att man kan "fly" undan värmen kan jag tycka om.
    Vi har ju ingen öken som granne men även om vi har heta sommardagar så svalnar det av till kvällen (tror det beror på bergskedjorna som ligger runt oss), efter att ac:n gått varm hela dagen kan man stänga av den och öppna fönstren och känna lite svalare luft blåsa in. Det tycker jag är skönt. Jag tror det är vanligt kring hela västkusten, att det just svalnar av till kvällen och inte de här heta nätterna som i öst.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt att få svalare kvällar och nätter även när dagarna är varma. Jag älskar det . Sådant väder är perfekt. Och att ha torr värme. Att kunna blåsa genom hemmet med öppna fönster och kanske ev fläktar är underbart! Jag hoppas till och med att vi ska slippa köra så mycket AC här som i NYC. Just för att det inte är så fuktigt här. Och ni har helt klart ett liknande klimat som vi även om ni är en bra bit norrut. Iallafall om man jämför med väst- och ostkusten så tror jag som du säger att nordliga och sydliga västkusten har mer lika klimat även om det skiljer mycket här också regionalt.
      KRAM!
      Kram!

      Radera
  5. Jag saknar också våren såhär års. Och vårkänslorna för såna kan man ju bara ha om man går från mörkret till ljuset och från kylan till den första värmen, etc. Vårtraditioner tappar dessutom det mesta av sin poäng i avsaknaden av årstider och ständig sommar....men jag uppskattar i slutändan frånvaron av vintern och den riktiga outhärdliga sommarhettan MER än vad jag saknar våren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så känner jag Annika! Att slutsumman av allt ändå är att man njuter mer av detta vädret än att få uppleva vår och höst. Även om jag ju saknar det. Kanske kommer det kännas annorlunda när man bott här längre, men just nu tycker jag att det känns övervägande bra. Fast ibland önskar jag att vi haft obegränsat med pengar haha, så att man kunnat resa till våren och hösten när den säsongen är. :-)
      Kramar!

      Radera
  6. Men så vackert och skönt det verkar vara där ni bor. Kan förstå om du saknar våren. Årstiderna har sin charm :) FINA bilder. Nästa år kanske du själva kan hitta några "vårtecken "hos er. Lite i skiftet. Torr värme är ju det bästa tycker jag. Spännande att följa hur sommaren blir hos er och din upplevelse av den. TÄNK pokémon var min sons favorit. HAN älskade det och har fortfaranade kvar sina kort.(han är 25 nu) och på sin högskola lät han tillverka ett eget pokémon kort med sig själv på fast utklädd till "Nollningsgeneral".

    Ert klimat verkar vara mitt favoritklimat. Jag tänkte "Jag flyttar dit" LOL:

    Kram
    /Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är underbart här på så många vis. Jag tycker väldigt mycket om både väder och natur. Men som sagt saknar våren. Här är såklart också vår bara annorlunda än den jag relaterar till som just "vår".
      Vad roligt att din son fortfarande har kvar sina Pokemon kort! Det är fortfarande enormt populärt här.
      Kramar och ha en riktigt fin helg!

      Radera
  7. Obegränsat med tid och pengar hade inte varit dumt; å andra sidan är längtan ingen dålig känsla om man nån gång emellanåt får den uppfylld!
    Jag minns från mitt enda år i Kalifornien att just årstiderna saknade jag, fr a det skiftande ljuset. Det blev litet trist att det blev nermörkt plötsligt vid 19-tiden hela året. Jag bodde dessutom på en ranch där det inte fanns nån utomhusbelysning alls, det blev verkligen helt svart. Annars är ju ert klimat väldigt behagligt med den torra värmen, svala kvällar med cricketmusik och närheten till både hav och berg. En stor skillnad från 1960-talet är att luften är så mycket friskare nu än då, då var det smog! Kanske inte så illa som i dagens Kina men illa nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror också att jag kommer sakna just ljuset. De ljusa kvällarna. Det gjorde jag redan i NYC (jämfört med Sverige) men här är det ju verkligen tidigt mörker och sammetsmörka nätter sedan. Men men man kan ju inte få allt som sagt...
      Och ja jag är glad att vi slipper smog. Gissar och tror att luften här där vi bor nu är betydligt bättre än den vi andades inne på Manhattan. :-)
      Kram!

      Radera